Njujork najpoznatiji grad na svetu

 

Najpoznatiji grad na svetu, centar svih političkih, kulturnih i zabavnih dešavanja, prepun je turističkih atrakcija i znamenitosti. Njujork je grad koji ne možete obići za jedan dan. Potrebno  je najmanje nekoliko dana da upoznate grad u kome zajedno žive ljudi  različite boje kože, različite kulture i religije, ljudi koji govore više stotina različitih jezika. To je ono što nećete sresti nigde, ni u jednom gradu na svetu.

Njujork  definitivno ostavlja impresivan utisak na svakog posetioca, ne samo svojom veličinom, već i sadržajima. Ovaj grad podeljen je na 5 okruga  celina: Menhetn, Bruklin  Bronks,  Steten Ajlend i  Kvins.

Ovo je mali vodič šta treba obavezno videti ako se odlučite za put u Njujork.

Menhetn

Verujemo da nema osobe  koja nije čula za Menhetn, kulturno i poslovno jezgro Njujorka, najpoznatiji deo užurbanog Njujorka. Ukoliko stre prvi put u Njujorku, odsednite negde na Menhetnu, kako bi delimično osetili  čari koje ovo ostrvo nudi.

Menhetn je  podeljen na kvartove koji predstavljaju posebne celine. Svaki kvart ima svoju istoriju, duh, specifičnost i neverovatne kontraste.U ovom delu Njujorka nalazi se mnostvo zanimljivosti:  Peta i Park Avenija, Wall street, muzej Metropoliten,pozorište Brodvej, Kip slobode, Emipre State, Tajm skver, Central park.

Empajer stejt bilding

Ukoliko hoćete pogled na Njujork sa visine  izbor je najatraktivnija lokacija: Empajer stejt bilding, najprepoznatljivija  i najviša zgrada, nezaobilazna turistička atrakcija, visoka 380 metara. Sa ove zgrade pruža se veličanstven pogled na pet saveznih država, a Njujork ćete videti kao na dlanu. Zauvek ćete pamtiti taj veličanstveni pogled.  Ovaj značajan biznis centar, otvoren za posetioce  tokom cele godine, smatra se za jedno od najromantičnijih mesta u gradu. Osim što je najviša zgrada u gradu, ova 102-spratnica je dom brojnih ekskluzivnih prodavnica i restorana.

Tajms skver

Srce Menhetna, ili kako ga nazivaju“Raskrsnica sveta” , trg na kome se tokom celog  dana nalazi hiljade i hiljade ljudi, uveče zablista punim sjajem zahvaljujući neonskim reklamama na fasadama skoro svih zgrada. Tajms skver je mesto gde tradicionalno  Njujorčani i turisti iz celog sveta dočekuju Novu godinu. Prema  nekim anketama  Tajms Skver je najposećenija svetska turistička atrakcija. Posetiocima Velike jabuke obilazak ovog skvera je nazaobilazan. Poznata  svetska pozorišta nalaze se oko Tajms skvera, ne samo na bulevaru Brodvej, već i u ulicama u okolini.

Bruklinski most

Najpoznatiji i najposećeniji most,  jedan od najstarijih visećih mostova u Americi, dužine 1825 metara,  pomoću koga je reka Ist premošćena,  kako bi se olakšao saobraćaj između Menhetna i Bruklina, pušten je u saobraćaj 1883 godine. Na mostu  od 1950 godine postoji staza za pešake i staza za bicikliste. Prelazak mosta sa jedne na drugu stranu predstavlja pravu  atrakciju, a još veće je zadovoljstvo vožnja brodom ispod mosta.

Central park

U srcu Menhetna  nalazi se  Central Park, zelena oaza koja se odlično uklopila u okruženje. Teško je nabrojati sve sadržaje koje Central park nudi. Tu su tri jezera, zološki vrt, zamak Belvedere,  Botanička bašta, letnja pozornica. Za one malo aktivnije posetioce, džogere, skejtere i bicikliste,  u parku je napravljena kružna staza dužine 10 km, koja je stalno puna rekreativaca. Nijedan park se ne može zamisliti bez klupa, mesta gde umorni šetači sednu da se odmore, a  Central park ih ima čak 9.000.

Među popularne atrakcije ovog parka spadaju Drvene kočije koje vuku konji. Iako je ovo njujorška tradicija , danas se jedino mogu videti u  Central parku.U skoro svim  romantičnim filmovima snimljenim ovde, vidi se scena zaljubljenog para  kako se vozi kroz Central park. Central park je jedan od najpopularnijih i najvećih  parkova  na svetu, ali i mesto na koje građani Njujorka  dolaze u toku pauze za ručak da se na kratko odmore ili se druže sa prijateljima.

Metropoliten muzej

Njujork ima preko hiljadu muzeja, a najpoznatiji  i  jedan od najvećih na svetu je  Metropoliten, ili Met  kako ga nazivaju Njujorčani.  U   svojim muzejskim odeljenjima, ova živa enciklopedija svetske umetnosti, čuva preko dva miliona umetničkih dela koja potiču  iz raznih epoha svetske civilizacije, počevši od  Egipta, Stare Grčke i Rima, pa do umetničkih dela sa svih kontinenata sveta, kao i dela savremene umetnosti, mode, kostima  i dizajna.

Kip slobode

Simbol grada Njujorka, Kip slobode je poklon Francuske Americi  1886. godine.Skulptor spomenika je Frederik Bartoldi,  projektant  Gustav Ajfel, koji je projektovao Ajfelovu kulu u Parizu. Ženska figura predstavlja Libertas, rimsku boginju slobode. Budući da je više od devet miliona useljenika polovinom 19 veka stiglo  u SAD,  statua je bila prva građevina koju su ugledali sa pučine,  Kip slobode je postao  Simbol imigracije.  1984.godine, statua je  uvrštena u listu svetskog nasleđa pod zaštitom UNESCO.

Wall street

Wal street je ulica na Menhetnu u kojoj se nalazi berza osnovana 1817. godine i velike banke napravljene nekoliko vekova kasnije. Finansijski  je centar SAD-a. Ispred zgrade nalazi se spomenik prvog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Vašingtona. Ulaz turistima nije dozvoljen.

Peta avenija

Peta avenija, u Njujorku na kojoj je uvek velika gužva,  je epicentar svetskih modnih dešavanja i kao takva je nepresušni izvor luksuznog zadovoljstva. U njoj se nalaze najluksuzniji butici najvećih svetskih modnih kreatora,  vile, hoteli, restorani i muzeji. Shopping  na Petoj aveniji je jedinstveno i očaravajuće životno iskustvo koje  treba doživeti. U svakoj drugoj radnji su sniženja pa možete kupiti brendiranu garderobu po veoma povoljnim cenama. Međutim, nije sve samo šoping u Petoj aveniji. Peta avenija ima veliki broj interesantnih muzeja.

Ne propustite da obiđete sva zanimljiva mesta u Njujorku,  jer ga upravo ona čine onakvim kakav jeste – fascinantnim.

U Njujorku  se nalaze  vrhunski restorani, u kojima hranu spremaju najbolji svetski kuvari. Možete uživati u nadaleko poznatim njujorškim đevrecima, čizkejku i pici, tipično njujorškim jelima. Grad je idealan za šetnje širokim bulevarima. Noćni provod je posebna priča, zahvaljujući brojnim kafićima i noćnim klubovima. Posetite Njujork, grad koji nikad ne spava, i u kome  nikada nije dosadno.