Sejšeli najlepši arhipelag na svetu

 

Ostrvska država Sejšeli  smeštena u zapadnom delu Indijskog  okeana najlepši je arhipelag na svetu. 115  raštrkanih ostrva izuzetne lepote  i prirodnih bogatstava  okruženi tirkiznim  indijskim okeanom  je destinacija koja razigrava maštu, mesto gde snovi postaju stvarnost. Od 115 ostrva naseljeno je samo 33.

Nekada su se Sejšeli smatrali za ekskluzivnu destinaciju za odmor bogatih i slavnih. Danas se situacija izmenila, ovaj raj na zemlji postao je dostupan velikom broju turista.

Klima na ostrvima je tropska, temperature se kreću od  24 do 32 stepena celzijusa. Najbolje vreme za posetu Sejšelima je period od oktobra do marta.

Najpoznatija ostrva su najveće Mahe na kome živi 90% stanovništva Sejšela, Praslina i La Dig jedno od retkih ostrva na kome su prirodne lepote ostale netaknute, ostrvo koje vas  vraća u prošlost, čije su glavne karakteristike tradicija i mir. La Dig ostrvo poznato po stenama neobičnih oblika najbolje je istražiti na biciklu.

Najveće ostrvo na Sejšelima  Mahe, dugo  27 i široko 12 km, poseduje 75 plaža od kojih je dvadesetak potpuno uređeno.  Na predivniim plažama možete uživati  često potpuno sami. Najpopularnija je plaža Bo Valon. Glavni grad ostrva, Viktorija ubraja se u najmanje prestonice na svetu. Možete ga obići  peške veoma lako.  Na ostrvu  se nalazi međunarodni aerodrom i velika luka, hotelski kompleksi i turistička naselja. Pijaca je bogato snabdevena egzotičnim voćem i povrćem, ribom i začinima.Tu su još kazino i diskoteke. Simbol ovog malenog grada je smanjena kopija Londonskog Big Bena, kao sećanje na britansko kolonijalno doba.Turisti mogu iznajmiti brod ili opremu za ronjenje.

Drugo po veličini ostrvo Praslin, udaljeno 45 kilometara od Mahe  obiluje  bujnom  i specifičnom vegetacijom. Na ovom ostrvu jedna od atrakcija je jedinstvena Coco de Mer palma veoma zanimljivih plodova  koji mogu dostići do 25 kg težine. Palme  i njeni plodovi su zaštićena vrsta. U centralnom delu ostrva je područje  Val de Mai, uvršćeno na listu svetske baštine UNESKO-a,  deo netaknute prirode poznat po retkim vrstama ptica. Jedna od njih je sejšelski crni papagaj najredja ptica na svetu. Od nekoliko plaža ovog ostrva najpoznatije su  Anse Lacio i Anse Georgete, zadnjih godina proglašavane  među 10 najboljih na svetu.

Najatraktivnije i najskuplje ostrvo na Sejšelima je Severno ostrvo, od 2003. godine pretvoreno u ekskluzivni raj za odmor. Ovo ostrvo je najtraženija destinacija bogatih i poznatih ličnosti.  Medeni mesec na ovom ostrvu proveli su britanski princ i princeza,  poznati glumac  Džordž Kluni sa svojom izabranicom i mnogi drugi. Na ostrvu se nalazi 11 lux opremljenih  izolovanih vila. Cena noćenja u vilama kreće se do  4.800 dolara po osobi. Iznajmljivanje Severnog ostrva košta 50 hiljada evra dnevno. Ukoliko imate novca na pretek, evo jedne ideje gde da ga potrošite. Severno ostrvo, dostupno je samo pomoću privatnog helikoptera.

Još jedna turistička atrakcija koju ne treba propustiti  su posebna vrsta  džinovskih kornjača, teških oko 200 kg, kojih na ostvu ima koliko i stanovnika Sejšela.

Plaže na  ostrvima Mahe, Praslin i La Ding, karakteristične po kontrastima belog peska i tirkiznog mora smatraju se najlepšim na svetu. Neke od njih su puste  i nepristupačne.

Prirodne lepote zeleno-plavih ostrva smeštenih u Indijskom Okeanu, između Maldiva i Mauricijusa, beli koralni sprudovi koji zavodljivo izranjaju iz vode, srebrnasto beli pesak i debeli hlad ispod  savijenih palmi, spektakularan zalazak sunca,  zaista su doživljaji  koji vam dugo ostaju u sećanju.

Danju možete obilaziti  ostrva i plaže, a u večernjim satima uživati u specijalitetima kreolske i indijske kuhinje. Na Sejšelima se kombinuje hrana iz raznih krajeva sveta. Kari, pirinač, kokos, mirisni sosovi i začini u kombinaciji sa  ribom iz Indijskog okeana,  razno  tropsko voće i povrće glavni su sastojci jela. Osnovno jelo, riba, sprema  se na sijaset načina.

Hotelski smeštaj na  Sejšelima  nimalo nije jeftin, međutim osim ekskluzivnih i  lux hotela,  povoljan smeštaj može se naći  u malim slikovitiim hotelima  i kreolskim gostinskim  kućama, koje odišu lokalnim šarmom.

Za one  koji žele da istraže ostrvo, tu su ture sa profesionalnim vodičima, na kojima ćete se sigurno oduševiti prirodnim lepotama, i retkim primercima  flore i faune.

Ljubitelji ronjenja, mogu videti  čarobnu kolekciju riba i raznobojnih korala. Otkrivanje podvodnog sveta osim ronjenjem moguće je i  sa brodovima sa staklenim dnom, koje je takođe uzbudljivo.

Sejšele zemlju beskrajnih belih peščanih plaža oivičenih granitnim stenama, palmi koje se njišu na vetru, hotela koji dodiruju more, vredi izabrati  za savršeno putovanje iz snova.