Poznate vinske regije i vinarije Francuske

 

Zahvaljujući vekovnom vinarskom iskustvu, spoju različitih vrsta zemljišta, mikroklimi i sorti grožđa, nijedna zemlja na svetu ne može biti  konkurencija u proizvodnji vina Francuskoj. Ono što Francuze izdvaja od ostatka sveta je poseban odnos prema vinarstvu, to jest umeće proizvodnje, dozrevanja i oplemenjivanja vina.

Šardone, Kaberne, Širaz, Merlot i Kabernet Sovinjon, su poznate i popularne  sorte, poreklom  iz Francuske.

Francuska  ima najveću potrošnju vina, i spada zajedno sa Italijom i Španijom u  najveće proizvođače vina na svetu.

Crvena, rose, bela i penušava, vina  proizvedena u francuskim vinarijama, variraju od jeftinih  do vrhunskih. Pojedina vrhunska francuska vina ubrajaju se u  najskuplja na svetu.

Proizvodnja vina u Francuskoj je strogo kontrolisana, pa iz tog razloga ne možete naići na vino lošeg kvaliteta. Bilo da se odlučite za vino najvišeg kvaliteta, vino visokog kvaliteta, domaće  stono, budite uvereni da ćete uživati u jedinstvenom ukusu, koje je rezultat specifičnih prirodnih uslova, duge tradicije i umeća francuskih  vinogradara.

Francuskim vinima teško da ćete odoleti.

Svaka od vinskih regija u Francuskoj specifična  je i posebna na svoj način

Najpoznatije vinske regije su:

Champagne

Vinska regija na najsevernijem delu Francuske, poznata je po proizvodnji penušavih vina, kojima je Francuskoj donela svetsku slavu.

Šampanjac se proizvodi od tri različite vrste grožđa: crnog Pinot Noir i Pinot Meunier i belog Chardonnay. Po etiketi na boci  znaćete  koji tip šampanjca kupujete. Ukoliko na etiketi piše Champagne, sa velikim  slovom C budite sigurni da je to šampanjac proizveden u Francuskoj. Jedino francuski proizvođači šampanjca su  ovlašćeni da ovaj naziv koriste.

Dolina Rone

Dolina Rone spada u jedan od ključnih francuskih vinskih regiona. Bela i roze vina su vrlo malo zastupljena. U ovoj regiji 95% proizvodnje  čine crvena vina, i samo 5%  bela. Regija je podeljena na severnu i južnu.

Najpoznatiji vinogradi koji daju neka od najcenjenijih francuskih vina  smešteni su na brežuljcima uz reku Ronu.

Vodeće sorte u ovoj vinskoj regiji su u Syrah i Grenache noir od kojih se proizvode dobro obojena, buketna i alkoholna crna vina.

Čuveno vino iz ove regije Crveni Hermitage proizvedeno  100% od sorte  širah, pa se može reći da zahvaljujući ovom vinu, sorta širah je doživela svetsku popularnost. Ovo vino poznato je po specifičnom odležavanju i bogatim aromama.

Visokokvalitetna i cenjena crna vina sa juga ove vinske regije  karakteristična su  po kompleksnom bukeu zrelog voća, dubokoj, tamno crvenoj boji, finoj svilenkastoj strukturi tanina i finoj aromi jagoda i malina.

Poznavaoci vina kažu da su vina iz ove vinske regije glavni konkurenti vinima iz Bordoa.

Bordo

Smeštena na  jugozapadu Francuske, ubraja se u najbolje vinske regije na svetu. Prva asocijacija na reč Bordo, su kvalitetna  francuska vina  koja potiču iz ove regije, poput Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc.

Zahvaljujući velikoj raznolikosti zemljišta ova regija daje veoma različita vina.

Astronomske cifre poznatih etiketa vina iz ove regije  prevazilaze sve granice realnih vrednosti. Istinski ljubitelji vina ne žale novac za bocu nekog skupog grand cru vina iz Bordoa.

Poznata mesta u Bordou  u kojima se proizvode ronomirana vina su :

Médoc, Pomerol, Graves / Pessac – Leognan, St. Emilion.

1855.godine u Bordou je napravljena klasifikacija vina, prema njihovom kvalitetu. Vina su podeljena  u pet kategorija. Od Premier Grand Cru do Cinquime Grand Cru.

Veoma cenjeno i skupo vino Château Petrus proizvodi se od sorte grođža merlot i dolazi iz područja Pomerola. Petrus je jedno od najskupljih vina na svetu. Košta oko hiljadu eura.  Za godišta starija od petnaest godina ta cena je između 2000-3000 eura. Petrus vino je jedinstveno. Najbolje berbe Petrus vina  tek posle  20-30 godina postaju potpuno zrele i počinju da pokazuju svoju pravu vrednost  i razlog zašto izuzetno bogati ljubitelji vina plaćaju velike sume za jednu bocu Petrusa.

Najbolje godine berbe vina su najčešće najskuplje. Vina dobre berbe potrebno je da stare najmanje 10 godina. Tek posle tog perioda dobijaju na mekoći i eleganciji.  Vina sa oznakom Appellation Bordeaux Controlee spremna su za konzumiranje  odmah po puštanju na tržište.

Burgundija

Burgundija je po prostranstvu najveća vinska regija, smeštena u srednjo- istočnom delu Francuske. Najpoznatije sorte grožđa u Burgundiji su Chardonnay i Pinot Noir. Najveći deo vina proizvodi se od ovih sorti. Te dve sorte sinonimi su za vina Burgundije  Majstori vinarstva Burgundije  su zahvaljujući shvatanju značaja zemljišta , pokazali kako se od samo dve sorte grožđa mogu proizvesti vrhunskih vina.

Sorta game isključivo se gaji  u oblasti Božole. Božule nuvo je poznato francusko mlado vino, napravljeno od crnog grožđa ove sorte.

Prema kvalitetu vina iz Burgunduje se dele na  :

Grand Cru – najbolja vina iz podregije Côte d’Or, koja moraju odležati najmanje od 5 do 7 godina

Premium Cru – vina visokog kvaliteta koja se čuvaju od 3 do 5 godina

lokalna apelacija – vina dobijena od sorti sa jedne lokacije

regionalna apelacija – vina dobijena mešanjem sorti iz cele regije

Vino Chablis od sorte grožđa Chardonnay, proizvedeno u ovoj regiji najpoznatije je i najprodavanije na srpskom tržištu. Osim Chabilsa tu su još vina  Pouilly Fuissé, Meursault, Puligny – Montrachet, Corton – Charlemagne.

Neka od najskupljih vina na svetu kao što su Romanѐe – Conti, Clos de Vougeot ili La Tâche dolaze iz  Iz Burgudnije iz Côte de Nuitsa.

Alzas

U vinskoj regiji  Alzas gaji se prvenstveno belo grožđe nemačke i francuske sorte. Prilikom proizvodnje vina ne mešaju se različite sorte. Najzastupljenija sorta je rizling.

Devedeset procenata zasada u Alzasu čine bele sorte: rizling, pino gri , gevurctraminer, pino blan, muskat, silvaner i šardone.

Većina vina proizvedena u Alzasu  nose oznaku AOC, naziv kontrolisanog porekla. Vina imaju ukus začina i raznih voćnih aroma. Trenutno su na srpskom tržištu  prisutni proizvođači vina iz ove regije : Arthur Metz, Hugel et Fils.

Provansa

Najstarija vinska regija u Francuskoj, smeštena  je na Azurnoj obali. U ovoj regiji proizvode se uglavnom crvena i roze vina. Provansa je poznata po najkvalitetnijim roze vinima na svetu.  Veliki broj ozbiljnih i kvalitetenih vinarija Provanse nalazi se u dolini Rone, poznatijoj kao Côtes du Rhône.

Vina iz ove regije odlikuje izrazito puno telo i intenzivna aroma. Najbolja vina  ove regije u sebi sadrže “notu Mediterana”. Poznata vina ove regije su  Chateau Pradeaux i Chateau de Roquefort.

Dolina Loare

Dolina Loare osim što je poznata  po prelepim dvorcima, može da se pohvali i nekim od najlepših vina na svetu. U ovoj regiji proizvodi se velika količina vina i velika lepeza stilova vina.  Uglavnom  se proizvode bela vina, mada ne treba zanemariti ni pojedine vrste roze i crvenih. Poznata su vina  Pouilly-Fume i Sancerre, oba proizvedena od  poznate sorte grožđa Sauvignon Blanc.

 

Vinarija Hugel Francuska

Poznate vinarije u  Francuskoj:

CHÂTEAU BRANAIRE-DUCRU

Saint-Julien, Bordeaux

http://www.branaire.com/

VINARIJA:  CHÂTEAU LA VOULTE GASPARETS

Boutenac, Languedoc

http://www.lavoultegasparets.com/

CHÂTEAU LYNCH BAGES

Pauillac, Bordeaux

http://www.lynchbages.com/

VINARIJA: CHÂTEAU PICHON-LONGUEVILLE

Pauillac, Bordeaux

http://www.pichonlongueville.com/

VINARIJA: CHÂTEAU D’ARSAC

Margaux, Bordeaux

http://www.chateau-arsac.com/

CHÂTEAU MOUTON ROTHSCHILD

Pauillac, Bordeaux

http://www.chateau-mouton-rothschild.com/

CHÂTEAU SAINT ESTÈVE D’UCHAUX

Uchaux, Rhone

http://www.vins-saint-esteve.com/

VINARIJA:  DOMAINE FAIVELEY

Cote de Nuits, Burgundija

http://www.domaine-faiveley.com/

DOMAINE GRAND VENEUR

Chateneuf du Pape, Rhone

http://vignobles-alain-jaume.com/

DOMAINE SERGE DAGUENAU & FILLES

Pouilly-sur-loire, Loire

http://www.s-dagueneau-filles.fr/

VINARIJA: DOMAINE WEINBACH

Kaysersberg, Alsace

http://www.domaineweinbach.com/

HUGEL

Riquewihr, Alsace, Francuska

http://www.hugel.com/

VINARIJA:  MAISON LOUIS JADOT

Beaune, Burgundija

http://www.louisjadot.com/

MAISON JOSEPH DROUHIN

Chablis, Burgundija

http://www.drouhin.com/

MOET&CHANDON

Epernay, Champagne

http://www.moet.com/

VINARIJA: MOUNT TAUCH

Tuchan, Languedoc

http://mont-tauch.fr/

MUMM

Reims, Champagne

http://www.ghmumm.com/

DOMAINE LEFLAIVE

Beaune, Burgundija

http://www.leflaive.fr/