Biseri Fruške gore – manastiri

Do ove usamljene ostrvske planine u Panonskoj niziji, razuđene planinskim i rečnim tokovima, koja je Nacionalnim Parkom proglašena  1960. godine može se lako stići iz nekoliko pravaca.

Iz pravca Beograda najlakše stižete putem Beograd – Novi Sad , iz pravca Novog Sada, najadekvatniji je put za Rumu koji ide kroz Petrovaradin i Sremsku Kamenicu ka Iriškom vencu, iz pravca Sremske Mitrovice koristite auto-put Beograd – Zagreb.

Postojanje brojnih manastira, retkih i zaštićenih bilјnih i životinjskih vrsta, pašnjaka, plodnog zemlјišta, vinograda i voćnjka, guste listopadne šume doprinose zanimljivosti i vrednosti Fruške Gore.

Na širem području Fruške gore od 35 izgrađenih manastira, tokom XVI i XVII veka sačuvano je 16.  Manastiri su od postanka, mnogo  puta  pljačkani, rušeni i napuštani, a najozbiljnija oštećenja pretrpeli su tokom  Drugog svetskog rata. Tokom NATO bombardovanja 1999, takođe je oštećeno nekoliko manastira.

16 preostalih  pravoslavnih manastira, prepoznatljivih po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama, čine  posebnu vrednost Fruške gore, i nalaze se kao kulturne i istorijske vrednosti  pod zastitom UNESCO-a.

Manastiri su po istorijskim izvorima nastali  prvom polovinom šesnaestog veka, a po legendama između dvanaestog i petnaestog veka.

Tokom vekova manastiri  su bili kičma duhovnog i političkog života Srba.

Aktivni su  sledeći manastiri:

Krušedol

Manastir Krušedol sagrađen  između 1509. i 1514. godine,  jedan je od najstarijih manastira u Fruškoj gori. Tokom svog postojanja  uspeo  je da sačuva stil srpske srednjevekovne umetnosti i arhitekture. Crkva u manastiru posvećena je prazniku Blagoveštenja.

Ikonostas  se sastoji od 36 ikona nastalih u različitim periodima postojanja manastira Krušedol.  Manastir je podignut kao mauzolej porodice Branković i u njemu su sahranjeni svi članovi porodice. Osim njih u ovom manastiru sahranjen je veliki broj srpskih velikana. Patrijarh Arsenije III Čarnojević, Patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta, Mitropolit Isaija Đaković,  Vojvoda Stefan Šupljikac, Kneginja Ljubica Obrenović, Kralj Milan Obrenović počivaju u miru manastira Krušedol.

Petkovica

Prtema istorijskim podacima izgrađen je prvom polovinom 16  veka. Do današnjeg dana manastir je zadržao prvobitan izgled.Unutrašnjost manastira ukrašena je freskama koje su  slikane 1588 g. Manastirska crkva  posvećena  je sv.Petki.

Rakovac

Prema podacima osnovan je 1498g, a  manastirska crkva je posvećena svetim  vračevima, Kuzmanu i Damjanu. Crkva je ukrašena freskama najverovatnije u  prvoj polovini 16.veka. Neke od freski sačuvane su do danas. Tokom  Drugog sv.rata manastir je porušen i opljačkan. Danas  u manastiru se nalazi obnovljena crkva,  konaci.

Velika Remeta

Manastir nastao krajem 15. ili početkom 16. veka, posvećen je Sv.Dimitriju. U okviru manastira nalaze se  kapele Sv. Jovana Krstitelja i Uspenja Presvete Bogorodice,  jedna iz 18. a druga iz 20. veka.Tokom Drugog svetskog rata manastir je izuzetno stradao. Manastir je temeljno obnovljen krajem dvadesetog veka, a ponešto od živopisa i ikonostasa je uspelo da sačuva svoju lepotu do dana današnjeg.

 Divša

Manastir je izgradio   krajem 15  veka, despot Jovan Branković. Posvećen je sv.Nikoli. U Drugom svetskom ratu manastir je doživeo teška oštećenja, a ikonostas je demontiran.  Delimično je obnovljen a čine ga crkva i spratni konak.

Novo Hopovo

Po predanju manastir je izgrađen početkom 16 veka od strane vladike Maksima,( despot Đorđe Branković).  Manastirska crkva posvećena je sv.Nikoli. Vekovima je bio kulturni centar Srba sa obe strane Save i Dunava.Teška oštećenja na manastiru su nastala tokom Drugog svetskog rata. Manastir je obnovljen a čine ga crkva, tri krila konaka, zvonik.

Manastir Staro Hopovo

Osnovao  ga je despot Đorđe Branković krajem 15.veka. Crkva manastira posvećena je  sv.Pantelejmonu. Barokni ikonostas velike vrednosti  oštećen je u Drugom svetskom ratu kada je i manastirski konak razrušen. Priprema se obnova manastira.

Jazak

Manastir Stari Jazak osnovao je despot Jovan Branković u drugoj polovini  15.veka Danas se od ovog manastira nalaze samo ostaci, a novi manastir Jazak posvećen prazniku Silaska sv.Duha podignut je1736 g. na  kilometar udaljenosti  od starog. Konaci manastira su popaljeni tokom Drugog svetskog rata. Danas je ovo aktivni ženski manastir. Smatra se da je arhitektonski to najlepša crkva na Fruskoj gori. Posebnu umetničku vrednost manastiru   daju tri trona, tron cara Uroša, Bogorodičin tron i Arhijerejski tron.

Mala Remeta

Prvi pisani podaci govore da je manastir  postojao1546. god. Izbegli monasi manastira Rača obnovili su ga krajem 17.veka. U Drugom svetskom ratu konak i manastirska biblioteka doživeli su oštećenja. Danas u sklopu manastira nalaze se crkva, konak,drveni zvonik i kapela.

 Grgeteg

Osnovan 1471. godine. Krajem 17.veka manastir je napušten, da bi ga  1708. obnovio  mitropolit Isaija Đaković. Stara kamena crkva zamenjena je oko 1770 godine, novom baroknom građevinom, kada je napravljen i zvonik. Verovatno najveća znamenitost Grgetega je danas zidani ikonostas, sa dvadeset i jednom velikom ikonom koje je  slikao čuveni Uroš Predić. Tokom drugog svetskog rata manastir je teško stradao, srušen je zvonik i veliki deo konaka. Danas  u okviru manastirskog kompleksa nalaze se crkva, konaci i ekonomske zgrade. U manastiru se  čuva ikona Majke Božije Trojeručice, poklon manastira Hilandar.

Beočin

Pouzdanih podatka o vremenu osnivanja manastira nema. Manastirska crkva posvećena  je prazniku vaznesenja Hristovog. Današnja crkva izgrađena je između 1732-1734, a zvonik  1762. U ovom manastiru nalazi se jedan od najlepših Fruškogorskih ikonostasa urađen šezdesetih i sedamdesetih godina u  18.veku. Ikonostas je  delo trojice poznatih slikara, Dimitrija Bačevića,  Teodora Kračuna i Janka Haltazovića. U drugom svetskom ratu manastir je pljačkan ali su građevine ostale sačuvane i neoštećene. Danas manastirski kompleks čine crkva, kapela južni i zapadni konaci i zidovi sa severa i zapada.

 Privina Glava

Manastir je podignut krajem 12 veka a obnovljen krajem 15. od strane despota Brankovića. Manastirska crkva posvećena je  sv.arhanđelima Gavrilu i Mihajlu. Danas je manastir u procesu obnove.

 Šišatovac

 Prema starim zapisima, osnivanje manastira vezuje se za ime igumana manastira Žiče Teofana i izbeglim žičkim monasima, koji su 1520, srušili staru i na istom mestu podigli novu crkvu, posvećenu prazniku  rođenja Bogorodice.

U Drugom svetskom ratu manastir je razrušen. U okviru manastira nalaze se  obnovljena crkva i  nedavno  izgrađen  konak.

Kuvežedin

Osnovao ga je  despot  Stefan Štiljanović 1520 g. Staru manastirsku crkvu sa dva kubeta zamenila je nova 1816, koja  je dozidana  uz zvonik, sagrađen 1803. Manastir je razoren tokom Drugog svetskog rata.

Vrdnik – Ravanica

Vreme izgradnje manastira  Vrdnik nije poznato. Prema nekom podacima crkva je sagrađena drugom polovinom 16. Veka. Tokom austrijsko-turskih sukoba manastir je opustošen. Posle velike seobe manastir su naselili monasi manastira Ravanica. Monasi su obnovili manastir i u njega preneli riznicu Ravanice, kao i mošti kneza Lazara koje su više puta seljene. Od tog doba manastir Vrdnik nosi naziv   Ravanica. Manastirska crkva posvećena je prazniku Vaznesenja Hristovog. 1811. sazidana je današnja crkva, dok su konaci doziđivani i prepravljani  sve do početka 19.veka . Danas  u okviru manastirskog kompleksa nalaze se crkva i konaci.