Gde kupiti dobro vino u Beogradu

Vinoteka Beograd

 

Vino se smatra najstarijim proizvodom čovečanstva. Po nekim neproverenim podacima prvi tragovi vinarstva datiraju još pre 6000 godina pne.

Srbija ima veoma dugu tradiciju proizvodnje vina, a u Beogradu se svake godine održava nekoliko destina manifestacija posvećenih vinu. Vino nazivaju još  božanskim nektarom, a vino je ljubiteljima ovog pića sinonim za uživanje.

U Beogradu su otvorene brojne savremene vinoteke i vinski barovi, namenjeni uživaocima dobrog vina. U ovim objektima možete kupiti  kvalitetno domaće ili strano vino, a osobe koje rade u vinotekama i vinskim barovima dovoljno su stručne, ukoliko ste u nedoumici  da Vam pomognu u izboru vina.

Za ljubitelje ovog božanskog napitka, dobra vest je da u Beogradu postoji više od 30  ovakvih objekata u kojima može da se popije i kupi dobro vino.

Iako kupovna moć u našoj zemlji nije velika, u Beogradu možete kupiti vino gotovo iz čitavog sveta. Radi bolje promocije vina, prodavci su vinsku ponudu  klasifikovali po geografskom poreklu. Ponudu  u vinotekama čine srpska, italijanska, francuska, španska,argetinska, portugalska, hrvatska, slovenačka, makedonska vina…

Dorćol, Vračar i Zemun su delovi Beograda u kojima se nalazi najviše  objekata namenjenih uživaocima vina. Vinski barovi su postali omiljena mesta Beograđana, gde se po pristojnoj ceni može popiti čaša dobrog vina.

Najstarija beogradska vinoteka smeštena je u Makedonoskoj ulici. 2012 godine je  renovirana i predstavljena pod novim imenom  “Vinograd ”.

Ova vinoteka ima u ponudi  preko 400 etiketa vina iz svih krajeva sveta. Osim velikog izbora vina iz srpskih vinarija, u ponudi su i vina  iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Grčke. U ovoj vinoteci možete nabaviti  vina  proizvedena od organski gajenog grožđa.

 

Srpska kuća vina  nalazi se na 2 lokacije: Braničevska 1 Beograd, i Antifašističke borbe 15, Novi Beograd.

U ponudi imaju preko 150 etiketa najboljih srpskih vinarija od Palića do Velike Hoče na Kosovu., ali i bogatu ponudu italijanskih, francuskih, portugalskih,  španskih, argentinskih i vina sa prostora bivše Jugoslavije.

Između ostalih u  ponudi su vina  vinarije Masciarelli iz regiona Abruco, vinarije Felsina iz Toskane, vinarije Gaja, legendarne vinarije Tenuta san Guido iz Toskane, vinarije Marjan Simčič iz Goriških Brda, podruma manastira Tvrdoš.

Vinoteka Vino i tako to, na adresi  Njegoševa 40 i Ul. Mileševska 20. nudi više od pet stotina etiketa.Tu su  standardno tražena italijanska, francuska i španskavina , kao i vina iz Čilea i Argentine. Osim toga u ponudi su i najbolja  srpska vina, počevši od manastirskih vina iz  manastira Visoki Dečana i Trvdoš, proizvodi Podruma Budimir iz Aleksandrovca, vinarija  Jelić, Aleksandrić, Aleksić, Kiš,  Kovačević, Radovanović …

Lociran u samom srcu Beograda, na uglu Višnjićeve i Jevremove ulice Podrum Wineart, nudi preko 160 različitih etiketa vina, kako iz regiona tako i iz sveta po veoma  konkurentnim cenama.

U ulici Kralja Milana 3 u samom srcu Beograda smeštena je ekskluzivna vinoteka Hedonist. Reputaciju je stekla sa vinima iz najpoznatijih  vinskih regija Francuske, prvenstveno po posebnoj ponudi vinarije „Louis Max” iz Burgundije.U ponudi su i  italijanska,  portugalska i španska  vina. U ovoj vinoteci možete kupiti  vina Bourgogne, Languedoc, Corbieres, Vin De Pays D’oc, Bordeaux, Loire, Dolina, Rhone.

Kuća vina  se nalazi u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 19. U ovoj vinoteci  možete nabaviti francuska, italijanska, hrvatska i domaća vina vrhunskog kvaliteta.

Vinoteka Wine and Pleasure,  nudi najveći izbor domaćih i stranih vina po veoma povoljnim cenama. Nalazi se na adresi Bul. Oslobođenja 117 Beograd.

Wonderland je ekskluzivna vinoteka  i gift shop,  locirana u ulici Svetog Save 25, u Beogradu. Ponudu čine  preko 100 vrsta vina, domaćih vinarija, vinarija  iz Ex Jugoslavije, Španije, Portugala, Novog sveta Italije i Francuske.

Compania de Vinos nalazi se na adresi Kalenićeva 3 . Imaju odličan  izbor vina, a ponekad organizuju degustacije vina koja su na promociji.

Wine shop & bar  – Bar Barbaresco nosi naziv po italijanskom vinu “barbaresco”.Ovde možete  degustirati i ispijati čašu vina ili kupiti vino iz asortimana za poneti. Adresa Nebojšina 8. Beograd

Pampour bar & Wine shop smešten je na 2 lokacije, na adresi Njegoševa 28a i Cara Nikolaja 56 na Vračaru. U ponudi je preko 650 različitih  etiketa vina iz Srbije i celog sveta.

Enoteka Premier na adresi Strahinjića Bana 13a, ima izuzetno veliki izbor vina. Ovde možete kupiti vina  poznatih proizvođača od Evrope pa sve do Južne Afrike. Od domaćih vina u ponudi su proizvodi iz fruškogorskog, šumadijskog i  župskog vinogorja. Jedno od traženijih belih vina je Tamnjanika Vinarije Spasić.

Vajnbar Wine Art, lociran je na adresi  Višnjićeva 7 .U ponudi ima preko 200 etiketa vina iz celog sveta.Posetioci ovog bara  imaju mogućnost da probaju čak 44 vrste vina na čašu.

Vinoteka Chianti smeštena na Savskoj padini – Lomina 41 više od 14 godina  uspešno približava kulturu i duh vina iz oblasti Italije, Španije i Portugala. Postala  je nezaobilazno mesto pravih ljubitelja vina!  Cene u vinoteci Chianti se kreću od 700 dinara za bela, do 8.650 dinara za crvena vina. Vina množete naručiti na sajtu vinoteke.

Vina po povoljnim cenama mozete naci u diskontu pića i vinoteci Dado  u ulici Starca Vujadina 14, u Zemunu. Veliki  je izbor  a imate od najjeftinijih pa do jako skupih vina.

Vina osim pomenutih vinoteka  u Beogradu  možete kupiti :

Cerpromet

Skenderbegova 27  I  Jedrenska 1 Beograd

Cene  vina su veoma povoljne.

Baltasar

Adresa:Vojislava Ilića 100, Beograd

Mondo Vino

Adresa:Pančevački put 36, Beograd

Mala Toskana

Adresa:Kraljevića Marka 5, Beograd

Riznica Vina

Adresa:Ruzveltova 48, Beograd

Devino

Adresa:22. oktobra 16, Zemun

Burgundac

Adresa:Kirovljeva 25, Beograd

Wine Shop Arena

Bulevar Zorana Đinđića 45g  Beograd

Fino vino

Kralja Petra 91, Beograd

Baltasar Vinoteka

Bulevar Zorana Đinđića 45v, Beograd

Aromatica & Pleasure

Đure Jakšića 7, Beograd

Vina Srbije

Bulevar Mihajla Pupina 10g, lok. 26 Beograd

Vinodom

Bulevar Mihajla Pupina 10a, lok. 21, Beograd

Siro’Vina

Tadeuša Košćuška 20, Beograd

Vino Bar&hop

Jovana Rajića 5e, Beograd