Rim – grad istorije umetnosti i arhitekture

 

Lepotu kulturno istorijskih spomenika Rima, koji su svedoci vremena i burne istorije ovog grada, čari  ispijanja čuvenog espresa, u nekom od kafića na prelepom gradskom trgu, teško je rečima opisati, sve to treba doživeti. Rim je grad u kome vam neće biti dosadno ni jednog trena. Bilo da ste u poseti Rimu dan ili više, postoje mesta koja obavezno treba videti.

Rim je prepun znamenitosti na svakom koraku. Obiđite grad i pokušajte da osetite na trenutak duh večnog  grada, koji svojim kulturno istorijskim spomenicima  dokazuje svoju veličinu i postojanost  do dana današnjeg.

Koloseum

Najprepoznatljivija atrakcija i jedan od simbola Rima  najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu Koloseum, ime je dobio po  „kolosalnoj“ skulpturi cara Nerona, visokoj 40 metara, koja se nalazila ispred amfiteatra. Poznato  je da su se u Koloseumu održavale surove borbe gladijatora i zveri, ali i gladijatora međusobno. Rimljani su veoma voleli igre u ovoj impozantnoj građevini , posebno one krvoločne.  Koliko su drevni Rim i njegovi vladari bili kolosalni, upoznaćete  u ovoj impozantnoj građevini nekadašnjem centru  zabave Rimljana.

Fontana di Trevi

Još jedan simbol Rima. Kraljica svih rimskih fontana. Čuvena Fontana di Trevi prelepa građevina koja predstavlja ukras baroknog razdoblja, sagrađena je  u 18. Veku.  U centru fontane  nalazi se  figura Neptuna, a sa strane 2 ženske figure,  koje predstavljaju obilje i blagostanje.Prema legendi, ubacivanjem novčića u fontanu ispuniće vam se želja koju ste pomislili.

Panteon

U samom centru Rima, nedaleko od čuvene Pjace Navona, nalazi se Panteon, remek-delo arhitekture i ponos Rima, sagrađen tokom vladavine cara Hadrijana, kao hram svih paganskih bogova. Jedini je u celosti sačuvan arhitektonski spomenik antičkog Rima.

Panteon je najpoznatija građevina sa kupolom na svetu. Ono što čini posebnim ovu građevinu je okulus  na kupoli,  kroz koji  jedino prodire spoljašnja svetlost u prostoriju.

Konstantinov Slavoluk

Odmah do čuvenog Koloseuma nalazi se Konstantinov slavoluk, najveći očuvani slavoluk u Rimu. Podignut je 315.  u čast obeležavanja pobede Konstantina nad Maksencijem u bitci na mostu Miluijskom 312. godine. Jedan je od najvećih i najukrašenijih spomenika antike.

Španski trg

Jedan od najpopularnijih i najlepših trgova Rima, remek delo 18. veka, Španski trg, najposjećeniji je trg na svetu. Prepoznatljiv je po španskim stepenicama koje vode do  prekrasne crkvice Trinita dei Monti. Trg i crkvu spaja 138 stepenica, koje su dobile ime po ambasadi Španije koja se nalazi u neposrednoj  blizini. Stepenište je mesto okupljanja brojnih turista i mladih Rimljana,ali i  mesto poznato po modnim revijama koje se ovde održavaju. Fontana della Barcaccia sagrađena  u znak sećanja na poplavu Tibra krajem 16. veka, nalazi se tačno preko puta stepeništa.

Anđeoska tvrđava

Ovo zdanje zanimljivog cilindričnog oblika tokom  svoje istorije menjalo je funkciju, više je puta pregrađivano i nadograđivano. Gradnju mauzoleja  započeo  je car Hadrijan, namenivši je sebi i članovima svoje porodice. 923 je pretvoreno u tvrđavu. Nekada je tvrđava služila kao zatvor, a danas je muzej. Tvrđava je sa Vatikanom spojena dugačkim hodnikom.

Anđeoski most

Iako Tibar nije najlepša reka, njegov Anđeoski most ubraja se u najlepše na svetu. Most je sagrađen u vreme cara Hadrijana 136.godine.Prvobitna namena mosta je bila omogućavanje dolaska iz centra Rima u nekadašnji mauzolej,  današnju Anđeosku tvrđavu. Nekada je most  bio poznat kao Most svetog Petra. Na mostu se nalaze brojne figure anđela, kao i figure sv. Petra i sv. Pava.  Danas sa ovog pašačkog mosta puca divan pogled na Anđeosku tvrđavu.

Pjaca  Navona

Na mestu nekadašnjeg Domicijanovog stadiona  nalazi se jedan od najlepšig trgova u Rimu, omeđen baroknim građevinama, po kojima je Rim poznat. Pjaca Navona, koju krase tri fontane, od kojih je najpoznatija i najveličanstvenija Fontana četiri reke, smatra se jednim od najljepših rimskih baroknih ostvarenja.Osim fontana  na ovom trgu se nalaze palate i crkve od kojih je najpoznatija ‘Nostra Signora del Sacro Cuore’ izgrađena u 15. veku.

Trg Svetog Petra

Najslavniji hrišćanski trg, srce Vatikana, najmanje zemlje na svetu, izgrađen  je između 1656. i 1667. godine. Trg svetog Petra ogroman je ovalni trg s obeliskom u sredini. Na trgu koji važi za jedan od najpoznatijih gradskih trgova na svetu nekoliko puta godišnje pod otvorenim nebom  Papa održava mise.

 Vatikan

Poseta Vatikanu je nešto što ne smete propustiti. Glavni ulaz je sa trga sv. Petra.  Vatikan, grad-država privlači  brojne turiste svojim neprocenjivim  umetničkim blagom. Vatikanski muzej, Bazilika sv. Petra  i Sikstinska kapela su pravi praznik za oči i dušu.

Bazilika svetog Petra je najveći hrišćanski hram na svetu.

Baziliku Petra krase mnoge znamenitosti. Najpoznatije su  Mikelanđelova Pieta i grob svetog Petra. Velelepna kupola bazilike koju je projektovao čuveni  Mikeanđelo Buonaroti  je njen najveličanstveniji deo. Sa vrha kupole puca veličanstven pogled na večni Rim. Prekrasne freske oslikao je Rafael. U Bazilici su i brojna Berninijeva dela, poput Baldahina – najvećeg bronzanog umetničkog dela na svetu.

Egipatski muzej, Etruščanski muzej, Sikstinska kapela, Rafaelovi stanci, Pinakoteka i Etnološki muzej, su šest celina koje čine Vatikanski muzej  koji poseduje  najvredniju zbirku umetnosti na svetu.

Sikstinska kapela u kojoj je Mikelanđelo  ostavio četiri godine svog života, oslikavajući plafon  kapele prizorima iz Biblije, jedna  je od najpoznatijih i najlepših dvorana na svetu. Remek-dela  umetnosti, Mikelanđelove freske Stvaranje Adama i Strašni  sud su  dva najznačajnija dela u Sikstinskoj kapeli.

Brojne turiste očarava bogata  istorija, umetnost i arhitektura Rima.