Prag grad jedinstvenog izgleda i duše

Zbog njegove izuzetne lepote Prag  svake godine beleži sve veću posećenost  turista iz čitavog sveta. Ovaj fantastičan grad, prepun je jedinstvenih i neponovljivih kulturno istorijskih spomenika ogromne vrednosti. Zahvaljujući poznatim umetnicima koji su živeli i radili u Pragu, ovaj grad ima jedinstven izgled i dušu kao ni jedan u svetu.

Zbog svoje izuzetne istorijske i kulturne vrednosti stari deo grada je od 1992 godine pod zaštitom  UNESCO kao svetska kulturna baština.

Magični mostovi, katedrale, tornjevi zlatnih vrhova i crkvenih kupola, ogledaju se na površini reke Vltave na kojoj  grad leži više od deset vekova.

Na  Vltavi nacionalnoj reci Češke,  opevanoj u mnogim pesmama i umetničkim delima nalazi se 18 predivnih mostova koji daju poseban šarm ovom gradu.  Najpoznatiji je Karlov Most, jedan od najlepših objekata  u Pragu.

Karlov most glavno obeležje Praga, izgrađen je u 14 veku, na mestu starog Juditinog mosta. Prema legendi  sa ovog mosta u reku je bačen sveštenik Sveti Jan Nepomuk. U spomen na njega na istom mestu podignut je spomenik ovom svecu .Legenda kaže da ukoliko stavite ruku na lik ovog sveca i pomislite želju ona će biti ispunjena. Dva  impozantna gotička tornja na krajevima mosta daju mu upečatljivost i prepoznatljivost.

Karlov most  je danas najposećenija znamenitost Praga, a njegov gotski stil i čuvene  barokne skulpture koje ga krase, zadivljuju  turiste  iz celog sveta. Dok je noću most  tih i beživotan, danju  je ovo najprometnije mesto u gradu, puno turista, uličnih trgovaca, umetnika, slikara i portretista.

Prag se sastoji od Starog grada, Novog grada i Malog grada, a svaki od njih predstavlja zasebnu celinu.

Stari Grad

Smešten na  desnoj obali Vltave, Stari grad je istorijski centar Praga, ujedno i najvredniji deo grada. U Starom gradu koji je nastao u 13 veku, nalaze se brojne istorijske građevine u gotskom stilu i spomenici:

-Kula Starog Grada – Jedna je od najlepših evropskih kula u gotskom stilu.

-Trg Republike – smešten je u južnom delu Starog grada, izgrađen tokom 14. Veka.

-Galerija Viteškog Reda – Galerija antikviteta iz riznice Viteškog reda Krstaša sa crvenom zvezdom.

– Klementinum –  građevina koja potiče iz 17 veka nekada je bila Jezuitska škola. Danas se tu nalaze Nacionalna biblioteka i Državna tehnička biblioteka.

-Gradska Većnica – na ruševinama  starog kraljvskog dvora podignuta je između 1906. i 1911 godine. Jedna je od najlepših građevina u svetu.

-Manastir Svete Ane –  sastoji se od kompleksa crkvenih i stambenih objekata, koje je podigao kralj Venceslav II, 1234 godine. U manastiru se danas nalazi galerija slika i skulptura umetnika češke iz 19 veka, i koncertna sala.

-Barutna Kula – građevina u gotskom stilu, podignuta 1475. kao deo kapije između Starog i Novog grada.

-Betlehemska Kapela – sagraђena 1391. Godine  u gotskom stilu.

-Josefov-  poznati praški jevrejski grad u kome nalaze Jevrejska gradska većnica,  Staro jevrejsko groblje, Obredni hram, Jevrejski muzej. U gradu se nalaze  i šest očuvanih  jevrejskih sinagoga.

– Stari gradski trg – najznačajniji trg starog Praga, sagrađen u 12. veku.

-Rudolfinum – najznačajnija srednjevekovna građanska kuća, danas služi za koncerte i izložbe.

Novi Grad

Ovaj deo grada ujedno je i najmlađi i glavni komercijalni centar Praga.  Centralni deo ovog dela Praga “Zlatni krst”  predstavlja elitnu stambenu četvrt Praga.

Glavna atrakcija Novog grada je Venceslavov Trg – koji predstavlja srce grada i trgovinski centar. Trg je nastao 1348 godine i do današnjeg dana menjao je i ime i izgled. Na gornjem delu trga nalazi se  spomenik princu Venceslavu I. Na vrhu trga nalazi se  Narodni muzej koji vredi pogledati.

Mal grad

Ovaj deo grada spojen je Karlovim mostom sa Starim gradom i dobio je naziv po obroncima na kojima se nalazi.  Čini ga  celo jedno naselje starih ulica sa starinskim kućama, lepim fasadama i freskama.

U okviru Malog grada, kao posebna znamenitost, izdvaja se Praški zamak. Sa uzvišenja na kome se nalazi ovaj zamak pruža se veličanstven  pogled na skoro ceo Prag.

Kilometar iznad Karlovg mosta, na levoj strani reke Vlatave, na malom brežuljku Hradčany nalazi se Praški zamak, najveći drevni dvorac na svetu. Počeci dvorca datiraju iz daleke  880-te godine. Od samog početka bio je sedište kraljeva.U 14 veku  češki kralj Karlo IV  proširuje dvorac izgradivši  katedralu Sv.Vid, i niz aristokratskih palata.U vreme ratova vođenih u to vreme Dvorac je pretrpeo velike  štete. Za vreme  vladavine Marije Terezije, dvorac je polovinom 18 veka  doživeo veliku rekonstrukciju. Početkom 20. veka  enterijer zamka i vrtovi su rekonstruisani po  idejnom projektu  slovenačkog arhitekte Josipa Plečnika. Danas je  zamak sedište predsednika republike  Češke, ali i kulturni, ekonomski, politički  centar, cele države.

U sklopu Praškog zamka nalaze se: Katedrala Sv.Vida, reprezenativna građevina čija je izgradnja trajala čak šest vekova;  Stara kraljevska palata, Belvedere letnja rezidencija, palata Lobkowicz i Nova kraljevska palata, toranj Daliborka, Zlatna ulica, Škola jahanja i toranj Mihulka, a od prirodnih i umetničkih lepota izdvajaju se Kraljevski vrt, Južni vrtovi, Španska dvorana, Rudolfova galerija.

Jedan od najboljih perioda za posetu Pragu je  proleće posebno  mesec maj.