Putovanje na Bled i Bohinj

022

Najlepša i najpopularnija slovenačka  turistička destinacija  Bled  udaljena je od Beograda samo šest sati vožnje. Najznačajnije je prirodno jezero Slovenije. Nalazi se na nadmorskoj visini od 475 metara. Bledom dominira prekrasno modrozeleno jezero, čiju površinu krasi malo ostrvce, brojna neistražena mesta i širok spektar aktivnosti koje će zadovoljiti sve zaljubljenike prirode. Ovo mesto, postoji već hiljadama godina. Na početku 20. veka  je bila najlepša banja tadašnje imperije, i privlačila je  evropsku aristokratsku elitu. Jedna je od najlepših rezidencije Ex Jugoslavije. U lepotama Bleda uživali su najistaknutijih državnici iz celog sveta.

Ovo je  sjajno mesto ukoliko želite da provedete miran vikend u zelenilu i na svežem vazduhu. Na prvi pogled jezero izgleda kao iz bajke, naročito dvorac koji sramežljivo izvire sa litice iznad jezera. Tvrđava pod nazivom Bledski Stari grad, smeštena  je visoko na litici iznad samog mesta. Sa tvrđave pruža se prelep pogled na čitavo jezero. Tokom letnjih dana možete se okupati u jezeru i uživati u čistoj vodi.

U letnjim mesecima temperatura jezera se kreće oko 24 C. Plaža okružena šumom koja pruža prirodni hlad, nalazi se ispod starog grada. Svež vazduh i prijatna klima osvežava. Na Bledu postoje tereni za golf i tenis, a na jezeru je dozvoljen pecanje. Ne propustite vožnju fijakerom oko jezera. Malim drvenim brodićima koji plove jezerom, na čijoj se mirnoj  površini ogledaju vrhovi julijskih Alpa,  možete se prevesti do malenog ostrvceta i prelepe crkve koja datira iz 16 veka. Prema verovanju zvono postavljeno na crkvi ispunjava posetiocima sve želje. Ljubitelji biciklizma na Bledu na više mesta mogu iznajmiti bicikl  i krenuti u obilazak. Predivni hoteli okruženi su bujnim zelenilom.

U zimskom periodu  jezero Bled i njegova okolina izgledaju kao iz neke bajke.

Sa svojim prirodnim lepotama i prelepom okolinom Bled predstavlja pravi biser Slovenije, stoga ne čudi da privlači brojne  turiste iz raznih zemalja, kao i poslovne ljude  tokom cele godine. Jedinstvena lepota jezera i njegova okolina, odličan  geografski položaj čine Bled idealnom destinacijom za odmor i vikend.

Raznovrsna turistička ponuda Bleda, verovatno je razlog  zašto se brojni turisti iz godine u godinu vraćaju na Bled.

Ljubitelji fotografije na Bledu će pronaći brojne  motive za slikanje. Od labudova koji su toliko pitomi da spremno poziraju, do šarenih lokvanja, bele grandiozne vile koja izvire iz zelene šume, u kojoj je uživao drug Tito.

Nakon obilaska jezera zasladite se nadaleko čuvenom krempitom na koju su sa pravom ponosni.

Bled je idealno mesto za porodični odmor i rekreaciju.

Bohinj

ljubljana 001

Na samo petnaest kilometara udaljenosti od Bleda, u srcu Julijskih Alpa smešten je Bohinj, sjajna destinacija za ljubitelje prirode i aktivnog odmora, koji žele pravo rashlađenje u  okruženju predivne prirode.

Iako Bohinjsko jezero nije toliko komercijalizovano kao Bledsko, njegova divlja i neukroćena lepota ima svojih velikih prednosti. Bohinjsko jezero je karakteristično  po tome što ga okružuju planine visine do 2000m i nacionalni park Triglav.

Tokom jula i avgusta temperatura vode u Bohinjskom jezeru dostiže do 25 stepeni , pa se u ovim mesecima preporučuje kupanje. Osim u kupanju brojni turisti  mogu uživati u vožnji u gumenim čamcima po obližnjim brzim rečicama, kao i pecanju jer je  Bohinj osim zabave na vodi idealan i za ribolov. Na svakom koraku možete videti ribolovce.

Osim u vožnji biciklom, i šetnji možete uživati u fantastičnom pogledu sa Vogela, na koji se stiže uspinjačom. Za ljubitelje penjanja, tu su  mnogobrojne stene, a  možete uživati i u vožnji brodićem.

 

 

019

Kada ste već na Bohinju, a ljubitelj ste avanture preporuka je da posetite predivan slap Savice smešten  u Triglavskom nacionalnom parku. Savica je posle jezera, jedna od glavnih atrakcija na području Bohinja.

Vodopad Savice visok 51 metar, nalazi se u Ukancu na drugoj strani jezera i  jedan je od najpoznatijih vodopada. Dva toka na koja se deli još u skrivenom podzemlju, čine ga jedinstvenim vodopadom na svetu. U letnjem periodu, kada prvi sunčevi zraci u ranim jutarnjim satima obasjaju slapove vodopada, uz vodopad se formira  čarobna duga.

Vodopadi se nalaze na 4 kilometara udaljenosti od jezera Bohinj. Do vodopada se lako dolazi pešice, prijatnom šetnjom koja traje tridesetak minuta. Put do vodopada je odlično obeležen, i vodi kroz šumu. krivudavom stazom i stepeništem, blagog uspona, do vrha na kome se nalazi  drveni vidikovac, sa koga imate prelep pogled  na vodopad. Uz put vam se pruža pogled na Malu Savicu, Vogel, Bohinj. Sam vodopad Savica  je veličanstven!  Do vodopada voda se  probija kroz stene iz Crnog jezera koje se nalazi nekih 500 metara više i pada pedesetak metara.

Bled i Bohinj svakako vredi posetiti.