Venecija grad jedinstvene lepote i skrivenih tajni

 

Venecija, grad magnetske privlačnosti na vodi, čije se palate, crkve i kuće nisu promenile  nekoliko vekova u unazad , je jedan od gradova najlepših kulturno-istorijskih znamenitosti ne samo  Jadranske obale već  i celog Mediterana.

Sve u ovom gradu  jedinstvene lepote i skrivenih tajni podseća na prošlost. Zato ne čudi da svake godine Veneciju poseti preko 10 miliona turista.

Rasut na 118 manjih I većih  ostrva , koja su ispresecana  sa 170 kanala, na kojima se nalazi 17 većih i manjih mostova, grad  predstavlja pravo arhitektonsko čudo.

Nema puno poznatih gradova u svetu koji se kao Venecija, čine večnim, koji se od ostalih gradova izdvaja svojim neobjašnjivim šarmom. Mnogo je toga što u ovom gradu vredi videti i  doživeti.

Dok prolazite uskim ulicama i vozite se čamcem ili gondolom, po brojnim kanalima oduševićete se građevinama neponovljive i prepoznatljive arhitekture i palatama koje su pretvorene u muzeje i hotele .U skrivenim venecijanskim ulicama vreme kao da je stalo, a dah prošlosti ovde se oseća na svakom koraku.

 

Kanal Grande

Kanal Grande koji prolazi središtem grada, i deli grad na dva dela, od samog nastanka  bio je glavna gradska saobraćajnica  tj. plovna arterija Niz palata koje okružuju  vijugavu vodenu saobraćajnicu, izgrađene  tokom perioda od 500 godina,  predstavljaju  najljepše primerke arhitekture Mletačke Republike. Jedna od najistaknutijih gotska  palata  Ca’ d’Oro u prevodu Zlatna kuća, bogato ukrašene fasade, sa zlatnim elementima, već  svojim spoljnim izgledom mami uzdahe turista. U unutrašnjosti palate koja je još više dekorisana smeštena je galerija Frankeli, u kojoj se nalaze slike  čuvenih slikara Ticijana, Van Dajka, i drugih.

Iako su neke od zgrada oronule, freske zarkih boja izbledele, skupoceni mermer izlizao, Kanal Grande  još uvek  važi za najlepšu ulicu na svetu.  Vožnja kanalom Grande danju je interesantna, ali je noću privlačnija jer je kanal bogato osvetljen, pa pruža čarobnu sliku.

Ne samo ovaj kanal, već i ostali venecijanski kanali, vode u neku nestvarnu i tajnovitu prošlost koja tako jako i snažno  privlači turiste iz celog sveta, u grad zaustavljen u vremenu.

Trg Svetog Marka

U samom centru Venecije  nalazi se  trg Svetog Marka sveca i  zaštitnika Venecije. Tri strane trga krase elegantne palate i hoteli, dok se na  četvrtoj strani nalazi Crkva Svetog Marka. Na ovom jednom od najlepših trgova  na svetu je  toliko zanimljivih arhitektonskih građevina  uklopljenih skladno u jedinstvenu celinu, da ste u nedoumici šta prvo da pogledate.

Crkva Svetog Marka

Na istoimenom trgu nalazi se Crkva Svetog Marka, impozantna  građevina koja svakako spada među najlepše i najzanimljivije  crkve na svetu. Sagrađena  početkom 9. Veka, tokom svog postojanja mnogo puta  je rušena, nadograđivana i menjana, da bi u 11. Veku dobila oblik sličan današnjem. Crkva Svetog Marka sa 5 kupola u unutrašnjosti je ukrašena zlatom, mozaicima i umetničkim delima. Veličanstvena unutrašnjost  sa četiri hiljade kvadratnih metara mozaika  i 500 antičkih stubova pokazuje svu moć Mletačke republike. Na glavnom ulazu u crkvu nalaze se bronzani konji iz doba Aleksandra Velikog doneti iz Carigrada. U crkvi su sačuvani posmrtni ostaci svetog Marka, zaštitnika Venecije.  Pored  crkve  na istoimenom trgu nalazi se Kampanile crkveni zvonik, visine 99 metara. Ovaj najviši toranj  u Veneciji, krasi ogromno zvono, čiji se duboki tonovi razležu svakodnevno.

Duždeva palata

Pored crkve Svetog Marka nalazi se raskošna Duždeva palata  besumnje najlepša gotskovenecijanska građevina, istorijski centar političke moći, mesto upravljanja Venecijom, nekadašnja službena rezidencija 120  duždeva koji su  bili na čelu Venecije od 697. do 1797. godine. Na mestu gde je sada Duždeva palata nekada  se nalazila građevina nalik na tvrđavu,  koja je  zamenjena  gotskom palatom  sačuvanom do  dana današnjeg. Tokom svoje istorije palata je doživela  brojne promene, da bi tokom 14. veka, dobila današnji oblik. Unutrašnjost palate je prekrasna, a svoja dela u palati su  ostavili  veliki umetnici Ticijan  Tintoreto.  Prema odluci italijanske Vlade, 1923 godine palata je pretvorena u muzej. Duždeva palata danas predstavlja muzej, galeriju i neiscrpnu riznicu, koja govori o bogatoj i dramatičnoj istoriji nekadašnje Mletačke Republike.

Crkva santa Marija dela salute

Crkva Santa Maria della Salute, sagrađena u 17. veku  u znak zahvalnosti Devici Mariji zbog prestanka epidemije kuge, sa svojim skladnim portalom i dominantnim kubetom deluje impozantno s polja, ali opčinjava i svojom unutrašnjošću u kojoj se ističu  barokni oltar Longenina  kao i dela Ticijana i Tintoreta.

 Most uzdaha

Most uzdaha, jedan od mnogih mostova u Veneciji ,spada u najpoznatije od njih. Most je izgrađen u 17. veku radi povezivanja starog zatvora, koji se nalazio u  Duždevoj palati, i novog, sagrađenog odmah preko reke. S obzirom da je Venecija grad romantike, mnogi misle da je most dobio ime po uzdasima zaljubljenih, no istina je mnogo drugačija  i tužnija. Zatvorenicima je šetnja mostom bio posljednji pogled na slobodu, pa otuda naziv Most uzdaha.

Karneval u Veneciji 

Tradicija karnevala u Veneciji počela je u 11, a vrhunac popularnosti doživela u 18. Veku. Sedamdesetih godina prošlog veka, oživljen je i ponovo   pokrenut  tradicionalni Venecijanski karneval. Jedna od najvećih proslava na svetu, venecijanski karneval, redovno se održava od 1979. Nigde na svetu ne možete videti na jednom mestu toliko odlično raspoloženih ljudi koji su obučeni u romantične haljine , sa perikama i baroknim maskama .Gosti karnevala  zaposedaju trgove i ulice dok ih umetnici  i pevači zabavljaju pesmama i muzikom.

Gradski park

U istočnom delu nalazi se predivan gradski park prepoznatljiv  po svojim avenijama ukrašenim prelepim alejama.

Vrt Giardinetti Reali

Ovaj divan javni vrt  prepun aleja, cveća i zelenila, nalazi se neposredno uz trg Svetog Marka. Kraljevski vrt nastao je  početkom 19 veka.

Sem javnih parkova, Venecija iza svojih gotičkih, renesansnih i baroknih fasada krije prave zelene oaze, neobično bogate i lepe vrtove.