Vinske regije i vina Kalifornije

 

Jedno od najvažnijih vinskih područja Sjedinjenih Američkih Država, Kalifornija, četvrti najveći proizvođač vina na svetu, je postavila standarde za vina Novog Sveta.

Posljednjih decenija broj vinarija se uvećao  desetorostruko. Kalifornija  ima više od  2300 vinarija i  svakako je lider  u proizvodnji vina.

Od belih sorti grožđa najviše se gaji Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Rajnski rizling a od cvenih Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Crni, Cabernet Franc, Zinfandel, Syrah.

U Kaliforniji se proizvode vrhunska vina. Jedno od najpoznatijih kalifornijskih crnih vina je  Zinfandel. Ovo vino ma kultni status pravog ˝američkog˝ vina, pa se organizuju čitavi festivali posvećeni samo ovom vinu.

Severnu obalu Kalifornije  čine  vinski regioni: Napa Valley, Sonoma, Lake County, Mendocino.

Severno središnu  obalu čine Monterey County, Livermore, i Santa Clara County.

Na  Južno središnoj  obali  nalaze se vinski regioni   Santa Barbara i San Luis Obispo County.

Danas se 60% američkih vina proizvodi u Napa Valley i susednoj Sonoma Valley.

Jedna od najpoznatijih vinskih regija, danas svetski poznata dolina vinograda, smeštena severno od San Francisca, Nappa Valley je vinska oblast koja nesumnjivo ima najveće zasluge za prepoznatljivost i rang kalifornijskih vina u svetu. Napa Valley je sinonim je za američko vinarstvo.

Ovo je prva od vinskih regija Amerike koja je privukla svetsku pažnju i pohvale. Poznata je po velikim i uspešnim svetskim vinarijama. Gajenju  vinove loze najviše pogoduje klima slična mediteranskoj i zemljište bogato okeanskim fosilima i vulkanskom prašinom.

Čovek koji je od Napa Valley  napravio svetski poznato mesto za gajenje vinove loze  i proizvodnju vina  je čuveni vinar  Robert Mondavi i njegov brat Peter, koji su  utemeljili jednu od prvih vinarija u današnjem enološkom raju u Sjedinjenim Američkim Državama.  Šezdesetih  i sedamdesetih godina na  kalifornijsku vinsku scenu, uveo  je nove metode u proizvodnji vina, i tako  odigrao presudnu ulogu da Kalifornija postane  najznačajnije svetsko vinsko područje. Pored Mondavija, veliki doprinos  u razvoju kalifornijskog vinarstva imala su braća Gallo, kao i velikani vinarstva u Evropi kao što su  baron Philip Rotshchild, Antinori, Frescobaldi.

Robert Mondavi, je već decenijama jedna od napoznatijih i najcenjenijih vinarija u svetu. Iza njegovog imena stoji poznato i ne tako  jeftino vino Opus One. Danas je većina  vinarija u Napa Valleyu specijalizovana za  proizvodnju jedne, najviše dve, vrste vina.

Sorte grožđa koje su gaje u ovoj regiji su  Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay. Vina dobijena od sorte Cabernet Sauvignon i Zinfandel ukoliko su  bila dobra godišta mogu se čuvati i do deset godina.

Osim vinarije Mondavi  poznate vinarije  Nappa Valley regije su, Grgich Hills, Joseph Phelps, Niebaum-Coppola, Beringer Vineyards. Stag’s Leap Wine Cellars.

Vrhunska vina  koja nastaju na jedinstvenom zemljištu, odlično organizovano tržište vina, izuzetan spoj kreativnosti vinara i najsavremenija tehnologija, odlično organizovan sistem vinskog turizma, su  razlozi zbog kojih je Nappa Valley jedna od najpopularnijih i najcenjenijih vinskih regiona  sveta od istinskih ljubitelja vina.

Sonoma County je takođe jedan od poznatijih vinskih  regiona u Kaliforniji. Prema nekim podacima  prvi čokoti vinove loze  u ovoj regiji datiraju još od 1812. godine. Posle 2000.godine  broj vinarija na teritoriji Sonome, se uvećao.  Ovde ćete pronaći sve vrste vina – od chardonnaya do zinfandela.

Neke od najpoznatijih vinarija u Sonomi su: Gallo, Kendall-Jackson,  Sebastiani, Simi i Jordan, Dry Creek Vineyard,  Ferrari-Carano Winery, Francis Ford Coppola Winery.

Vina vinarije  Roberto MondaviiI Gallo mogu se naći i na našem tržištu.