Dubai najglamuroznija destinacija

 

Dubai je poznat  u svetu kao jedna od najatraktivnijih i najglamuroznijih  turističkih destinacija. Luksuzni hoteli, duge peščane plaže, bazari, shoping centri, zabava i čuda moderne arhitekture  privlače sve više turista iz celog sveta. Ovaj biser Emirata, koji ima dva miliona stanovnika, priča je za sebe. Dubai zaista nudi svojim posetiocima jedinstveno i nezaboravno iskustvo.  Uprkos tome što je moderan grad, približan zapadu, ipak vladaju šerijatski zakoni.  Zimski meseci kada je temperatura između 24 i 28 stepeni, najbolji su za posetu Dubai.

Za sve koji  koji nameravaju da putuju  u Dubai evo kratkog vodiča za mesta koja treba posetiti.

Burj Khalifa

Pogled sa najveće zgrade na svetu zaustaviće vam dah. Najbolje vreme za posetu je kada je zalazak sunca. Ova  najveća opservatorija na svetu od 163 sprata, za posetioce je dostupna do 124-og, na kome je vidikovac sa koga možete videti svetlucave vode Golfa i zlatne arapske peščane dine. Uživaćete svim svojim čulima, opijati  horizontom, mirisom istoka i veličanstvenim pogledom.

Dubai mol

Mol u Dubaiu je carstvo šopinga u kome jednostavno, nema šta nema. Od  ogromnog akvarijuma u kome su smeštene ne samo manje i veće egzotične ribe, već i prave ajkule do najvećeg zatvorenog skijališta na svetu sa 5 ski terena, od kojih je najduži 400m. Dubai Mol je najveći tržni centar na svetu.  Preko 1200 prodavnica sa brendiranom robom, stotinak restorana sa hranom iz čitavog sveta,  brza hrana, kafići, poslastičarnice nalaze se u sklopu molova. Svi šoping centri Dubaia  imaju svoje karakteristike. Najpoznatiji su “Emirati mol”, “Deira siti centar”, “Festival siti”  “Marina mol”. Dubai je šoping raj.

Burj El Arab

U Dubaiju se nalazi  najskuplji, najluksuzniji i najviši hotel na svetu, jedini hotel  kategorizovan sa 7 zvezdica. Ovo neobično zdanje u obliku jedra visoko 333 metra smešteno je na veštačkom ostrvu, i simbol je modernog Dubaija.

Hotel ima  26 spratova. Sobe su veličine od  170 do 450 m2 a najjeftinija košta 1.000 dolara za noć.Cena za najbolje apartmane kreće se i do  35.000 dolara.

Ukoliko želite da posetite hotel  rezervaciju morate izvršiti najmanje  mesec dana unapred. Njegov sjaj i luksuz ostaviće Vas  bez daha.

Fontane

Na veštačkom jezeru Burdž Kalifa nalazi se Fontana duga 270 metara, koja pleše, peva i menja boje koja će vas  sigurno opčiniti. Ovu najveću  igrajuću fontanu  prati kako tradicionalna arapska  muzika, tako i moderni svetski hitovi.  Snopovi svetlosti koje stvara fontana mogu se videti čak i na više od 32 kilometra udaljenosti.

Deira

Gradska četvrt Deira leži na severnoj strani zaliva. Ako želite da upoznate pravi Dubai ovo je savršeno mesto. U starom delu grada, Deiri, možete probati najbolju hranu raznih svetskih kuhinja: od  iračke, indijske, libanske, meksičke, filipinske, marokanske, kineske, japanske,  ruske, francuske i italijanske. Gold Souk, deo koji pripada kvartu Deira je ustvari  pijaca  začina tekstila i zlata, koju treba posetiti. Ljubitelj začina ovde mogu kupiti  šafran, anis, štapiće vanile, cimet. Pijaca je mesto na kome  možete osetiti čari istočnjačkog trgovanja. Cenkanje je obavezno.

Ostrvo  Palma

Nikako ne propustite Ostrvo Palma, savremeno čudo arhitekture. Niz malih ostrva je postavljeno tako da zajedno obrazuju palmu, po čemu je ovaj veštački  arhipelag i dobio naziv. Na ostrvu se nalaze tematski hoteli, restorani, privatni apartmani i vile, prodavnice, marine. U sklopu luksuznog hotela “Atlantis”  nalazi se i najveći vodeni park na Bliskom istoku.

Dubai marina

Ovo je jedna od dve pešačke zone u Dubaiju. Prelepa marina je noviji i sve popularniji deo modernog Dubaija kako za turiste, tako i za njegove stanovnike, u kojoj možete videti  velelepne jahte, restorane, prodavnice, barove, i lepo uređeno šetalište.

Plaže

Plaže  Dubaija su sjajne. Postoje plaže sa ležalkama, tuševima , barovima za koje se ulaz naplaćuje  i javne plaže gde imate samo pesak i more, koje su isto tako dobre. Poznate plaže Dubaija su  Jumeirah Beach Park, Al Mazmar Beach Park i plaža Palm beach.

Safari

Zanimljiv dnevni izlet je odlazak na pustinjski safari, koji nikako ne treba propustiti. Uživaćete u jedinstvenom doživaljaju  pustinjskog safarija, koji uključuje odlazak u pustinju, ludu vožnju pustinjskim dinama u džipu, koja vam podiže andrenalin, uživanje u zalasku sunca, posetu beduinskom kampu  i arapsku večeru, trbušni ples, jahanje na kamilama.

Ovo su samo neke od brojnih atrakcija kojima Dubaji privlači strane turiste.