Barselona omiljeno mesto mnogih turista

 

Godinama unazad prestonica Katalonije, Barselona, omiljeno je mesto turista iz celog sveta.

Magična mediteranska kraljica se izdvaja od ostalih metropola  po jedinstvenoj arhitekturi, neverovatnoj  infrastrukturi, najboljem  fudbalskom  klubu sveta i čistim plažama koje se nalaze u blizini centra grada.

Jednim od najposećenijih gradova Evrope čine je mnogobrojne turističke atrakcije, kao što su  veličanstvena Sagrada Familia,  brojna druga remek dela čuvenog  Gaudija, spomenik Kolumbu, Magične fontane, Gotska četvrt, Muzej Pikaso, gradski trg Placa De Catalunya, Stadion Nou Camp.

Na ulicama i plažama Barselone osetićete neverovatnu energiju i  zabavu na svakom koraku.

Pozorišta na otvorenom, galerije na asfaltu, umetnici na ulicama, zanosni ples flamenko, brojni barovi i klubovi  samo su deo magične  atmosfere Barselone, koju treba doživeti i osetiti.

Grad je prelep i ima sta da ponudi turistima.

Sagrada Familia – ovo remek delo Antonia Gaudija, glavnog arhitekte  koji se izgradnji crkve pridružio godinu dana od početka gradnje, je jedan je od sinonima Barselone.  Nezavršeni hram, crkva, čija je izgradnja počela  davne 1882. godine i koja još traje spada u  najupecatljivije  znamenotosti grada. Ono sto je Gaudi uradio u crkvi neuporedivo  je sa bilo čim sto je kasnije dograđivano.

Ovu crkvu mnogi smatraju najneobičnijom svetskom sakralnom građevinom. Radi se  o veličanstvenom delu, čija će se monumentalnost videti tek nakon potpunog završetka.

Placa De Catalunya – glavni gradski  trg, srce Barselone, na kome se nalazi nekoliko statua i fontana neoklasičnog i avangardnog stila, prostire se na  50 000 m2. Trg je kružnog oblika, i u njega se sliva više ulica, od kojih su  najpoznatije vesela i živahna ulica Barcelone sa velikim šetalištem po sredini  La Rambla, i najglamuroznija  Passeig de Gracia.

La Rambla – u ovoj najpoznatijoj i najpopularnijoj ulici u Barseloni dugoj 1. 2 km, nalaze se  brojni  kiosci, cvecare, prodavnice zivotinja, kafici i restorani. Na ulici se svakodnevno mogu videti,  pantomimicari, glumci i žongleri, odeveni u najrazličitije kostime, sa kojima možete napraviti fotografiju za uspomenu. Živopisna i zanimljiva  ulica koju možete obići svaki dan dok ste u Barseloni, uvek  nudi nešto novo, jer je svaki put razlicita.

Gotska Cetvrt – ovo starogradsko jezgro, smešteno je u samom centru grada. Nekada je na ovom mestu bilo rimsko utvrđenje. Većina građevina u ovoj četvrti datira  iz srednjeg veka, mada se mogu naći i garđevine  izgrađene u vreme Rimljana. Ovo je mesto u kome možete osetiti duh stare Barcelone.

Lavirint uskih ulica, spektakularne gotske zgrade i katedrale, možete videti u ovoj pešačkoj četvrti. Njapoznatija je La Seu, jedna od najstarijijih u Barseloni,  ogromna  gotska katedrala od čije fasade će vam zastati dah. Ovde se nalaze i brojne prodavnice, restorani  i predivni kafići na trotoarima. Gotska četvrt je i mesto noćnog provoda. Svi najbolji barovi , klubovi i restorani smešteni su u ovom delu grada.

La Bouqueria – Ova poznata pijaca u Barseloni, nalazi se u strogom centru grada. Ne mnogo velika, ali sa raznolikom ponudom voća i povrća oduševiće svakog posetioca. Osim  raznog voća i povrća, na pijaci možete kupiti kolačiće, morske plodove, meso, cedjene sokove po veoma pristupačnim cenama.

Magična Fontana – Fontana je sagrađena još 1929. godine. Vremenom je oronula, te je povodom održavanja olimpijskih igara u Barseloni 1992 g. u celosti rekonstruisana.  Jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija  Barselone.Veliki vodoskok načinjen  je od niza manjih, u kojem voda, svetlo i muzika igraju uigranu ‘predstavu’ koja posetioce  ostavlja bez daha. Fontana je osvetljena raznim bojama, a muzička podloga se menja. Spektakularni vodeno- muzički šou pružiće Vam Magična fontana. Osim ove velike postoji veliki broj malih fontana  koje se spuštaju niz stepenište i tri vodopada.

Kolumbov Spomenik –  U čast velikog istraživača i moreplovca sagrađen je spomenik Kristoferu Kolumbu 1888 godine, na mestu na koje moreplovac pristao nakon što je otkrio Ameriku. Spomenik je urađen sa puno detalja, visok je 60 metara i zaista deluje impresivno.

Pikasov muzej – Muzej otvoren 1963 godine u kvartu El Born,  je najposećenija umetnička galerija Barselone sa preko milion posetilaca godišnje. Arhitektura samog muzeja je fantastična. U muzeju su izložena više od 3800 umetničkih dela. Mnoga remek dela umetnik je dao sam , a mnoga dela  je njegova udovica poklonila ovom muzeju.

Parc Guel– Smešten u severozapadnom delu Barselone, čuveni Gaudijev park Guel prostire se na nekoliko hektara zelene površine. Kroz brojne pešačke staze u parku možete videti Gaudijev umetnički stil i ljubav prema katalonskoj kulturi. U parku se nalazi i  Gaudijeva kuća, danas pretvorena u muzej u kome možete videti brojne skice ovog čuvenog umetnika i skulptora.

Nou Camp – Stadion fudbalskog kluba Barselona,  jedan od najlepsih stadiona na svetu, izgrađen je 1957. godine. Najveći je stadion u Evropi sa kapacitetom od   98 772 mesta. Stadion će ostaviti bez daha i turiste koji nisu zaljubljenici u fudbal.

Špansko Selo – Pravo špansko selo sa preko stotinu različitih građevina koje prikazuju špansku arhitekturu kroz istoriju.

Barseloneta – gradska plaža, duga oko jedan i po kilometar stecište je brojnih  turista koji se odmaraju.

Ovo je samo deo zanimljivosti koje mozete videti u Barseloni.