Maldivi, destinacija iz snova

 

Po sletanju na aerodrom na Maldivima dočekaće vas natpis “dobrodošli u raj”. Da je stvarno tako uverićete se i sami kada upoznate  netaknutu prirodu, biserno bele peščane plaže, skrivene lagune prepune živih korala, tropsku vegetaciju, bogat šareni podvodni svet.

Ovu ostrvsku zemlju smeštenu u severnom delu Indijskog okeana,čini oko 1.200 ostrva grupisanih u 26 atola. Njih 202 je naseljeno  lokalnim stanovništvom, dok je 80 pretvoreno u letovališta.

Maldive  već decenijama posećuju pravi hedonisti, oni koji na odmoru vole šetnje mirnom plažom po mesečini, kupanje u tirkiznim lagunama u društvu šarenih riba, gledanje u  palme dok leže u ležaljkama, ispijanje kafe na terasi ispod koje je voda azurno plave boje u kojoj se jasno može videti čitav podvodni svet. Maldiv se ubrajaju najegzotičnije destinacije na svetu.

Maldive  sunce obasjava tokom cele godine. Zahvaljujući  kristalno čistom moru i neverovatnim plažama sa bajkovitim zalaskom sunca koje ostavlja bez daha, Maldivi su postala jedna od najtraženijih destinacija, kako za mlade bračne parove, tako i turiste koji žele da u potpunom miru i tišini  uživaju u čudesnoj nedirnutoj prirodi i lepoti

Ukoliko imate višak novca, a  u duši ste romantik, možete rezervisati  sto na plaži. Mnogi koji su imali ovo iskustvo kažu da vredi svaku paru.

Već nekoliko decenija Maldivi svoj turizam baziraju na očuvanju životne sredine.

Prema zakonu koji je donet , dozvoljeno je samo jedno odmaralište po ostrvu, svaki novi  objekat  gradi se prema strogim pravilima kako se ne bi ugrozila životna okolina. Zbog toga na Maldivima se nalaze  najskrovitija, najintimnija, najluksuznija i najekskluzivnija odmarališta. U nekim od odmarališta cene smeštaja se kreću više od  1.000 dolara za noć, mada se može naći i dosta jeftiniji smeštaj. Prelepi  hoteli i bungalovi na plaži i na vodi, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.

Glavni i najveći grad Maldiva je Male smešten u južnom delu istoimenog ostrva. Ujedno je i jedan od turističkih centara Maldiva.

Ostrvo Maldivi i grad Male turistima nude brojne  turističkih atrakcije od kojih su najpoznatije:

Esjehi Art Gallery

Jedna od najstarijih građevina smeštena u istočnom delu grada, čuva i promoviše tradicionalnu umetnost  i umetnička dela Maldiva.

Grand Friday Mosque

Istorijski i religijski spomenik, najveća džamija Maldiva, izgrađena je 1656. godine. Dominantna zlatna kupola i jedinstveni minareti krase džamiju, čiji je kapacitet 5000 ljudi. Fasciniraće vas neverovatne koralne gravure. Džamija je remek delo tradicionalnog načina gradnje sa verovatno najboljim koralnim detaljima na svetu.

Jumhooree Maidan

Na severnoj obali Malea, nalazi se  Trg Republike, sagrađen  1989. godine. Trg obiluje bujnom vegetacijom i velikim  zelenim površinama, koje ga  čine savršenim za društvena okupljanja.

Nacionalni muzej

Jedna od najpopularnijih  turističkih atrakcija Maldiva je ncionalni muzej  smešten u delu Sultanove palate, Sultan Parku, U muzeju se nalazi vredna kolekcija predmeta iz prošlosti koji prezentuju  jedinstveno i bogato kulturno nasleđe ove ostrvske zemlje.  Muzej vredi posetiti ako ste već na  Maldivima.

Riblja pijaca

Riblja pijaca predstavlja jednu od atrakcija Malea. Na pijaci je uvek  živo, tako da ćete imati mogućnost da se upoznate sa lokalnim stanovništvom, a usput  pazarite neke od raznovrsnih proizvoda koji su u ponudi, ili ponesete kući  neki suvenir.

Osim sunčanja i kupanja turisti na Maldivima mogu se baviti ronjenjem, i uživati milionima šarenih riba, neobičnog oblika i kombinacije boja.Na većim dubinama  mogu se videti velike raže, morski psi i kornjače. Koliko god su Maldivi lepi i bajkoviti iznad površine mora, još su lepši pod morem. Zbog kristalno čiste vode i vidljivosti koja iznosi preko pedeset metara, Maldivi se ubrajaju u najboljue ronilačke lokacije na svetu.

Zbog prostranog mora i perfektnih talasa  Maldivi su najbolje i najlepše mesto za surfovanje. Talasi nisu mnogo jaki pa je surfovanje veoma bezbedno.

Plaže su posebna priča. Nigde na svetu nema plaža koje noću svelte, i podsećaju na zvezdano nebo iznad vas. Na Maldivima, takve plaže postoje. Noću veliki broj flurescentih planktona, koji emituju plavo svetlo obasjavaju vodu. Šetnja pored magično osvetljene vode,  i taj  prizor se ne može rečima opisati , to morate doživeti.

Egzotična, uvek sveža morska hrana je definitivno dobar razlog za posetu Maldivima. Hrana  se sprema na načine za koje možda niste ni  čuli, a kamoli probali. Preovlađuju ukusi Azije, koji uključuju kari, razne sosove i druge egzotične začine.

Klima na Maldivima je tropska uz prilično stabilne i vrlo ugodne prosečne temperature koje se kreću od 26-32°C. Turistička sezona traje od decembra do kraja aprila.

Sigurno ćete poželeti da posetite ostrvo Maldivi,  mesto gde se tirkizno plavetnilo mora spaja sa vedrinom  plavetnog neba.