Čile jedan od najinteresantnijih vinskih regiona na svetu

 

 

Čile je  zemlja koja je u zadnjih dvadesetak godina najviše napredovala i osvojila svet ljubitelja dobrog vina. U vinskom smislu Čile je regija neslućenih mogućnosti, pa ne čudi da je poslednjih godina vinarstvo u Čileu postalo ozbiljna i značajna privredna grana.

Nekada se u Čileu gajila autohtona sorta grožđa Pais, međutim danas su primat preuzele  francuske sorte grožđa Cabernet Sauvignon, Merlot i Carménère.

Od brojnih uvezenih sorti većinom iz Francuske, u Čileu se odlično primio carmenere koga u Bordou odakle potiče gotovo nema i  ne može  se naći u gotovo nijednoj drugoj zemlji na svetu. Dosta vinograda zasađeno je  sortama syrah i crni pinot.

Osamdesetih godina velike svetske kuće vina kao što su Rotschild i Torres krenule su sa ulaganjem i otvaranjem  vinarija u Čileu.

Španski vinar Miguel Tores izabrao je  regiju Curico  da podigne vinarije,  uveo savremene tehnike i tehnologije, kao što su tankovi od nerđajućeg čelika, odležavanje u hrastovim buradma  i pokrenuo   novi pravac u  vinarskoj industriji.

Regioni sa najboljim uslovima  za proizvodnju kvalitetnih vina  u Čileu su Maipo poznata po crnim vinima – Merlot i Caberne sauvignonon, regija Curico poznata po belim vinima – Chardonnay i Sauvignon Blanc, regija  Maule poznata po  belim vinima – Chardonnay i Sauvignon Blanc i crnim – Cabernet Sauvignon i Merlot.

Tu su još i vinske regije Elqui, Limarí, Choapa, Aconcagua, Casablanca, San Antonio, Cachapoal, Itata, Bío-Bío, Malleco.

Danas u Čileu postoji više od 300 vinarija.

Vinarija Concha y Toro

Jedna od najstarijih vinarija u Čileu osnovana  1883. godine  je vodeći proizvođač i distributer vina Latinske Amerike, i jedan od lidera u industriji vina. Širok asortiman vina i dobro pozicionirani brendovi u različititim kategorijama proizvoda, uključuju ikone, Don Melchor i Carmin Peumo i brendove Casillero Diablo i Markues de Casa Concha.

Ova vinarija prisutna je u više od 130 zemalja sveta, i jedan je od najznačajnijih  svetskih brendova vina.

To je zaista svetska kompanija u kojoj zahvaljujući tradiciji i inovacijama  nastaju najbolja vina, okićena brojnim svetskim priznanjima. Don Melchor je izvanredan i poznati kaberne sovinjon.

Sajt: http://www.conchaytoro.com/

Vinarija Undurraga

Vinarija Undurraga  osnovana je  daleke 1885 godine  i sve do 2006 bila je u vlasništvu porodice  Undurraga. 2006. godine vinariju je kupio  Jose Yuraszeck. Odmah je proširio vinograde, modernizovo proizvodne kapacitete i punionice, doveo najbolje vinske stručnjake tako da danas vinarija “Undurraga” ima vrlo respektabilan tim čiji je cilj  da vinariju dovedu na vodeću poziciju u Čileu. Vinogradi vinarije prostiru se na  1.200 hektara u tri  vinska regiona, Maipo, Colchagna i Leyda. Zahvaljujući iskusnom timu i modernim objektima, Undurraga je razvila kvalitetna vina međunarodnog renomea, koja su u stanju da zadovolje širok spektar ukusa.

Undurraga je jedna od najistaknutijih  vinarija u Čileu,  bila je vodeći proizvođač penušavih vina od 1910 godine. Undurraga je  postala  sinonim za kvalitet i inovacije u proizvodnji  penušavih vina. Penušava vina proizvode se od sorte Chardonnay i Pinot Noir. Poznato penušavo vino proizvodi se u tri verzje. Titillum Blanc De Noirs•-100% Pinot Noir;  Titillum Blanc De Blancs•- 100% Chardonnay; Titallum Original•- 55% Chardonnay Y 45% Pinot Noir. Od penušavih vina u ponudi su Demi Sec-• 100%Chardonnay; Brut•- 60%Chardonnay and 40% Pinot Noir; Low•- 100%Syrah; Brut Royal•- 60% Pinot Noir and 40%Chardonnay; Rosé Royal•- 100% Pinot Noir; Nature-• 60%Chardonnay and 40% Pinot Noir;  Brut Supreme•- 65%Chardonnay and 35% Pinot Noir.

Crna bela i rose vina proizvode se od sorti grožđa: Cabernet Sauvignon, Carménère, Carignan, Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot.

Poznata vina  vinarije Undurraga su : Altazor, Founder’s Collection , Vigno,  -T.H. , Sibarislate.

Sajt: http://www.undurraga.cl/

Vinarija Miguel Tores

Miguel Tores Čile je osnovan 1979. godine od strane Torres porodice. Porodica je već imala dugu tradiciju iza sebe u proizvodnji vina u Španiji.

Uprkos činjenici da je sedamdesetih godina  Čile slabo izvozio vino, Miguel Tores je odlučio da rizikuje, smatrajući da je Čile idealno mesto za proizvodnju odličnih vina i raj za vinogradarstvo.

Nije se oslonio samo na dobre klimatske uslove za uzgoj grožđa, već je uveo i  nove tehnologije u proizvodnji vina, kao što je fermentacija u kadama od nerđajućeg čelika i starenje u francuskim hrastovim buradma.

Danas vinarija ima preko 400 hektara vinograda zasađenih u 6 regiona sa dobro diferenciranim karakteristikama klime. Ovo omogućava uzgoj različitih sorti i proizvodnju vina sa intenzivnim sortnim karakteristikama. Vina ove vinarije  dolaze iz sertifikovanih organskih vinograda gde vinogradske metode poštuju životnu sredinu.

Nastavljajući sa vrednovanjem i spašavanjem  Pais sorte, Migel Tores je lansirao Reserva de Pueblo, vino koje se razlikuje  od mnogih u Čileu, koje ima manji procenat alkohola i lakše je za piće. Omogućio je  ponovno vrednovanje jednog od najvećih antičkih i tradicionalnih sorti u Čileu.

Posetioci  vinarije imaju priliku da upoznaju vinariju, objekte i otkrijtu detalje o organskom vinogradarstvu, obiđu labaratoriju, podrume za starnje i vrt sorti. Na kraju, posete uživaće u degustaciji, uparivati vino sa sirevima i čokoladom,  što je jedinstveno iskustvo za ljubitelje dobrog vina i gastronomije.

Vina vinarije Miguel Torres

Danas Tores proizvodi neke od svojih najboljih i najvrednije vina baš u Čileu.

Brendovi vinarije Torres: Las Mulas, Santa Digna, Estelado, Días de Verano,  Pisco El Gobernador, Reserva de Pueblo,   Miguel Torres Gran Reserva, Cordillera, Nectaria, Conde de Superunda

 Sajt: http://migueltorres.cl/

Vinarija  VIÑEDOS ORGÁNICOS EMILIANA                                                

Vinarija Vinedos  Organicos Emiliana  osnovana je  1986. godine. U posedu ima više od 1550 hektara vinograda u najboljim vinskim regijema Čilea. Svo grožđe koje se koristi za proizvodnju vina , dolazi iz sopstvenih vinograda  iz regija Casablanca, Maipo, Cachapoal i Colchagua.  Svaka boca vina sadrži najbolje iz čileanskih regiona.

Vinariju Emiliana karakteriše proizvodnja organskih i biodinamičkih vina,  koja pomaže da se sačuva životni balans , ljudska bića i životna sredina . Rezultat ovakvog načina proizvodnje su zdrava, kvalitetna i jedinstvena vina.

Ono što je počelo kao san danas se ogleda u potpunom portfoliu, iza koga su važne nacionalne i međunarodne nagrade.

Emiliana je prvi u istoriji Čilea1997 g.  proizveo biodinamički vino Emiliana Ge. Ovo vino je najčešće Cuvee sorte Cabenet Sauvignon, Sirah i Carmenere, proizvedeno  od najboljeg grožđa iz vinograda vinarije. Nekoliko godina kasnije proizvedena su  druga velika vina. Coyam je jedno od najboljih vina u kategoriji cene i kvaliteta. Novas i Adobe Reserva su sočna i sveža  vina iz vinograda, koja organski lepo odražavaju terroir zemlje i potvrđuju pravilo da dobro ne mora da bude isključivo skupo.

Tu su još vina Signos de Origen i Late Harvest. Sva vina su napravljena od organskog grožđa koje odražava kvalitet vinograda. Danas je ovo jedina vinarija u Čileu, koja ima sve sertifikate u oblasti biodinamic i odnosa sa prirodom.

Šta podrazumeva biodinamic ?   Biodinamic je komplikovano i zahtevno negovanje vinove loze kako bi se postigla  određena “ravnoteža” između čoveka, prirode i vina. Berba grožđa se odvija isključivo ručno. Tretman grožđa se odvija sa prirodnim proizvodima, pre svake sadnje  vinograda, sade se  ruže kao detektori bolesti. Svi prostori  za vino su izrađeni od prirodnih materijala, kao i podrum gde vino odležava u buradima napravljenim od hrastovine iz okoline. Vinarija pruža dom porodicama radnika u cilju stvaranja idealnih uslova za rad, koji se kasnije ogledaju u pristupu osoblja u proizvodnji vina. Poslednje, ali ne i najmanje važno, boce za vino  i etikete su napravljene od recikliranog stakla i papira.  2013. Emiliano je  osvojila titulu “Zelena Vinarija godine”.

Sajt: www.emiliana.cl