Vinske regije i vina Argentine

Argentina je danas jedna od najznačajnijih vinskih država sveta, peti je proizvođač vina u svetu, a sedma na listi najvećih svetskih izvoznika. Tradicija je da se vino u ovoj zemlji poštuje i neguje. Vino je u  Argentini najpopularnije piće, pije se tradicionalno uz jelo, uveče u restoranima. Argentinci žive sa vinom i uživaju u vinu.

Jedinstveno zemljište, tradicija i inovacije u proizvodnji vina rezultirale su  izuzetnim vinima od kojih su neka nadmašila vinsku konkurenciju iz „Starog sveta” . Proboj vina  iz Argentine  na svetsko tržište je relativno nov. Zahvaljujući želji za plasman na strano tržište, želja da se poveća izvoz, uticala je na porast kvaliteta vina , vinogradarstvo se intenzivno modernizovalo i napredovalo, tako da je danas Argentina  najveći izvoznik vina u Južnoj Americi. Argentinska vina postala su popularna i priznata i na globalnoj enološkoj sceni.

Zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini, maloj vlažnosti , retka je pojava bolesti u vinogradima. Vinova loza se gaji  sa sasvim malo, ili čak bez ikakvih pesticida.

Klimatske karakteristike, argentinskom vinu daju njegov specifičan karakter- snažno i sočno, tamno vino sa većom količinom tanina i izraženom kiselošću.

60% ukupne proizvodnje  čine crvena vina od različitih sorti, dok 40 % otpada na  proizvodnju vina od belih sorti grožđa.

Najpopularnije vino u  Argentini  je Malbec, karakteristično vino koje je strukturirano, gusto i baršunasto.  Tu su i druga  vina poput širaza, kaberne sovinjona, bonarda. Druga najzastupljenija  crvena sorta u vinogradima, posle malbeka je  bonard. U vinskoj regiji  Salta posebno je popularna sorta tempraniljo. Od belih sorti grožđa popularne su šardone, sovinjon blan i sto posto argentinska bela sorta torontes, od koje se proizvodi vino specifične arome. Značajan segment u proizvodnji zauzimaju i penušava vina i rose. Poslednjih godina zabeležen je porast proizvodnje slatkih vina.

Iako su u Argentini  zastupljene standardne sorte grožđa poput  chardonnay, merlota, cabernet sauvignona i drugih,  pravi biser je sorta malbec. Malbec  potiče iz Bordoa, ali se sve više poistovjećuje s Argentinom. Najbolja i najcenjenija  vina Malbec  dolaze iz najčuvenije vinske regije –Mendoza.

 

Argentina je podeljena na više  vinskih regiona.

Mendoza

Najveći deo vinograda u Argentini smešteno je na zapadu u podnožju Anda u  provinciji Mendoza. Mendoza je zemlja sunca i vina. Nalazi se na 800m nadmorske visine, a vinogradi su i na preko 1000. U ovom vinskom regionu proizvodi  se oko 70% ukupne proizvodnje argentinskih vina.

Najzastupljenija sorta je malbec, a zatim slede barbera, sangiovese, tempranillo i cabernet.  Zahvaljujući odličnim klimatskim uslovima , kasnoj sezoni zrenja, u ovoj regiji se proizvodi veoma kvalitetno grožđe od koga se prave vrhunska vina koja sve više osvajaju strana tržišta.

Crvena vina  ovog regiona su   ljubičastih tonova i intenzivnih arom koje otkrivaju zrele plodove.

Bela vina ovog regiona su sveža, voćna, liče na tropsko voće i lako se piju.

Poznate svetske kuće vina poput  Moet Chandon, Mumm i Piper-Heidsieck kupuju grožđe iz ove regije  za proizvodnju svojih vina.

San Juan

Sa ove vinske regije koja se nalazi  severno od Mendoze  dolazi oko 20 %  ukupne proizvodnje vina.

Prema ocenama  vinskih stručnjaka ovaj region daje visoko kvalitetna crvena vina, kao što su Malbec, Tannat i Petit Verdot. Takođe postoji veliki potencijal za sorte Bonarda i Torrontes. Posebnost  vina iz San Juan regije su slast i izuzetno voćno prisustvo.

Glavne karakteristike  belih vina ove vinske regije su  zelena boja i intenzivna voćna aroma, umerena kiselost. Crvena vina, imaju blagi intenzitet  ljubičaste boje, i aromu koja ističe zrelost ploda. Idealna su da se piju tokom cele godine.

Salta

U ovoj severozapadnoj provinciji proizvode se trenutno najbolja argentinska vina nakon Mendose. Jedno od najistaknutijih vina je veoma voćno  vino Torrontés Riojano koje se smatra najboljim izrazom ove vinske regije.

Rio Negro

Ova južna vinska regija, još je nedovoljno iskorišćena, ali ima najbolje potencijale. Specifičnost zemljišta daje vinima savršen balans alkohola i kiselosti usled sporog zrenja ploda. Bela vina ovog regiona, posebno su zanimljiva, naročito ona dobijena od  sorti Semillon i Sauvignon Blanc, sa vrlo ličnim mineralnih aromama koje je teško naći u drugim regionima. Među crvenim sortama  ističu se Merlot, Pinot Noir i Malbec varietals.

Neuken

Klima ove vinske regije je  idealna za razvoj vinogradarstva. Vinogradi se nalaze na 1.300 metara nadmorske visine.

Vina iz regiona Neuken imaju izuzetnu koncentraciju boje, intenzivnu voćnu aromu, kao i puno telo. Zahvaljujući hladnijoj klimi dobijaju se  više elegantna crvena vina, kao što je veliki Pinot Noir.

Zastupljene sorte grožđa ove regije : Sauvignon Blanc, Merlot, Pinot Noir, Malbec

Catamarca

Region Catamarca je idealna zona za gajenje vinove loze na nadmorskim visinama od 1000-1500 metara. Na ovoj visini, vinova loza dobija intenzivnu sunčevu toplotu u toku dana, dok su noći  hladne, što dovodi do dužeg perioda rasta u kome grožđe vremenom  razvija kompleksnost  ukusa i kiselosti. Glavne oblasti  ove regije su su Tinogasta,  Fiambala, Belen i Capaian. Najpoznatije sorte  širaz, kaberne sovinjon, šardone i malbec.

La Rioja

Vinska regija  koja se nalazi u usponu.