Vinarija Castello Banfi Italija

Vinarija Banfi osnovana  je 1978. godine zahvaljujući volji italijansko-američke braće, Džona i Harija Marijani. Od samog početka, dva brata su imala za cilj  da se stvori vinarija, kombinacija najmodernije  tehnologije i  vinograda za proizvodnju vrhunskih vina. Porodica Marijani i Ezio Rivella, jedan od najistaknutijih italijanskih enologa  su shvatili da zbog bogatstva zemljišta i privilegovane mikroklimatske pozicije, vinarija ima veliki kapacitet za  razvoj. Tih godina  braća, Džon i Hari, dobijaju Bruzzone, istorijski vinariju u Pijemontu, osnovanu  1860. godine i specijalizovanu za proizvodnju penušavih vina, danas poznatu kao Banfi Piemonte.

Dizajnirana da zaštiti integritet i bogatstvo grožđa, vinarija primenjuje najsavremeniju tehnologiju, koja je rezultat revolucionarnog tehničkog istraživanja i inovacija.

Ranih osamdesetih godina  u saradnji sa Univerzitetom u Milanu i njegovim profesorom Attiliom Scienza, Banfi je preduzela revolucionarni istraživački projekat usmeren na Sangiovese lozu.

Studije su potvrdile da je porodica Sangiovese loze  mnogo raznovrsnija od onih tipičnih francuskih sorti,  sa većom varijabilnosti i većom osetljivosti na geo-klimatske uslove.

Konačan izbor je bio 15 klonova koji predstavljaju najbolje karakteristike ovog izuzetnog grožđa.

Dve od mnogih karakteristika Sangiovese su njegova kompleksnost i njegova varijabilnost: Iz tog razloga, cilj istraživanja nije bio da identifikuje jedan “super” klon, već grupu klonova koji zajedno mogu najbolje izraziti ovo bogatstvo.

Kao rezultat toga, počev od 1992 godine sve nove zasade sorte Sangiovese na imanju Banfi karakteriše prisustvo najmanje tri ili četiri odabranih klonova koji su komplementarni međusobno, izabrani za individualnu karakteristiku zemljišta u svakoj vinogradarskoj lokaciji.

Vinarija  Banfi je prva vinarija u svetu koja je  prepoznata kao ekološka oaza netaknute i očuvane prirode. Vinarija je zaslužna za revitalizaciju sangiovese klona, a to u domenu vinarstva mnogo znači.

Vina Banfi rađaju iz strasti i ljubavi prema jedinstvenom terioru, od kontinuiranog istraživanja, do dobrog poznavanja različitih teritorija i sposobnosti da se na vreme testiraju i poštuju tehnike sa inovativnim rešenjima i u vinogradu i u vinariji.  U poslednjih nekoliko godina, Banfi je značajno proširila svoj asortiman vina. Ekskluzivno za Italiju, pored distribucije svojih vina iz Toskane i Pijemonta, dodali su  Concha i Toro, jednu od najpoznatijih vinarija Čilea i sveta, i Emiliana, poznatog i cenjenog širom sveta po svojim organskim i biodinamičkim vinima. Za italijansko  tržište, Banfi  distribuira prestižna sicilijanska Palari vina i fin Joseph Perrier Champagne. Nedavno  je portfolio obogaćen sa dva nova dragulja:  iz Vashington države Pacific Rim rizling i iz Oregona Rainstorm Pinot Noir.

 

Iz srednjevekovne tvrđave stare preko trista godina  prostire se delokrug vinarije Banfi, jedne od najprestižnijih vinarija Toskane koja svoje vinograde ima i u Pijemontu.

Tvrđava Banfi je istorijski muzej, svojevrstan hotel sa pet zvezdica u kome priča o vinskom turizmu prerasta u bajku. Restoran u okviru Banfi zamka dobitnik je  nagrade Wine Enthusiasta za najbolju vinsku kartu. Ljubitelji vina mogu  da posete ovu vinariju, uživaju u  elegantnom ambijentu za odmor, okruženi vinogradima i maslinjacima, otkirju autentičnost Toskane, uživaju u degustaciji vina, i tradicionalnim toskanskim  jelima pripremljenim u Taverni. Takođe posetioci mogu posetiti Muzej vina i boca i otkriti istoriju stakla.

Vina vinarije Banfi su na vrhu italijanske vinske ponude u svetu. To su plemenita vina koja se odlikuju premijum kvalitetom i izrazitim ukusom. Banfi pravi tradicionalana vina izuzetnog kvaliteta.

Ponuda vina Vinarije  Castello Banfi:

Rosso di Montalcino Castello Banfi DOC;- Sorta 100% Sangiovese. Jedno od najboljih vina u Banfi  ponudi.  Vrlo prijatno kada se otpusti , pogodno za dugo odležavanje. Intezivne rubin crvene boje . Miris klasične arome kupine i maline , koje su dobro integrisane notama vanile i duvana .

Brunello di Montalcino Castello Banfi DOCG; -Sorta 100% Sangiovese. Aristokratska kombinacija Montalcino tradicije sa savremenim vinarstvom. Miris je prijatan i kompleksan , sa naznakama šljive , zrele trešnje i crvenog voća , dobro integrisan sa notama sladića i duvana .

Poggio all’Oro ; -Sorta 100% Sangiovese  vinograd  selekcija. Odležavanje 5 godina od toga najmanje 2 godine  u hrastovom buretu. Miris sa naznakama slatkog sladića , kafe , džema od šljiva , duvana i lakom  notom ljubičice .

Rosso di Montalcino Poggio alle Mura DOC –Sorta  100% iz unutrašnje klonalne  kombinacije. Veoma elegantno vino sa iznenađujuće dugim finišem. Rezultat savršene kombinacije tradicije i inovacije. Vino rubin crvene boje .Buke je bogat  mirisima višnje i kupine , što rezultira veoma dobrom integracijom sa notama duvana i sladića .

Brunello di Montalcino Poggio alle Mura DOCG –Sorta 100% Sangiovese, iz kombinacije odabranih klonova . Prvi rezultat više od dve decenije eksperimentalnih istraživanja , Poggio alle Mura  je vrhunski primer najboljeg sinteze terroir, selekcije i tehnoloških inovacija. Boja vina  je lepa bordo. Složenost aromama otkriva note Blackberri Jam , duvana i vanile . Ovo vino je sigurno obdareno ogromnim potencijalom starenja .

Belnero  – Sorta gotovo isključivo Sangiovese. Remek-delo i verovatno najprodavanije vino kuće Banfi. Vino ima snažnu strukturu , sa važnim taninima koji dodaju dimenziju i trajanje. Nežne arome sa notama vanile, duvana, kafe i voćnim nagoveštajem džema trešnje i suve šljive.

Cum Laude  Toscana IGT– Sorta Cabernet Sauvignon (30%), Merlot (30%), Sangiovese (25%), Syrah (15%). Najnoviji SuperTuscan cuvee , Cum Laude kombinuje prvi put četiri crvene sorte koje su izabrane tokom 25 godina istraživanja kao najbolje sa  vinograda u Montalcino.Vino intenzivno crvene boje ; izuzetno bogate voćne i začinske note sa naznakama džema od šljiva, vanile i sladića.

SummuS   Toscana IGT– Sorta Sangiovese – clon seleckcija – (40%), Cabernet Sauvignon (35%), Syrah (25%). Izvanredan spoj Sangiovese, Kaberne sovinjona, Syrah..

ExcelsuS  Toscana IGT-Sorte  Merlot (60%), Cabernet Sauvignon (40%). Duboko crveno vino , definitivno voćno sa notama začina , duvana i kafe .

San Angelo  Toscana IGT Pinot Grigio– Sorta 100% Pinot Grigio. Vino slama žute boje, vrlo voćno , sa naznakama kruške viljamovke, banane , breskve i tropskog voća.

Fontanelle Toscana IGT Chardonnay– Sorta 100% Chardonnay . Krajnje atipično vino za šardone na koji ste navikli.

Florus Moscadello di Montalcino DOC Late Harvest- Sorta 100% Moscadello. Boja vina  je zlato žuta sa amber nijansama . Arome  složene , sa notama kandirane narandže , meda i sladića.

Centine Toscana IGTRosso–  Sorta Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot. Vino intenzivno crvene boje , sa ljubičastim odsjajem, bogato, duboko, hrskavo sa neobično dugom završnicom, istinski desert. Složene  slatke i voćne arome šljive , kupine i zrele trešnje ; nagoveštaji vanile i sladića .

Centine Toscana IGT – Bianco– Sorta Sauvignon Blanc, Pinot Grigio i Chardonnay.Vino bledo slama žute boje. Miris otkriva odmah voćne arome kruške , agruma i meku notu lista paradajiza

Centine Toscana IGTRosé–  Sorta Sangiovese, Merlot and Cabernet Sauvignon.  Aroma dobro integrisana sa voćnim naznakama zelene jabuke , kruške  i banane.

Fonte alla Selva-Chianti Classico DOCG– Tradicionalne sorte u Chianti Classico. Boja vina je duboka i intenzivna . Miris je kompleksno na voćne note , ali i džem, i duvan.

Chianti Classico DOCG– Tradicionalne sorte Chianti Classico sa apsolutnom prevlasti Sangiovese . Kompleksna i intenzivna aroma crvenog voća , trešnje i kupine.

Chianti Superiore DOCG–  Tradicionalne sorte Chianti sa prevlasti Sangiovese . Aroma, sa naznakama crvenog voća i džema od šljiva.

Chianti Classico Riserva DOCG- Sorta Isključivo  Sangiovese.Vino  duboko crvene boje sa rubin nijansama. Aroma, sa naznakama ljubičice, sladića.

Col di Sasso Toscana IGT– Sorta Cabernet Sauvignon i Sangiovese. Vino rubin crvene boje . Buke je složen,sa notama zrelog voća , šljive i borovnice .

Collepino Toscana IGT-Sorta  Merlot i Sangiovese. Vino rubin crvene boje. Kompleksan buke sa naznakama kupine , ribizle i maline , u kombinaciji sa blago začinskim notama .

Fumaio Toscana IGT– Sorta Chardonnay i Sauvignon Blanc. Vino bledo slama žute boje . Voćne arome sa notama paradajiz lista , ananasa  i mirisa kruške .

Le Rime Toscana IGT– Sorta Chardonnay i Pinot Grigio. Idealan kao aperitiv, za opušteno pijuckanje. Vino bledo slama žute boje, voćne arome , sa intenzivnim notama kruške , jabuke i kreča

Aska BOLGHERI DOC– Sorta pretežno kaberne sovinjon , sa manjim procentima Cabernet Franc . Vino duboko crvene boje, intenzivno i kompleksno, sa naznakama borovnice i džema od voća , zajedno sa prijatnim naznakama duvana i kakaa.

La Pettegola Vermentino · Toscana IGT–   Sorta-  Vermentino. Vino bledo žute boje, intenzivne voćne arome kajsije i grejpfruta i nagoveštaji makija.

Sant Costanza Toscana IGT– Dominantno Sangiovese, sa značajnim procentom Gamay i Sirah. Vino svetlo crvene boje sa ljubičastim nijansama . Miris je intenzivan , delikatan, sa blagim notama banane i kruške , čiji pozadinu prate bobice  maline i jagode> Vrlo balansirano vino .

L’Ardì mDolcetto d’Acqui DOC–  Sorta Dolcetto 100%. Boja vina je  rubin crvena. Miris je svež i energičan , podseća na  trešnje , suve šljive i maline . U ustima je puno i blago , uz prisustvo slatkih tanina .

La Lus Monferrato DOC– Sorta Albarossa 100%. Vino duboko rubin crvene boje . Miris sveže voćne arome sa notama crvenog voća , trešnje i đžema od  šljive , dobro integrisano sa notama vanile i sladića . Na nepcima  je baršunasto , dobrog ukusa i mirisa i harmonično , blagih tanina . Uporno u finišu , te je pogodno za dugo starenje .

Asti DOCG– Sorta Moscato 100%.  Asti  je penušavo vino, jedno od najvećih istorijskih vina ikada proizvedenih u Banfi Piemont podrumu.

Rosa Regale Brachetto d’Acqui DOCG– Sorta Brachetto 100%. Veoma fin i uporan Perlage , sa formiranom krunom mehurića na granici stakla .Vino  svetlo rubin crvene boje. Aromatični buke , podseća nagoveštajima na šumske plodove , jagodu i bugarsku ružu . Na nepcima je slatko i aromatično, sa dobro izbalansiranom kiselosti  i naznakama šumskih plodova u završetku.

Sciandor   Moscato d’Asti DOCG-Sorta  Moscato 100%. Vino bledo žute boje . Aromatičnog bukea , sa naznakama breskve i žalfije , cveća. Ukus je sladak i pun , podseća na bagremov med. Završne note na suvo grožđe.

Banfi Brut Metodo Classico- Tradicionalni cuvee od : Pinot Noir , Chardonnay  i Pinot Blanc . Zahvaljujući najviše pažljivom odabiru grožđa , ovo cuvee od Pinot Noira , Chardonnay i Pinot Blanc , uzima u svom najboljem izdanju svežinu ovih sorti.

Cuvée Aurora -Alta Langa DOCGTalento Metodo Classico– Sorta Pinot Noir ( 70 % ) i Chardonnay ( 30 % ) . Boja vina je slama žuta , sa finim i upornim Perlage . Ukus je intenzivan, sa naznakama kore limuna, kvasaca i vanile ,dobro strukturiran , pun , harmoničan. Finiš je svež i elegantan .

Cuvée Aurora Rosé– Sorta Pinot Noir 100 % . Svo grožđe se bere ručno, isključivo u našim Hilltop Piedmontese vinogradima koji se nalaze u provincijama Cuneo , Asti i Alessandria . Vino svetlo roze boje,intenzivnog i elegantnog  mirisa  sa naznakama jabuke , šipka i vanile .U ustima  otkriva dobru strukturu , svilenkast i harmoničan ukus .

Tener– Poseban cuvee od Sauvignon Blanc ( 50 % ) i Chardonnay. Posebna mešavina je izuzetno napravljena sa odabranim visoko kvalitetnim grožđem Sauvignon Blanc , koje se vrlo retko koristi za proizvodnju penušavih vina.

 Principessa Gavia Gavi DOCG – Sorta Cortese 100%. Vino slama žute boje sa zelenkastim odsjajem ; intenzivne arome cveća i voća , sa naznakama mimoze , kreča i jabuke . Na nepcima  je harmonično  i baršunasto sa dobrom kiselosti koja daje prijatnu živost.

Principessa Gavia Perlante  Gavi DOCG– Sorta  Cortese 100%.Vino ima  veoma finu penu i formira male krune mehurića na granici stakla .Vino slama žute boje , intenzivnog  voćnog bukea sa naznakama banane , ananasa i jabuke . Na nepcima je živahno i veselo, sa primesama kiselosti koja daje svežinu, ravnotežu i harmoniju.