Kankun najlepše letovalište u Meksiku

 

Meksiko, zemlja  magične mešavine boja, zemlja kontrasta, raznolikih pejzaža,  zlatnih plaža, etničkog šarenila, neobičnih običaja, zemlja tekile i marijačija privlači milione turista iz celog sveta. Zemlji  velikih drevnih civilizacija Acteka i Maja, poseban šarm daje mešavina modernog i tradicionalnog.

Poslednjih godina Kankun, koga još nazivaju meksičkim Karibima postalo je najtraženija destinacija za odmor u Meksiku. Svakog dana u Kankun sleti nekoliko stotina aviona sa turistima iz Evrope i Amerike. Najbolje vreme za posetu ove egzotične destinacije je period decembar-april.

Letovalište Kankun  smešteno je na poluostrvu Jukatan regiji koja se smatra regijom drevne kuture Maya, na obali Karipskog mora. Nekadašnje malo ribarsko mesto, postala je top destinacija  Meksika, nadmašivši poznati Akapulko. Ovo luksuzno letovalište sastoji od malog kopnenog dela i dugog tankog ostrva spojenog mostovima. Ono što vam prvo upadne u oči  to su kontrasti, mir na izolovanom ostrvu, naspram  celodnevnih ludih žurki na plaži i u klubovima. Kankun je podeljen na dva dela: na grad u kome se nalaze avenije, radnje, banke,restorani,  i u kome se živi prilično užurbano, i na turističku zonu smeštenu na peščanom sprudu.

Osim peščanih plaža  koje se svrstavaju među najlepše na svetu i koje su zaštitini znak Kankuna, mora neobične tirkizne boje, luksuznih hotela, noćnih klubova, Kankun turistima nudi niz  zanimljivih atrakcija, kao što su meksička korida, vodeni safari, u zoni hotela arheološko nalazište El Rey, a u blizini  mesta se nalaze ostaci drevne civilizacije Maja, koju svakako treba obići. Na 200 kilometara zapadno od grada nalazi se piramida  Čičen Ica, jedno od sedam svetskih čuda, najpoznatije, najveće i najbolje očuvano arheološko nalazište, ostataka civilizacije Maja, koje je pod zaštitom UNESCO-a. Sa vrha velike piramide Kukulkan pruža se impresivan pogled.

Za ljubitelje vodenih sportova Kankun je idealna destinacija.Odmor možete provesti u ronjenju, ribolovu, krstarenju. Ovaj tropski raj stvoren za lenčarenje na plaži, kupanje i sunčanje gostima nudi i uživanje u sportovima na vodi. Ukoliko ste strastveni ribolovac  možete uživati u  svom omiljenom hobiju jer  Kankun nudi sve vrste ribarenja. Možete loviti  od sabljarke do barakude.

Ljubitelji ronjenja mogu posetiti jedinstven podvodni muzej i diviti se brojnim originalnim skulpturama na dubini od 3-6m.Ukoliko niste ronilac, najbolji način za istraživanje podvodnog sveta su mini podmornice iz kojih se možete diviti najrazličitijim vrstama   tropskih riba, a možda čak ugledate i ajkulu.

Još jedna turistička atrakcija je interaktivni akvarijum u kome možete plivati sa delfinima, hraniti  ajkule ili dodorivati morske ježeve i kornjače. Postoje i dva vodena parka, sa svim pogodnostima za zabavu.

Nekoliko odličnih golf terena zadovoljiće one kojima je udaranje loptice štapom glavna zanimacija.

Vodeni safari je takođe zanimljiv. U avanturu upoznavanja divljine koja se nalazi na domak grada, možete krenuti malim čamcima i obići obližnje šume mangrova koje neometano rastu u vodi.

Veliki broj Spa centara pruža  jedinstvene usluge u kojima ćete uživati.

Hoteli smešteni na samoj obali su posebna priča. Od hotela niže kategorije pa do luksuznih  hotela u kojima je usluga na vrhunskom nivou poput lanaca  “Ritz-Carlton”.

Kankun je poznat  po bogatom noćnom životu, u kome zabava stalno traje. Mnogobrojni klubovi, barovi koji se nalaze u zoni hotela, lude žurke i živa muzika garancija su  dobre zabave do ranih jutarnjih časova. Igra se po stolovima i šankovima, a za dobru atmosferu zaduženi su  najpoznatiji di-džejevi. Noćni život u ovom mestu zasigurno će biti  jedan od najboljih koji ste doživeli.

Brojni tržni centri  u kojima možete pazariti robu sa svih svetskih tržišta nalaze se u zoni hotela. Najveća pijaca na otvorenom Koral negro, nudi  sve vrste lokalnih suvenira.

Meksička kuhinja obiluje svežim voćem i povrćem, koje se priprema na poseban način, stoga je Kankun prava destinacija za ljubitelje egzotične hrane. Osim meksičke kuhinje tu su i specijaliteti gotovo svih svetskih kuhinja koji se pripremaju u najboljim restoranima.

Kankun je svakako destinacija koja pruža više od peska, mora, surfovanja i luksuznih hotela. Nema sumnje, ovo je jedna od najpoželjnijih  destinacija za odmor i zabavu.