Egzotično karipsko ostrvo Aruba

 

Aruba malo ostrvo  smešteno u  južnom Karipskom moru,  zahvaljujući tropskoj klimi sa dosta sunčanih dana, idealna je destinacija za odmor tokom cele godine. Prosečna temperature iznosi 28°C.

Do 1986. godine   Aruba je bila sastavni deo Holandskih Antila. Te godine se odvojila i postala jedna od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije. Zato ne čudi da je  tu i tamo prošarana holandskim duhom. Ostrvo je prilično minijaturno i ravno. Široko je 10 km, a dugačko 30 km.

Većina turista dolazi iz SAD-a, ali su u zadnje vreme i turisti iz Evrope sve češći.

Južni deo ostrva prepoznatljiv je po belim peščanim plažama. Plaža  Eagle Beach  ubraja se u jednu od 10 najlepših plaža na svetu. Poznate su i plaže  Palm Beach, Rodgers Beach, Druif Beach i Bushuri Beach.  Plaže se ubrajaju u najčistije na svetu. Pušenje na plažama je strogo zabranjeno. Za one koji prekrše ovu zabranu slede drakonske kazne.  Arubljani se ponose prirodnim lepotama svog ostrva i preduzimaju sve mera  kako bi je zaštitili.

Palm Beach je poznat po luksuznim hotelima i restoranima  koga najviše posećuju Amerikanci. Rodgers Beach je idealna za surfovanje i piknike. Aruba privlači i brojne ljubitelje aktivnog odmora koji na plažama uživaju u raznim vodenim sportovima. Zbog konstantno dobrog vetra i povoljnih talasa, veoma je popularan wind surfing.

Aruba je destinacija na koju se ne dolazi da bi se videli kulturno istorijski spomenici, velelepne građevine, obilazili muzeji. Ovo je ostrvo koje nudi  dobar provod.Tome u prilog ide činjenica da je na Arubi veliki broj restorana i kafića, noćnih klubova i kazina.

Turistička atrakcija ostrva su prirodni mostovi stvarani stotinama godina uz pomoć vetra i mora.

Izvorna vegetacija je najlepša strana ostrva. Bujni kaktusi, kaktusolika biljka aloe vera, neobično patuljasto drvo divi-divi koje se u toku rasta zbog uticaja severoistočnog vetra povija i raste u horizontalnom smeru  daje posebnu čar ostrvu. 20% površine ostrva zauzima nacionalni park Arikok , u kome ćete osetiti mir i tišinu u savršenoj prirodi. Naseobine prvih stanovnika Arube i njihove zapise u kamenu takođe možete videti ukoliko posetite Arikok nacionalni park, kao i najvišu tačku Arube, brdašce Jamanota koje se nalazi na 200m nadmorske visine.

Porodice koje na ostrvo dolaze sa malom decom, mogu pronaći zabavu u  lokalnim parkovima sa životinjama.

Ostrvo obiluje brojnim pećinama od kojih je za  turiste najinteresantnija Huliba, poznata kao tunel ljubavi zbog ulaza u pećinu koji ima oblik srca. Guadirikiri grot  je pećina u koju se svetlost probija kroz pukotine na  njenom krovu, što je čini jedinstvenom. Zbog crteža drevnih naroda ostrva, koje se nalaze na plafonu pećine, najposećenija je   De Fontein grot.

Nekoliko brodskih olupina, predstavljaju prave ronilačke atrakcije.

Gastronimsku ponudu čine  italijanska, francuska, argentinska, japanska i  tipična tradicionalna kuhinja. Vešti lokalni kuvari i od najobičnijih namirnica  prave neobična jela u kojima se svim čulima uživa. Osnova tradicionalne kuhinje su morski plodovi. Jedan od specijaliteta su fileti ajkule. Jela su specifična poput  kozijeg mesa sa povrćem, pilećeg mesa ili morskih plodova u kombinaciji sa neodoljivim holandskim sirom.

Glavni aduti  Arube su prijatna tropska klima, peščane plaže sa finim belim peskom, prijatna tropska klima, tirkizno more, lagani ritam života, predivna priroda,  udobni i luksuzni hoteli, bogat noćni život,  isplativ šoping i veseli i pozitivni domaćini.  Aruba  nudi zabavu  za svačiji ukus.