Najbolja vina i vinarije Kanada

 

Uprkos tome što je zemlja poznata po oštrim zimama, Kanada je uspela  da napravi ime u vinskoj industriji. Kanadski vinari teško mogu proizvesti, određena kvalitetna vina  pre svega zbog klimatskih uslova,  stoga se baziraju na kasne i ledene berbe. Malo njih zna da se u Kanadi proizvode  neka od najboljih vina, pre svega ledenih berbi.

Kanada ima idealne klimatske  uslove za proizvodnju ledenog vina. Topla leta da grožđe sazri i hladne zime. Proizvođač je  Ice wina  od 1984 godine. Danas  u regiji Ontario se  proizvode neka od najboljih svetskih  ice wina.

Poslednjih godina ledena vina su postala pravi hit u svetu. Grožđe se ne bere u vreme berbe, već se ostavlja do zime, kako bi se bobice zamrzle. U Kanadi vlada pravilo da bobice moraju biti smrznute na -8 ° C najmanje pet dana. Zatim se grožđe prerađuje na specifičan način, zbog čega je ovako dobijeno vino  jedinstvenog kvaliteta.

Uz pomoć savremene tehnologije u vinarstvu i pravilnim izborom sorti Kanada je uspela je da napravi ime u vinskoj industriji.

Vinogradi su smešteni uz obalu atlantika oko Nijagarinih vodopada, Ontaria i na pacifičkoj strani u Britanskoj Kolumbiji. Prosečna starost vinograda je 20 godina. Od sorti najviše se gaji rizling, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir i  američka sorta vidal.

Dve najveće vinske regije su Nijagara u Ontariju i Onkagan u Britiš Kolumbiji. Britanska Kolumbija je vinska regija dostojan rival Napi i Toskani.

Mission Hill Vinarija

Vinarija Mission Hill nalazi  se u Britanskoj Kolimbiji, na porodičnom imanju u dolini Okanagan  na brdu iznad spektakularnih planinskih venaca. Samo jedna poseta ovoj vinariji oduzeće vam dah, pre nego što probate vino. Objekat vinarije u celini  je osvojio brojne međunarodne nagrade, a čak je proglašena za najbolju vinariju u Kanadi. A tu su   i bogati sadržaji. Privatni prostor, spoljni amfiteatar  za koncerte, sobe za degustaciju, vinski podrum. U ovoj vinariji doživećete prirodu i umetnost  vinarstva hodajući kroz bujne vinograde.

Mission Hill Vinarija je jedno od zvezdanih imanja koja ne samo da ima neka od najboljih vina u Kanadi,  već služi najbolju hranu uz očaravajući pogled na jezero Okanagan. Restoran vinarije Terasa  po mišljenju magazina Travel- Leisure  proglašen je za jedan od pet najboljih vinarijskih restorana u svetu.

Vinarija  poseduje 900 hektara vinograda, koji se nalaze u južnoj  dolini Okanagan, Naramata i planini Boucherie.

Vinarija  Mission  Hill Estate proizvodi vina na četiri nivoa. Njihova vina su;

Legacy Collection

Kolekcija sadrži  Belo vino Perpetua i crvena vina Oculus, Compendium, Quatrain

Terroir Collection

Svako vino izražava različite vinogradarske aspekte vinograda , zemljišta, klona, klime. Ponuda vina je ograničena.

Martin’s Lane

Beo vino  Riesling i crveno  Pinot Noir. Martin Lane vina su sofisticirana i elegantna predstavljaju najčistiji i najprirodniji izraz vinograda, sorte i berbe.

Select Lot Collection (S.L.C.)

Bela vina .Svako od ovih vina ilustruju pravi sortni karakter.

Reserve

Bela vina :Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris

Crvena vina: Riesling, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir

Shiraz, Rosé

Icewines

Riesling Icewine

Five Vineyards

Ova vina oduševljavaju Vaša čula.

Bela: Pinot Grigio, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay

Crvena :Rosé, Pinot Noir, Cabernet Merlot

Vina napravljena od grožđa iz vinograda sa pet lokacija. Sa svakim vinom osetićete  razliku.

Vodeće Vino “Oculus” je crveno vino proizvedeno od Merlota, Kaberne sovinjona, Kaberne Franka i Petit Verdot.

2013 godine Pinot Noir ove vinarije  je proglašen za najbolji u svetu na takmičenju  Decanter World Wine Awards u Londonu.

Sajt; www.missionhillvineri.com

 

Peller Estates Vinarija

Peller Estates vinariju osnovao je pre više od  50 godina mađarski emigrant i preduzetnik Andrev Peller. Porodičnu tradiciju nastavio je  sin, dr Joseph A. Peller, i njegov unuk Džon , koji je  danas predsednik i izvršni direktor. Vizija Peller vinarije je  proizvodnja vina od grožđa uzgajanog u  Ontariju i Britanskoj Kolumbiji dostojna takmičenja  na svetskoj sceni.

Peller Estates icevina ispunjavaju stroge uslove kvaliteta. Grožđe mora biti ostavljeno na vinovoj lozi u zimskom periodu, omogućavajući mu da se zamrzne. Zamrznuto grožđe se bere ručno, sortira i presuje u svom zamrznutom stanju. Voda u grožđu ostaje iskristalisana, dajući kap po kap slatkog soka koncentrisanog iz svakog zrna.  Peller Estates vinarija proizvodi aromatična, slatka i intenzivno ukusna icevina  sa obiljem prirodnih kiselina. Ledena vina ove vinarije su osvajači brojnih nagrada na svim većim svetskim takmičenjima.

Vino i hrana idu zajedno. Vinar  Kejti Dickieson stvara vina inspirisana hranom  i željom za savršen brak udvoje. Kejti Dickieson i  kuvar vinarije Džejson Parsons rade zajedno kako bi stvorili  najinovativnija vina.Vinarija je  mesto gde ljudi dolaze da probude svoja nepca učeći o mnogim nijansama vina: o gajenju i degustaciji, uparivanju sa hranom  služenju, kupovini.

Vina u ponudi vinarije  su jedinstvena i raznovrsna i dolaze u tri serije: Signature Series,  Private Reserve i  Heritage Seriesi. Dodatno vinarija nudi  kanadsko Icevine. Njihovo Icevine, rizling, šardone, i ultrapremium crvena vina, kao što su Caberne sovinjon i Merlot, takmičila su se širom sveta.

Kvalitet i posvećenost vinariji  je jasan  što se vidi u  VQA oznaci.

Peller Estates je 2014 -te nagrađena titulom Vinarija godine.

Srebrne  i zlatne medalje vinarija je osvojila na sledećim takmičenjima.

All Canadian Wine Championships

Ontario Wine Awards

International Wine Challenge

Concours Mondial

Monde Selection

Selections Mondiales des Vins Canada

Osvojene nagrade za icevina:

Decanter World Wine Awards – GOLD – Peller Estates Riesling Icewine 2011

International Wine Challenge – GOLD – Peller Estates Riesling Icewine 2012

Korea Wine Challenge – GOLD – Cabernet Franc Icewine 2012

Japan Wine Challenge – GOLD – Vidal Icewine 2013

Icewine du Monde – GOLD – Vidal Icewine 2012

All Canadian Wine Championships – DOUBLE GOLD – Cabernet Franc Icewine 2011

Sajt   https://www.peller.com/

Jackson-Triggs Niagara Estate Vinarija

Allan Jackson i Don Triggs, osnovali su vinariju 1993 godine. Sam naziv vinarije potiče od spoja imena njenih osnivača. Od samog osnivanja  vlasnici su  se nepokolebljivo posvetili kvalitetu, vrednosti i tradiciji.

Vinarija je jedan od najvažnijih tehnološki naprednih vinarskih objekata u Kanadi.

Ovo je  najnagrađivanija vinarija bez presedana na brojnim  međunarodnim i domaćim takmičenjima. Možete biti ponosni kada pijete Jackson Triggs vina znajući da bez obzira na sortu, berbu , pijete premium vino koje savršeno odgovara svakom trenutku.

Kada kupite bocu Jackson-Triggs, možete biti sigurni da ste napravili pravi izbor.

U vinogradima zasađene su crvene sorte  Pinot Noir, Caberne Sovinjon, Merlo, Caberne franc, i Syrah, a od belih: Chardonnai, Rizling, Beli sovinjon, Gevurztraminer, i Semillion.

U ponudi su po sortama crvena vina: Merlo, Kaberne franc, Cabernet Sauvignon, Crvena Meritage, Malbec,Pinot Noir, Shiraz .

Bela: Sauvignon Blanc, Chardonnay , Rizling, Gevurztraminer, Fume Blan, Bela Meritage, Vidal, Pinot Grigio

Penušava i  icevina :  Rizling Icevine, Vidal Icevine, Cabernet Franc Icevine.

Ime Jackson-Triggs predstavlja dugogodišnju tradiciju u proizvodnji vrhunskih kanadskih vina, i garanciju izuzetnog kvaliteta i beskompromisne posvećenost vinima. Jackson-Triggs je  sinonim za kvalitetna  VQA vina .

Vinarija je otvorena za posetioce tokom cele godine.

Sajt: http://www.jacksontriggswinery.com/