Najpoznatije sorte grožđa od kojih se pravi vino

Kvalitetna vina rađaju se u vinogradu, a njegov kvalitet umnogome zavisi od sorte grožđa od koje je napravljeno. Postoji više hiljada vrsta ovog voća, a samo manji broj sorti se koristi za proizvodnju poznatih vina. Vina proizvedena u različitim regijama i različitim vinarskim tehnikama, potpuno  su različita, ali uvek pokazuju sortnu notu i osobenost.

Ranije su se vina označavala po regiji iz koje dolaze. Porastom broja vinograda i vinarija u svetu uvedeno je označavanje vina prema vrsti grožđa.

Crvene sorte:

Kaberne Sovinjon

Kada je proizvodnja crnog vina u pitanju ovo je sorta grožđa popularna u skoro svim vinskim regionima  celog sveta. Mnogi ga nazivaju „kraljem crnog grožda“.

Od ove sorte proizvode se odlična vina, puna tanina, koja  imaju veliki potencijal starenja. Za ovo vino važi izreka da je vino bolje, što je starije.

Merlot ili Merlo

Grožđe velikog zrna sa tankom kožom od koga se pravi  Chateau Petrus , najskuplje crno vino na svetu.  Najbolje rezultate daje u francuskoj regiji Bordo u  oblastima Sent Emilion i Pomerol. Merlot je jedna od najzahvalnijih sorti vinove loze za gajenje.

Nebiolo

Od ove sorte dobijaju se kompleksna crna vina. Ima vrlo tamnu boju i kasno sazreva. Najviše je zastupljeno u  severozapadnoj Italiji. Uspeva na krečnjačkom zemljištu, na većim visinama.

Pino noar

Ova sorta grožđa zaštitni je znak francuske vinnske regije  Burgundija. Sorta ni malo zahvalna za gajenje ima dugu istoriju, gajila se još u 14 veku.  Neka od najboljih vina proizvedena od Pino noara  su veoma skupa. Burgundac je poznato vino proizvedeno od grožđa Pino noar. Grožđe je crne boje , tanke kože i gustih grozdova.

Sira ili Širaz

Sorta relativno laka za uzgoj, ima velike prinose. Vodi poreklo sa Srednjeg istoka. Grožđe je plavo crne boje, debele kože i malog zrna.  Vina napravljena od sorte sira  su snažna, sa biljnim i cvetnim aromama. Idealna su za starenje i sazrevanje u buretu. Ova veoma veoma popularna sorta crnog grožđa najviše se gaji u  Španiji.

Sanđoveze

Najstarija  i najrasprostranjenija sorta vinskog grožđa u Italiji. Grožđe plavo crne boje, malih bobica, debele i otporne kože, veoma sočno. Osim u Italiji gaji se u Argentini i Kaliforniji.  Vina  proizvedena od sorte Sanđoveze  najčešće imaju voćni ukus – trešnje, višnje, ljubičice i šljive. Vina Brunello di Montalchino proizvedena od 100% ove sorte  cenjena su i generalno skupa vina.

Grenache

Spada u jedno od najpopularnijih slatkih groždja na svetu.Vina  su jakog mirisa i punog ukusa, veoma svetla. Od ove sorte prave se vrhunska rose vina.

Tempranillo

Ova sorta grožđa vodi poreklo iz severne Španije, a u ostale zemlje preneta je drugom polovinom 20. Veka.

Grožđe različite veličine zrna , debele kožice, sjajno i sočno. Tempranillo se najviše gaji u severnoj i centralnoj Španiji, u Portugaliji,  Argentini i Kaliforniji. Vino proizvedeno od ove sorte je veoma obojeno, suvo, dugotrajno, sa niskim procentom kiselosti i alkohola.

 Zinfandel

U vinarskom svetu,dugo godina se vodila polemoka porekla sorte zinfandel.U zavisnosti od proizvođača, tehnologije i vinogorja, stilovi Zinfandela su veoma različiti. Zinfandel je sorta u kojoj se uživa  jer vrlo često daje jako dobra vina. Najzastupljenija je u Kaliforniji.

Bele sorte:

Šardone

Francuska sorta grožđa koja vodi poreklo iz Burgundije. Poznata je kao sorta koja se lako adaptira. Prednost  ove sorte ogleda se u tome što je prilagodljiva pravljenju  različitih stilova vina.

Daje male zbijene  grozdove tanke kožice. Danas se gaji u svakoj zemlji u kojoj se pravi vino.  Francuska, SAD i Australija su zemlje u kojima se nalaze  najveći zasadi Šardonea u svetu.

Šenin blank

Bela sorta grožđa, od koje se proizvode vina svih stilova, suva, polusuva, slatka, penušava i desertna. Najviše  se gaji na jugozapadu Francuske u dolini Loare. Daje dugotrajna vina, ali i vina koja se odmah piju.

 Gewurztraminer

Kod nas je ova sorta grožđa veoma malo poznata. Grožđe roze boje od koga se proizvode  suva i slatka vina karakterističnog aromatičnog ukusa.

Rizling

Karakteristika ove sorte su mali grozdovi sa bledim zrnima koje imaju flekice. Daje vrhunska suva, poluslatka i slatka vina. Najbolji rizling gaji se u dolini reke Rajne. Vina proizvedena od sorte rizling  imaju izvanredan balans kiselosti i voća, i jedna su od najdugovečnijih belih vina.  Od ove sorte proizvodi se nemačko penušavo vino Sekt .

Sovinjon blank

Sortu karaktrišu mali grozdovi tanke kože. Veoma popularna sorta u Francuskoj. Najbolja  vina od sorte sovinjon blank proizvode se u dolini reke Loare.

Semilon

Grožđe velikog zrna, zlatno-žute pokožice koje traži specifične klimatske uslove. Od ove  sorte dobijaju  se puna, suva, slatka i dezertna vina. Najzastupljenije je u Francuskoj i Australiji.

Pinot Blanc

Sorta slična šardoneu, od koje se proizvode lagana suva bela vina.U zavisnosti od umća vinara od ove sorte  mogu se dobiti izvrsna vina.

Sve gore  pomenute sorte grožđa, u rukama dobrih vinara  daju vina  u kojima se  uživa.