Santorini grčko ostrvo na kome zalazak sunca treba doživeti

 

Santorini godinama važi za jednu od najposećenijih turističkih destinacija. Ovaj čudesno divlji dragulj Mediterana, ostrvo kontrasta, poznato je po veličanstvenim plažama i ludom noćnom provodu. Nesvakidasnji i spektakularan spoj prirode i arhitekture kakav retko gde mozete videti. Čudesno ostrvo sa najlepšim zalaskom sunca, savršenim plazama sa crnim, belim i crvenim peskom.

Sela na živopisnom ostrvu Santorini su jedna od najlepših u Grčkoj. Fira i Oia su najlepša sela i šetnja njihovim uskim i vijugavim ulicama je pravi doživljaj. Smeštena su na velikim liticama sa kojih se pruža predivan pogled na more i potonuli vulkan.

Na ostrvskim naseljima  nalazi se više od 250 crkava, sagrađenih na vrlo kreativan način, kao uostalom i većina arhitekture na ovom prelepom ostrvu. Najpoznatije su  : Panagia Episkopi blizu Mesa Gonije u kojoj možete videti freske iz  11. veka, tu je  i Metropolitan, katolička katedrala posvećena Jovanu Krstitelju, u Firi crkva preobraćenja Rozaria, i na planini iznad sela Pirgos manastir proroka Ilije.

Glavni grad Santorinija  je šarmantni grad Fira, grad s brojnim kućicama belih fasada koje se nalaze duž stepeničastih ulica i s brojnim terasama okupanim suncem, kao i crkvicama sa plavim kupolama. Ovaj grad koji privlaču masu turista iz celog sveta, smešten  je na vrhu strmih litica na zapadnoj strani ostrva. Grad je izgrađen u tradicionalnom kikladskom stilu, koji karakterišu male bele kućice sa plavim vratima i prozorima i uske uličice između njih. Uske ulice u centru načičkane su kućama, hotelima, tavernama i barovima odakle se pruža nezaboravan pogled na plavetni Egej. U gradu su i prodavnice, najviše je zlatara, s obzirom  da je Santorini jedan od centara izrade unikatnog zlatnog  nakita. U centru grada nalazi se Arheološki muzej, u kome možete videti  vredne eksponate  kikladske civilizacije, kao i figure i vaze pronađene u Akrotiriju. Crkva uz 18 veka,  Agios Minas  zaštitni znak ostrva Santorini,  nalazi se  u blizini centra. Još jedna atrakcija ovog mesta je stara luka do koje možete sići žičarom  stepeništem sa 600 stepenika , ili  na tradicionalan način na magarcu, čuvenim  Santorini taxijem.

Noćni život grada je veoma bogat, pogotovu u mesecima juli i avgust. Brojni  hoteli i luksuzne vile sa bazenima u zapadnom delu grada magnet su za turiste sa “dubljim džepom”.

Svako ko je grčko ostrvo Santorini video na fotografijama, sigurno je bio oduševljen njegovom lepotom: belim kućicama s plavim krovovima i terasama prepunim cveća,“uklesanim” u crne vulkanske stene koje se stepenasto spuštaju prema moru. Ovaj veličanstveni prizor može videti u gradiću Oia, koji brojne turiste privlači  i zbog najlepšeg zalaska sunca na svetu, koji se posmatra grupno sa stare tvrđave. Ovo mesto slično po arhitekturi Firi, mnogo je mirnije. Svaki prizor, svaki detalj, koji vidite  izgleda nestvarno, bajkovito.

Postoji još zanimljivih mjesta na Santoriniju, a kako je ostrvo prilično malo, svega  površine 74 km kvadratna, za kratko vreme se može obići.

Perisa udaljena  15 km jugoistočno od Fire, poznata je po neverovatnoj crnoj peščanoj plaži.

Slikovito mesto smešteno na severu Santorinija, udaljeno 2 km od Fire, Imerovilji je vidikovac sa jednim od najlepših pogleda  na ostrvu.

Na najvišoj tački Santorinija, nalazi se  Pirgos sa koga imate panoramski pogled na celo ostrvo.

Najpopularnije plaže od kojih je svaka za sebe jedinstvena, nalaze se na južnoj i jugoistočnoj strani ostrva.

Kristalno čista plava voda i plaže prekrivene crnim, belim i crvenim peskom oduševljavaju posetioce Santorinija.

Kamari je jedna od najpopularnijih. Smeštena je na jugoistočnom delu osrtva, okružena  je mirisnim zelenilom. Iza plaže se nalaze  brojni hoteli, restorani, barovi i klubovi. Ima veoma lep deo za šetnju pored mora u dužini od nekoliko kilometara. Od Fire je udaljena 9 km.

Jedna od najlepših plaža na Santoriniju je Perisa, prekrivena  sitnim, mekanim i tamnim peskom, sa kristalno čistim morem. Na plaži se nalaze  barovi, taverne i sportski objekti.

Između Perise i Vlihade nalazi se Perivolos, beskonačna plaža sa sitnim sivim peskom  Za ljubitelje provoda tu su dnevne žurke i razne sportske aktivnosti, poput  odbojke na plaži.

U blizini sela Akortiri smeštena je čuvena Crvena plaža,  poznata  po divnom crvenom pesku i crvenoj steni koja se izdiže iznad nje. Uživaćete u kombinaciji crvene boje stena i kristalno čiste plave boje mora.

13 km udaljena od Fire nalazi se Vlychada plaža okružena liticama, idealna za turiste koji žele privatnost. Stenama koje se iznad nje izdižu izolovana je od gužve.

Najlepša plaža na severoistoku ostrva je plaža sa sitnim peskom Kolumbo. Idealna je  za turiste koji vole da uživaju u čistoj i netaknutoj prirodi.

Ammoudi plaža, nalazi se ispod  mesta Oia. Mala plaža sa kristalno čistim zelenim morem izuzetno je  posećena upravo zbog živopisne i specifične prirode koja je okružuje.

Na Santoriniju možete naći i belu plažu koja je jedina te vrste na ostrvu. Do nje je moguće doći samo brodom. Bela plaža poznata je po svojim visokim belim liticama.

Na ostrvu Santorini postoji veliki broj vinarija, koje proizvode vrhunska vina. Najpoznatija je Santo Wines koja se nalazi u blizini sela Pirgos,  koja organizuje vinske ture na ostrvu.

Ovo drevno ostrvo obasjano je toplim sunčevim zracima tokom cele godine. Jesenje i zimske temperature kreću se od 12-20 stepeni Celzjusa, dok u proleće i leto temperature se kreću od  17-27 stepeni, što znači da je poseta ostrvu moguća u bilo koje doba godine.