Vinske regije i vina Australije

 

Australija, šesta najveća država na svetu, ostrvo koje je istovremeno i kontinent, smeštena između Indijskog i Tihog okeana, ne samo da je zemlja prirodnih lepota, visokog  životnog standarda,  već je i zemlja vina. Tehnološki spada u  najbolje opremljene vinske države na svetu.

Australija  je zemlja u kojoj su registrovane 63 vinske regije, razasute širom zemlje, zato ne čudi da spada u  glavne svetske proizvođače vina. Ispred nje po izvozu vina su  Italija, Španija i Francuska, zemlje  koje imaju vekovnu vinarsku tradiciju. Australijska vina prisutna  su u više od stotinu država sveta i cenjena su kao veoma kvalitena.

Zahvaljujući različitum meteorološkim i geološkim uslovima,  u Australiji je moguće naići na gotovo sve vrste klime i zemljišta, zato vinari Australije  imaju mogućnost gajenja različitih sorti grožđa od širaza do crnog pinota. Australija je danas jedna od retkih država na svetu koja na svojoj teritoriji proizvodi širok dijapazon vrhunskih i jedinstvenih vina. Vina se razlikuju  od regiona do regiona, od vinograda do vinograda, svako vino ima u sebi nešto posebno, nešto očaravajuće, nešto što se rečima da teško opisati.

U Australiji se mogu pronaći vinove loze, stare i stotinu godina. Popularne sorte grožđa  su Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache, Chardonnay, Semillon, Riesling. Shiraz je najpopularnija i najrasprostranjenija sorta u Australiji, od koje se proizvode vina tamno-crvene boje, srednjeg do punog tela,  sa bogatim aromama i ukusom. Shiraz vina stare u hrastovim buradma i mogu da stoje nekoliko godina.

Vodeći proizvođač vina je savezna država Južna Australija, sa više od polovine ukupne proizvodnje Australije. Najpoznatije vinske regija Južne Australije su Barossa Valley, poznata po svojim čuvenim shiraz vinima,  Coonawarra  poznata po izvanrednim vinima  cabernet sauvignon  i dolina Clare u kojoj  možete popiti odličan riesling.

Na vinskoj sceni Australije  važno mesto zauzimaju Victoria sa regijama Swan Hill, Yarra Valley i Rutherglen i Novi Južni Wels sa regijama Riverina, Mudgee i Hunter Valley.

Hunter Valley je najpoznatiji vinski region udaljen od Sydneya nekoliko sati vožnje. U ovoj regiji  nalazi  se više od 140 vinarija koje su otvorene za turiste, u kojima se mogu degustirati odlična i ukusna semillon i shiraz vina.

Zapadni deo  Australije nije veliki proizvođač vina, ali vina koja su tamo proizvedena su visokokvalitetna. Od čitave zapadne teritorije može se reći da je maleni  vinski  region Margaret River jedina važna vinska  oblast, u kojoj se proizvode od crvenih vina odličan   Cabernet Sauvignon, od belih Chardonnay, Sauvignon Blanc i Semillon. Regija ima  više od 120 vinarija.

Tasmanija je još jedan australijski vinski region u usponu. Hladnija klima u ovoj regiji  idealna je za gajenje sorti chardonnay i pinot crni.

 

Najpoznatija vinarija koja danas  predstavlja jedan od simbola Australije je Penfolds. Bez  uticaja Penfoldsa moderna australijska vinska industrija bi izgledala sasvim drugačije.  Penfolds ima istoriju i nasleđe koje duboko odražava put Australije od kolonijalnog naselja do savremenog doba. Osnovana  je daleke 1844. godine. Vinarija Penfolds je igrala ključnu ulogu u evoluciji vinarstva ne samo u  Australiji već i širom sveta.

Ukus Australijskih vina vas sigurno neće izneveriti.