Ostrvo večitog proleća Tenerife

 

Tenerife,  jedno od najlepših Kanarskih ostrva su popularna turistička destinacija, koju godišnje poseti oko 5 miliona turista. Zbog povoljnih vremenskih uslova tokom cele godine, veoma blage klime, temperature koja zimi iznosi  20, a leti ne prelazi 30 stepeni Celzijusa nazivaju ga  “ostrvo večitog proleća”. Zato ne čudi da je poseta turista Tenerifima tokom hladnih zimskih meseci intezivnija, jer mnogi žele da hladne dane zamene sunčanim. Tenerife je najpopularnija destinacija  Britanaca i Nemaca, u zadnje vrema i bogatih Rusa,  ali sve više ima i turista iz Srbije.

Priroda se potrudila da ostrvo bude prepuno kontrasta. Susrešćete se sa prelepim peščanim plažama, stenovitim planinama, pustim visoravnima i magičnim zelenim dolinama.

Sem što je najveće ostrvo Kanara , na Tenerifama se nalazi  najviša planina  Španije, na čijem vrhu se nalazi vulkansko grotlo, na nadmorskoj visini od  3.718 m. El Teide je od 1954.g. nacionalni park , a od  2007 pod zaštitom  UNESCO-a kao svetska baština. Pogled sa visine od skoro četiri hiljade metara ostavlja bez daha. El Teide  je najlepši u maju i junu kada šareno cveće zameni pustoš. Vožnja žičarom do vrha planine pružiće vam uživanje u neverovatnim pejzažima.

Kako bi  što bolje upoznali kulturu  i prirodne lepote ostrva, najbolje je  da rentirate auto i obiđete ostrvo.

Na ostrvu postoji mnogo sjajnih plaža, živopisnih odmarališta, luka i šarmantnih sela.

Santa Cruz de Tenerife , glavni grad, smešten na severoistočnoj obali najvećeg Kanarskog ostrva je oduvek bio važna pomorska luka. U ovom gradu svake godine u februaru na Španskom trgu održava se jedan od načuvenijih  karnevala na svetu. Kažu da po grandioznosti parira čuvenom karnevalu u Riju.

Santa Cruz de Tenerife  je  moderan grad s brojnim kulturnim spomenicima i turističkim atrakcijama.

Plaza de Espana je najveći trg u Santa Cruzu,  u čijem se centralnom delu nalazi  spomenik žrtavama Španskog građanskog rata.Trg je izgrađen 1929. godine na mestu gde se nalazila  tvrđava  San Cristobal.

Džinovske palme i drugo mediteransko rastinje, među kojima se nalaze i neke retke vrste, fontane, sklupture, mala jezera, cvetni sat oduševiće vas u  jednom od najlepših parkova Kanara García Sanabria.

Simbol grada je Auditorio de Tenerife, zgrada opere neobičnog oblika koja podseća na jedro broda, u kojoj se održavaju koncerti klasične muzike. Na stenama i kockama koje se nalaze ispred ove zgrade, privućiće vam pažnju  veoma zanimljiv detalj- nacrtani likovi poznatih ličnosti Španije i sveta.

Dve najpoznatije crkve u gradu su  San Francisca i Chiesa della Concepcion. Santa Cruz ima veliki broj muzeja i umetničkih galerija.  U jednom od muzeja  između ostalog možete videti mumije Guancha.

Na nekoliko minuta vožnje od centra grada nalazi se po mnogima najlepša plaža Teresitas, prekrivena  peskom zlatne boje donetim  iz Sahare,  što je čini  jedinstvenom na ostrvu.

U Puerto de la Cruz najstarijem turističkom centru na Tenerifima, smeštenom na severozapadnoj obali, nalaze se ljupke ulice i trgovi, najlepši parkovi i botaničke bašte prepuni tropskog rastinja i palmi. Okolna brda prepuna zelenila pravi  su odmor za oči. Plaže sa crnim peskom i šljunkom, zapljuskuju beli talasi modro plavog  Atlantika.

Jedna od atrakcija ovog grada je Loro Park površine 13 hektaraa, uređen kao prirodno stanište za svoje stanovnike pingvine, delfine, morske lavove, papagaje, tropske i kanarske ribe. U parku se svakodnevno održavaju  razni  životinjski spektakli sa delfinima, kitovima, fokama.

Oko trgova Plaza del Charco i Puerto Pesquero  nalaze se starije građevine koje gradu daju posebnu draž.

Botanički vrt Jardín de Aclimatación  izgrađen u 18. veku ima oko 1000 vrsta rastinja iz celog sveta.

Puerto de la Kruz, je uspeo da zadrži deo svog starog šarma grada-luke pomešanog sa uticajem severne Evrope.

Na jugozapadnom delu ostrva nalazi se Costa Adeje poznato turističko naselje, koje turistima nudi brojne sadržaje poput  restorana, barova, noćnih klubova, trgovina, suvenirnica kao i sportske terene i zabavne parkove.

Playa de Las Americas, smešten na južnom delu ostrva je grad podignut isključivo za turiste. Ovaj turistički centar  mahom  posećuje mlađa populacija, željna zabave i noćnog života. Najviše je Britanaca, engleski jezik se govori svuda. Hoteli su jedan do  drugog, pabova ima bezbroj. Plaže su duge i peščane, i najbolje na ostrvu.  Jedna od najpoznatijih i najlepših plaža na celim Tenerifama je  Playa de Las Americas, nosilac plave zastavice međunarodnog znak čistoće i uređenosti. Na plaži su dostupni razni sadržaji poput  nautičkih sportova, vodenih sportova, škole ronjenja, raznih izleta brodom.

Zbog odličnih vremenskih uslova na Tenerifima je mogućnost uživanja u golfu čak 365 dana godišnje. Na ostrvu je  7 odličnih golf igrališta. Jedno od njih se nalazi  na oko 10 kom udaljenosti od centra  Playa de Las Americas. Sa golf igrališta pruža se čaroban panoramski pogled na Atlantski okean i ostrvo La Gomeru.

Tenerife su  destinacija neverovatno lepih obala i spektakularnih plaža.