Pariz uvek zanimljiva destinacija

 

Pariz grad svetlosti, romantike, mode, kulture,  provoda i odlične gastronomske ponude, ne samo da je francuska, već je i kosmopolitska prestonica. Svojim kulturno-istorijskim  znamenitostima i turističkim atrakcijama očarava turiste, kojih je iz godine u godinu sve više. Milioni turista svake godine posete Pariz, što je čini  jednom od najposećenijih destinacija na svetu.

Znamenitosti koje ima da ponudi  Pariz je mnogo, a mi smo izdvojili one koje treba svakako videti.

Bazilika Svetog Srca Isusova

Bazilika Svetog Srca Isusova  je druga najviša građevina u Parizu, i  jedna je od najupečatljivijih znamenitosti Pariza. Ovaj arhitektonski dragulj smešten  je na pariskom brežuljku Montmartr. Sa njene kupole pruža se spektakularni pogled na Pariz  koji vam leži pod nogama. Od 1885. godine do dana današnjeg  u bazilici se svaki dan održava sveta misa za duše poginulih u francusko-pruskom ratu.

Dvorac Versaj

Dvorac Versaj jedan je od najraskošnijih dvoraca na  svetu, ujedno i najznačajnija i najposjećenija znamenitost Pariza. Sagradio ga je Luj XIV. Dvorac je građen  21 godinu,  da bi se  1682. Luj XIV preselio u dvorac koji je bio vrhunac raskoši i sjaja,  i koji je evropskim aristokratama kasnije služio kao model za slične projekte. Versaj je bio sedište francuskih kraljeva do Luja XVI. U ovom dvorcu su  se odigrali mnogi  značajni događaji za svetsku istoriju. Od bezbroj versajskih odaja ne može se izdvojiti najlepša na najraskošnija – sve su lepe i raskošne. Sam dvorac i vrt su toliko veliki da se ne mogu obići za jedan dan. Versaj je stvarno fascinantan!

Ajfelova Kula

Remek delo arhitekture, jedna od najpoznatijih građevina, simbol Pariza i ljubavi, jedinstveno delo ljudske ruke, najposećenija je turistička atrakcija na svetu. Godišnje Ajfelovu Kulu poseti preko 5 miliona posetilaca. Železni toranj izgrađen je u neposrednoj blizini rieke Sene. Za posetioce otvoren je 1889. godine. Do današnjeg dana  posetilo ga je preko 250 miliona ljudi.

Jelisejska polja

Jelisejska polja su najlepša avenija na svetu. Široka 80 metara, a duga  dva kilometra, proteže se od trga Konkord do trga Šarl de Gol.  Jelisejska polja su prepuna prestižnih restorana, luksuznih radnji, kafe – terasa, bioskopa, ekskluzivnih butika, modnih ateljea. Sve ovo  Pariz čini izuzetnim u odnosu na svetske metropole. Ovde uvek sve vrvi od turista, koji  uživaju u lepoti velegradskog prizora, i palatama iz prošlih vremena. Pogled sa Trijumfalne kapije, koja je smeštena na početku najlepšeg bulevara na svetu  je predivan.

Katedrala Notr Dam

Notr Dam najpoznatija katedrala u Parizu, značajno  je duhovno mesto i najposjećeniji istorijski spomenik Francuske. Posvećena je Bogorodici Mariji, sagradjena u gotskom stilu na reci Seni.  2013. godine obeleženo je  850 godina postojanja katedrale. Jedan je od simbola francuske prestonice, Notr Dam se smatra za jedan od najboljih primera francuske gotske arhitekture i  spada u najveće i najpoznatije crkvene zgrade na svetu.

Luvr

Luvr  spada u  najposjećenije muzeje na svetu, smešten na desnoj obali Sene, jedan je od najvećih svetskih muzeja. Palata se prostire na površini od 210.000 m2, i predstavlja  pravi  primer tradicionalne francuske arhitekture. U  osam  kustoskih odeljenja možete videti eksponate  gipatske, bliskoistočne,grčke, etrurske i rimske starine. Tu su još izloženi i eksponati  islamske umetnosti, dekorativne umetnosti, skulpture, slike, grafike i crteži. Najpoznatije delo izložemo u Luvru je  slka Mona Liza, i dela  Mikelanđela, Rafaela i Vermera. U 300 soba izloženo je preko 35000 eksponata. Ne čudi da Luvr privlači najviše posetilaca od svih muzeja na svetu.

Luksemburški park i palata

Smešten u  blizini Panteona, na površini  od 22,5 hektara, otvoren  je za javnost  u 19 veku. Bio je u vlasništvu vojvode od Luxemburga po kome je dobio  ime. Luksemburški park  je najljepša zelena oaza u Parizu, nastala po uzoru na Palazzo Pitti i vrtove Boboli u Firenci. Izgrađen je u italijanskom stilu, početkom 17. veka, na zahtev kraljice Marije Mediči.  Park je izuzetno posećen. Savršeno oblikovane  cvetne leje i voćnjak sa preko 180 stabala pomorandži, urmi, nara i lovora nude pravo uživanje.

Palata građena u 17 veku, smeštena  je u severnom delu parka. Izgrađena je u fiorentinskom stilu. Danas je  sedište francuskog Senata.

Diznilend zabavni park

Doći u Pariz a ne videti Diznilend  bila bi velika greška. Smešten u predgrađu Pariza na 35 minuta vožnje od centra, Diznilend nudi posetiocima  niz aktivnosti u kome uživaju i odrasli i deca. Pored Diznilend parka koji je glavna atrakcija tu su i  hoteli, restorani, prodavnice, noćni klubovi i sportski objekt. U Diznilend parku uživaćete  u  vožnjama, upoznati se sa omiljenim  Diznijevim junacima.

Pariz je svetska gastronomska prestonica, koja obiluje vrhunskim restoranima. Svaka ulica  u širem centru grada ima  restorane, pabove ili kafiće u kojima možete uživati u francuskoj kuhinji, ili u jutarnjoj kafi sa kroasanom.

Pariz  osim što je grad svetlosti, ujedno je i grad muzike, plesa i odličnog provoda. Postoji nekoliko delova grada koji su najpopularniji za izlaske – Jelisejska polja, Place Vendome, Montmartr i Pigal.

Osim po kulturno-istorijskom nasleđu  Pariz  je poznat i po modi i najpoznatijim modnim brendovima Chanel, Ives Saint-Laurent, Guerlain, Lancome, L’Oreal,  Christian Dior, Clarin.

Koliko god vremena proveli u Parizu  budite sigurni da će uvek ostati nešto što niste stigli da vidite i posetite.