Najpoznatije vinske regije i vinarije Italije

 

Italija je zemlja koja ima odlične preduslove za uzgoj grožđa i proizvodnju vina, a to su odlični prirodni uslovi,  dobar sastav zemljišta, voda i sunce. Gotovo da nema mesta uz koje ne postoje nepregledni vinogradi.  Ako je za  Francuze vino pre svega tradicija i istorija, za Italijane vino je hrana.

Najpoznatije sorte grožđa koje se uzgajaju u Italiji su Barbera, Sanđoveze i Nebjolo, a najpoznatija vina Chianti i Barolo.

Oko  30% ukupne svetske proizvodnje vina dolazi upravo iz Italije. Od 20 vinskih regiona kolko ih ima u Italiji najpoznatiji su   Toskana, Pijemont,  Veneto, Sicilija i Sardinija.

Pijemont

Jedna od najznačajnijih  vinskih regija Italije smeštena je  na severu Italije u okolini Torina. Pijemont je poznat širom sveta po najboljim italijanskim crvenim  vinima  Barolo i Barbaresco, koja se proizvode od grožđa Nebjolo. Barolo i Barbaresko su jaka crna vina puna tanina, koja se piju najmanje tri godine posle odležavanja, jer tek tada dobijaju na kvalitetu.  Ova dva vina mogu da stare u vinariji i po 10-15 godina. Preporuka je da se ovo vino obavezno dekantira pre služenja. Barbera  je druga najrasprostanjenija sorta  crnog grožđa ove regije, od koje se proizvode  bogata voćna vina  koja imaju  visok sadržaj kiselina. Pijemont  je regija poznata po crnim vinima, ali i po belom vinu Gavi, koje je ime dobilo po mestu iz koga potiče. Ovo vino karakteriše naglašena suvoća i kiselost.

Nebjolo je veoma zahtevna sorta grožđa, poput pinot noira, pa su samo pravi majstori vinarstva sposobni da  nebjolo dovedu do savršenstva u boci.

Na tržištu Srbije prisutni su samo neke od najpoznatijih vinarija iz Pijemonta.To su Beni di Batasiolo, I siglati, Paolo Scavino, Elio Perrone di Stefano Perrone, Renato Ratti, Pio Cesare, Fontanafredda,  Aldo Conterna , Angelo Gaja, Stefano Farina.

Osim gore nabrojanih poznate vinarije ove vinske regije su   Ceretta, Bruno Giacosa, Luciano Sandrone, Marcarini, Prunotto…

Toskana

U vinskoj regiji Toskana proizvode se neka od najboljih i najcenjenijih vina na svetu.

Chianti i Brunello di Montalcino, su vina kaja su ovu regiju učinili poznatom širom sveta.

Chianti je  crveno suvo vino sa voćnom aromom, napravljeno od  sorte grožđa Sanđoveze, uz mali dodatak još nekih italijanskih sorti.

Vino Brunelo di Montalćino, se proizvodi samo od sorte Sanđoveze, podvrsta brunelo. Ovo je jedno od skupljih vina. Pre konzumiranja potrebno mu je da odleži više od pet godina u buretu i još toliko u boci. Preporuka je da pre služenja u dekanteru odstoji nekoliko sati. Jeftinija varijanta ovog vina je Roso di Montalćino, koje ne mora dugo da odležava.

Još jedno vino ove regije spada u najbolja crvena vina  Italije. To je vino Nobile di Montepulcian, takođe bazirano na sorti  Sanđoveze. Sva tri vina, iako su napravljena od iste sorte, imaju potpuno različit karakter i aromu.

Najpoznatiji proizvođači vina ove regije su  Castello di Ama, Masseto, Fonterutoli, Ruffino, Rocca delle Macie, Monsanto,  Antinori, Lamole di Lamole, Santa Margherita, Felsina, Castello di Volpaia, Mazzei,  Casanova di Neri, Ornellaia, Capannelle, Tenuta San Guido. Neka vina ovih vinarija prisutna su i na srpskom tržištu poput Sassicaia, Solaia, Tignanello, Masseto, Ornellaia, Summus , Guado al Tasso,  Siepi,  50&50 Capannelle.

Veneto

Vinska regija Veneto spada u sam vrh italijanskog vinarstva. Što se tiče količine proizvedenog vina Veneto je lider kad je u pitanju severna Italija.U ovoj regiji nastalo je  nekoliko odličnih autentičnih vina.

Poznata vina regije Veneto su amarone, proseko, soave i valpoličela.

Regiju Veneto proslavio je jedinstveni Amarone della Valpolicella, vino koje se dobija od grožđa sušenog na tradicionalan način.  Boja vina je crvena , miris podseća na sušeno voće, duvan i začine, dobrog  je ukusa. Ovo vino  mnogi smatraju za najbolje vino iz Verone i kao jedno od najvažnijih Italijanskih crvenih vina. Vino je cenjeno kod potrošača širom sveta. Među najbolje proizvođače  amarona ubrajaju se Allegrini, Bolla, Masi, Tommasi, Cesari.

Vina Soave potiču iz regije istog naziva, koja se nalazi  istočno od Verone.Vino se dobija  kupažiranjem sorte garganege i trebijana. Ovo belo vino je lagano i sveže, pitko i može dase konzumira u velikim količinama.

Sorta  prosseco ili glera danas  se uglavnom gaji u regiji Veneto i od nje se pravi  penušavo vino Prosseco. Prosseco proizveden u Conegliano i Valdobbiadene oblasti predstavlja sintezu istorije i prirodno vrhunskog kvaliteta.

Poznate vinarije ove regije su  Allegrini, Bertani, Casa Cecchin, La Capuccina, Masi, Ruggeri, Suavia, Graziano Pra, Azienda Agricola Graziano Pra.

Sicilija

 Danas Sicilija ima više vinograda nego bilo koja druga italijanska regija. Sicilija je jedna od najplodnijih vinskih  regija. Od sorte grožđa Nero d’Avola, koje se gaji u ovoj regiji  vinarija Taska D’Almerita pravi vrhunsko vino Roso del Konte. Slatko i jako vino Marsala visokog procenta alkohola, po mnogo čemu slično dalmatinskom prošeku takođe je karakteristično za ovu vinsku regiju. U zavisnosti od grožđa od koga se pravi razlikuju se tri vrste vina Marsala. Tri vrijacije boja su  jantarna, zlatna i rubin. Ovo vino se pije kao aperitiv, ili  nakon jela uz desert. U poslednje vreme kvalitet proizvodnje vina podiže se i u ovoj vinskoj regiji, pa se primat daje autohtonim sortama.

Manje vinske regije  Italije su

Abruco

Friulija, poznata po odličnim belim vinima.

Valle d‘Aosta – regija na severu Italije

Liguria – regija na severu Italije u okolini Đenove. Karakteristična za ovu regiju su bela vina.

Lombardia – regija u severnom delu Italije u okolini Breše.

Trentino Alto Adige – ova regija poznata je po odličnim šampanjcima i dobrim belim vinima.

Friuli Venezia Giulia –regija na severoistoku Italije, u okolini Trsta. Prave bela vina (Malvasia, Chardonnay, Pinot Bianco i Grigio, Traminer), ali i crvena (Merlot, Cabernet Sauvignon i Franc).

Emilia Romagna – ova regija se nalazi u okolini Bolonje, za koju su karakteristična uglavnom crvena vina.

Marche – regija u centralnij Italiji, poznata  po belim Verdicchio vinima.

Umbria –nalazi  se u okolini Peruđe i poznata je po belim Orvietto vinima.

Lazio – Regija u centralnoj Italiji poznata po belim vinima Frascati i Orvieto.

Abruzzo – srednja Italija, okolina Peskare. Poznata po crvenim vinima Montepulciano d’Abruzo i Trebbiano d’Abruzo. U našoj zemlji ova regija je poznata najviše zbog odličnih vina vina koje pravi  Marina Cvetić .

Poznate vinarije u Italiji:

VINARIJA: ALLEGRINI

Fumane di Valpolicella, Veneto

http://website.allegrini.it/

 

VINARIJA: ALTESINO

Montalcino, Toskana

http://www.altesino.it/

 

VINARIJA: CASANOVA DI NERI

Montalcino, Toskana

http://www.casanovadineri.it/

 

VINARIJA: CASTELLO BANFI

Montalcino, Toskana

http://castellobanfi.com/

 

VINARIJA: CASTELLO DI GABBIANO

San Casciano, Toskana

http://www.castellogabbiano.it/

 

VINARIJA: CONTE D’ATTIMIS MANIAGO

Buttrio, Friuli-Venezia-Giulia

http://www.contedattimismaniago.it/

 

VINARIJA: DECUGNANO DEI BARBI

LOKACIJA: Orvieto, Umbria

http://www.decugnanodeibarbi.com/

 

VINARIJA: LE PUPILLE

Grosetto, Toskana

http://www.fattorialepupille.it/

 

VINARIJA: LIS NERIS

Gorizia, Friuli-Venezia-Giulia

http://www.lisneris.it/

 

VINARIJA: LUNGAROTTI

Torgiano, Umbria

http://www.lungarotti.org/

 

VINARIJA: PAOLO BEA

Montefalco, Umbria

http://www.paolobea.com/

 

VINARIJA: PIO CESARE

Alba, Pijemont

http://www.piocesare.it/

 

VINARIJA: REVELLO FRATELLI

La Morra, Pijemont

http://www.revellofratelli.com/

 

VINARIJA: ROCCA DI FABRI

Montefalco, Umbria

http://www.roccadifabbri.com/

 

VINARIJA: RUFFINO – IMANJE POGGIO CASCANO

San Paolo, Toskana

http://www.ruffino.com/

 

VINARIJA: VIE DI ROMANS

Gorizia, Friuli-Venezia-Giulia

http://www.viediromans.it/

 

VINARIJA: VIETTI

Castiglione Falletto, Pijemont

http://www.vietti.com/