Amsterdam muzej na otvorenom

 

Obilazak Amsterdama za svakog turistu predstavlja pravo zadovoljstvo.  Mnoge evropske metropole obiluju istorijskim znamenitostima, ali ono što Amsterdam čini posebnim je to što je ovo grad bogate kulture i istorije što je vidljivo na svakom koraku. Istorija Amsterdama je zaista bogata. U svakom delu grada osetićete zlatno doba holandske kulture. Ovo je predivan  grad isprepletan  kanalima, grad lepih  mostova, uskih ulica i atraktivne arhitekture, grad muzeja. S obzirom da leži na preko 150 kanala povezanih sa preko1300  mostova, mnogi ga upoređuju sa Venecojim.

Amsterdam je takođe grad u kome vlada boemski duh, grad u kome je sve dozvoljeno, pa ne čudi da milioni mladih ljudi  iz celoga sveta hrle  u ovaj grad.

Postoje mesta u gradu koja tokom posete Amsterdamu  jednostavno morate videti. Zbog brojnih kulturnih spomenika i muzeja uži centar grada je glavno odredište turista. Muzeji su jedna od najvažnijih  turističkih atrakcija u Amsterdamu.

Muzej Van Goga

Neozaobilazna atrakcija Amsterdama je muzej Van Goga, najvećeg holandskog slikara 19. veka. Nema puno muzeja koji mogu da ponude tako bogatu pojedinačnu kolekciju  slika. Kolekcija od preko 200 slika, skica, crteža i beleški , razlog je velike posete koju beleži ovaj muzej svake godine. Muzej je često domaćin putujućih izložbi nekih od najcenjenijih  savremenih slikara.

Rembrantov muzej

Nekadašnji dom Rembranta u kome je živeo dvadesetak godina,  koji je zbog bankrota prodao, izgrađen početkom 17. veka, a muzej postao od 1970. godine,  nedavno  je renoviran i proširen kako bi se dobio prostor za trajnu izložbu njegovih dela. U muzeju  je izloženo preko 250 skica i autoportreta, kao i  kolekcija raznih predmeta koje je sakupljao tokom svog života. Videćete  i nameštaj i prostor u kome je  umetnik živeo. Jednom rečju muzej je ilustracija načina života ovog genija.

Rijks muzej

U najvećem muzeju u Holandiji, koji je  zvanično otvoren 1885. godine  izložena su  najpoznatija dela holandske umetnosti 17. veka, poznatih umetnika Rembranta, Vermera, Fransa Halsa,  Van Ajka i  drugih. U Rijks muzeju izloženo je  20 Rembrantovih platna, od kojih je najpoznatije Noćna straža. Takođe  u muzeju možete videti muzejski trezor, prelepe kućice za lutke iz tog perioda i tradicionalno Delftware posuđe.

Kraljevska palata

Veličanstvena Kraljevska palata nalazi se u samom centru Amsterdama, na najpoznatijem  trgu Dam. Kada je sagrađena služila je kao opštinska zgrada, da bi  je kralj Napoleon 1808. godine preuredio u kraljevsku palatu.Većina nameštaja, lustera i satova u palati datira iz tog doba. Danas je palata službena rezidencija kraljevske porodice koja živi u Hagu.

Trg Dam

Najpoznatiji amsterdamski trg Dam jedno je od najživljih mesta u Amsterdamu. Svakodnevno  je mesto okupljanja turista i lokalnog stanovništva. Trg se prostire na 17.000 kvadratnih metara. Na njemu se nalaze Kraljevska palata, Nova crkva i muzej Madam Tiso. Trg je  mesto od posebnog istorijskog značaja za Holandiju jer je baš  na njemu izvršena primopredaja grada davne 1808 godine  Napoleonu Bonaparti.

Trg Leidseplain

Trg Leidseplein je centar noćnog života u  Amsterdamu, poznat po svojim uličnim zabavljačima koji svake godine impresioniraju milione turista. Brojni restorani, kafei, bioskopi i pozorišta nalaze se na ovom trgu, koji je simbol zabave i dobrog raspoloženja, šarenila i živosti prestonice Holandije.

Trg Rembrant

Trg Rembrant smešten u starom delu Amsterdama je jedno od najpopularnijih mesta za izlaske, kako u večernjim časovima tako i preko dana. Na trgu se nalazi veliki broj  pabova, kafića i restorana, koji su prepuni turista  u vreme sunčanih dana. U centralnom deli trga nalazi se skulptura velikog umetnika čije ime trg nosi.

Kanali u Amsterdamu

Poseta Amsterdamu ne bi bila potpuna ukoliko se ne provozate brodom po kanalima  koji su zaštitni znak Amsterdama. Vožnja kanalima je uzbudljiva i  relaksirajuća, bilo danju ili noću  kada su kanali osvetljeni.

Crvena zona – Red Light District

Za mnoge turiste neobilazna turistička atrakcija Amsterdama, smeštena je u najstarijem i po nekima najlepšem delu grada. U autentičnom predelu kanala i mostića nalaze se  izlozi sa prostitutkama,brojne  prodavnice u kojima možete kupiti  seksualna pomagala, gej barovi, kofi šopovi, erotski muzeji i nekoliko pozorišta u kojima se odigravaju predstave seksa uživo. Više  je nego očigledno  da seks odiše Crvenom zonom i svoje posetioce ne ostavlja ravnodušnim. Amsterdam inače važi za veoma liberalan grad, u kome je prostitucija i korišćenje lakih droga zakonom dozvoljeno. Veliki broj turista ne propušta priliku da svrati u neki od od brojnih Coffee shopova u kome je kupovina i uživanje marihuane  legalno.

Artis zoološki vrt

Najstariji zoološki vrt u Holandiji prepun je raznoraznih životinja iz svih krajeva sveta.

Most Magere

Most koji povezuje obale reke Amstel najpoznatiji je od svih mostova, kojih ima preko 1000 u Amsterdamu. Uživaćete u magiji  ovog mesta pogotovo noću  kada mnoga svetla osvetljavaju most.

Vondelpark

Centralni park predivnih pejzaža  izgrađen  u engleskom stilu daleke 1865 godine, tokom sunčanih dana prepun je turista i stanovnika Amsterdama  koji se zabavljaju, džogiraju, voze rolere,  bicikl, ili šetaju. Park je  dobio ime po pesniku Vondelu.  Letnja pozornica smeštena u centru parka je mesto na kome se održavaju besplatni koncerti.

Albert Kajp pijaca

Najposećenija  i jedna od najpoznatijih pijaca na otvorenom u Evropi, na kojoj možete  bukvalno pronaći sve. Na tezgama su prodaje voće, povrće, sirevi, riba, začini, odeća, kozmetika, tekstil. Cene svih proizvoda su medju najnižim u Amsteramu.

Kuća Ane Frank

Jevrejska četvrt u centru Amsterdama u kojoj se nalazi kuća Ane Frank  odiše posebnom atmosferom i specifičnom arhitekturom. U kući u kojoj je živela Ana Frank danas se nalazi muzej  u kome možete videti i čuveni Dnevnik Ane Frank, kao i druga istorijska dokumenta. Puno ljudi čulo je za Anu Frank zahvaljujući dnevniku, koji je postao simbol jednog doba, jedne izgubljene mladosti i odrastanja na plafonu jedne kuće u vreme straha i terora.

Amsterdam je grad u kome možete doživeti ludiprovod, ali i uživati u bogatom kulturnom životu, lepoti ulica sa kanalima.