Bali- jedno od najlepših ostrva na svetu

 

Jedno od najpoželjnijih ostrva na svetu Bali, jedinstven je spoj magičnog i fascinantnog. Nalazi se u dalekoj Indoneziji, na samom obodu Indijskog okeana. Ovo malo tropsko ostrvo oduševiće Vas svojom jedinstvenom lepotom,  bujnim tropskim džunglama, pirinčanim terasastim poljima, ribarskima selima, bogatim kulturno umetničkim nasleđem, i mističnom  hinduističkom religijom.

Jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u svetu i jedna od najlepših turističkih destinacija Azije. Broj turista koji posete ovo ostrvo u toku godine meri se milionima. Mnogobrojni hoteli sa sopstvenim vrtovima i bazenima, predstvaljaju pravi raj za hedoniste. Osim za hedoniste Bali je idealna destinacija za sve ljubitelje prirode i ekstremnog sporta.

Top sezona je jul-avgust, kada su najveće gužve. Ukoliko volite mirniji odmor tokom maja juna i oktobra gužve su manje , cene su pristupačnije,  vreme lepo. Tokom cele godine temperature se kreću između 23 i 35°C. Izrazita kišna sezona traje od novembra do marta.

Bali je ostrvo koje turisti posećuju ne samo zbog fenomenalnih plaža i neverovatne boje mora, već zbog prelepih pejzaža i izvanrednih prirodnih lepota koju  nisu narušili ni  velelepni hotelski kompleksi. Bogato kulturno nasleđe Balija vidljivo je na svakom koraku. Hramovi, palate, živopisni festivali , muzika i ples čekaju vas na svakom koraku. Još davnih šezdesetih godina prošlog veka Bali je postao Meka za surfere.

Ako želite videti zaista najlepši zalazak sunca na svetu onda dođite na Bali.

Ovo ostrvo je daleko poznatiji po plažama nego po jezerima. Zahvaljujući  vulkanskom poreklu može se reći da je Bali i zemlja jezera. Jedno od najlepših je jezero Bratan, koje treba posetiti, a naročito hindu hram  Pura Ulun Danu smešten na  na njegovoj obali. Ovaj plutajući hram posvećen boginji jezera Dewi Dan ubraja se u najlepše  hindu hramove Balija.

Najelitnija oblast ostrva Bali je  Nusa Dua smeštena  na jugu, na poluostrvu Bukit, poznata po najprestižnijim svetskim hotelima i čistim plažama sa belim peskom i kristalno čistom vodom. Oblast Nusa Dua je pogodna za odmor, kupanje i uživanje na pesku. Prelepo uređeni parkovi, golf tereni, zelene površine, kafići na otvorenom, sve to krasi ovaj kompleks.

Centar noćnog provoda  i turistička prestonica  Balija je Kuta, malo selo koje je sedamdesetih godina prošlog veka postalo pravi turistički hit zbog peščanih plaža, belog peska, fenomenalnog zalaska sunca i sjajnog ambijenta za surfere iz čitavog sveta. Ovo je sada gradić sa stotinama hotela, barova, restorana i prodavnica, poznat po dugačkoj i širokoj plaži, i poznato surfersko mesto. S obzirom da je prestonica zabave uglavnom  je izbor za letovanje mlađe populacije iz celog sveta.

 

U centralnom delu Balija na 600 km nadmorske visine između pirinčanih polja i strmih kotlina smešten je kulturni centar ovog ostrva gradić Ubud . Ovde se nalaze brojne galerije i ateljei umetnika koji su posetili Bali. Slikari, vajari, muzičari ili plesači mogu se videti u svakom momentu kako uživaju u svojoj umetnosti.  Na svakom koraku možete kupiti  suvenire i slike, a uveče na ulicama Ubuda  uživati u balinežanskom plesu. Jedna od većih atrakcija je Šuma majmuna smeštena na obodima grada, rezervat prirode gde u prirodnim uslovima živi 340 dugorepih balinežanskih majmuna koji su veoma zabavni. Ubud je predivno mesto, koje odiše hindu religijom,  i pravi  magnet za turiste.

Lovin je grad na severnom delu ostrva Bali koji  takođe treba posetiti. Bungalovi sa autentičnim nameštajem, dvorišta sa cvetnim vrtovima i malim jezercima, mir i ljubazni domaćini  i više nego pristupačne cene u najkraćem su karakteristike ovog mesta.

Jedna od najlepših i najzanimljivijih turističkih znamenitosti Balija je Tana Lot, jedan  od sedam hramova podignutih pre nekoliko vekova, posvećen bogu mora. Podignut  je na malom ostrvu-steni, do koje se  tokom oseke može doći peške.U sam hram mogu ući samo stanovnici Balija. Ulaz strancima je  strogo  zabranjen. Lepoti hrama možete se diviti iz daljine.

Ostrvo Bali je često odredište romantičnih putovanja. Mladi bračni parovi ovde dolaze na medeni mesec ili pak organizuju venčanja.

Bali je  poznat  kao mesto gde je luksuzni turizam najjeftiniji.

Plaže Balija predstavljaju pravi raj za surfere, zbog ogromnih talasa koji ih zapljuskuju. Hoteli obrasli tropskim rastinjem  veliki broj restorana, SPA centri i šoping molovi, sve je podređeno turistima  da zadovolje potrebe za onim zbog čega su došli na Bali.

Ako želite da na jednom mestu osetite spoj hinduizma, predivne prirode, prijatne klime i luskuza, Bali je prava destinacija. Autentičnost ovog ostrva  razlikuje  ga od ostatka Indonezije,  zato Bali  predstavlja sjajnu destinaciju za nezaboravni odmor. Poslednjih godina Bali je postao omiljeno odredište turista koji traže drugačiju vrstu odmora, odmor ispunjen mirom, osmesima, netaknutom prirodom i laticama cveća. Prirodne lepote kao i neiscrpne mogućnosti za zabavu i avanturu, samo su deo onoga što ostrvo bogova Bali pruža.