10 najpoznatijih koktela

 

Ništa Vas ne može u vrelim letnjim danima bolje osvežiti od koktela.  Slatki ili  gork, miksovani sa raznim alkoholom. Mnogo je otkrivenih i neotkrivenih  kombinacija, tako da uvek možete pronaći idealan koktel po svom ukusu.

Šta je koktel?

Koktel je stimulativno piće  koje je napravljeno od  jakih alkoholnih žestina, šećera, vode i gorkih pića. Sastojci koktela su još i voćni sokovi, led, mleko, biljke, šlag i slatka pavlaka.

Većina od Vas kada je reč o pripremi koktela, uglavnom je nemi  posmatrač sa druge strane šanka. Prvi koktel poznat pod imenom “The Sazerac, napravljen je u Americi, tačnije  u New Orleansu, sredinom 16. veka. Mrvljeni  led, Herbsaint liker i šećer bili su sastojci ovog koktela.

Najpoznatiji kokteli dobili su tu titulu zahvaljujući tome da su u njihovom ukusu uživale javne i poznate ličnosti. Popularnost ovih koktela zaslužuje da ih izdvojimo kao 10 najpoznatijih koktela.

Lista 10 najpoznatijih koktela i recepti za njih..

    1.Mojito  – Ovaj koktel  iz dana u dan postaje sve popularniji. Nezaobilazan je na  koktel partijima. Mojito koktel je bio najdraži Ernestu Hemingveju. Brižit Bardo, Net King Col, Džimi  Durante, Erol Flin su samo neke od slavnih osoba kojima je Mojito takođe bio omiljeni koktel. Mojito koktel je jedan on najpoznatijih kubanskih brendova koji su se raširili po celom svetu. Za koktel je potrebno 6 svežih listova mente, 60 ml soka od limete, 20 ml običnog sirupa,59 ml laganog ruma.

Listiće mente stavite  u visoku čašu za mojito i preko njih iscedite 60ml soka iz isečene limete. Dodajte šećer u prahu, zatim nežno isitnite mentu u soku limete drvenim štapićem za usitnjavanje. Dodajte izmrvljeni led zatim  rum i mešajte. Sve zalijte mineralnom vodom. Ukrasite grančicom mente.

  1. Tequila Sunrise – Koktel se priprema direktno u čaši od 2 dl. Prvo stavite kocke leda, a zatim dodajte10 dl kvalitetnog soka od pomorandže. 100% Orange sok je najbolji jer je prirodan i nije sladak. Zatim dodajte 0.4 dl tekile i tradicionalan Grenadine sirup koji se koristi kao dodatak za veliki broj koktela. Poželjno je da sirup sipate pred gostima, zbog efekta polaganog spuštanja gustog sirupa na dno čaše koji izgleda apsolutno fantastično. Ukoliko sve odradite kako treba na površini će ostati žuta linija od soka pomorandže. Na kraju koktel promešajte barskom kaščicom.

 

  1. Long Island Iced Tea – Koktel koji u sebi sadrži veliku količinu alkohola. 1/2 limete, 20 ml soka od pomorandže, 7 ml triple seca, 20 ml ruma, 20 ml džina, 20 ml vodke, sve sastojke sipajte u šejker i dobro promućkajte. Zatim procedite u velike čaše sa ledom i na kraju koktel dopunite sa Coca-Colom.

 

  1. Margarita – Najpopularniji ženski koktel. Najpoznatiji koktel na bazi tekile. Osnovno pravilo koje važi za pripremu ovog koktela je da se meša 7 delova tekile sa 4 dela Triple Seca i 3 dela soka od limete

U šejker ubacite 4 kocke leda, tekilu, liker sa ukusom pomorandže- Cointreau i sok od 1 limuna Sve zajedno kratko i jako promućkajte, zatim procedite u čaše koje ste prethodno dekorisali tako da ste vlažnu ivici  čaše umočili u so. Ivica od soli  ne služi isključivo  kao dekoracija već je jako bitna i za ukus koktela.

 

  1. Sex Machine – Vrhunski I jak “ženski” koktel. Pravi se direktno u čaši, tako što u čašu ubacite 1-2 kocke leda, 1/3 Kahula likera sa ukusom kafe,1/3 Baileys Irish Cream

1/3 mleka. Zatim sve dobro promešate i dodate slamčicu.

 

  1. Shirley Temple – Jednostavan bezalkoholni koktel koji je dobio ime po glumici Shirley Temple.

Sipajte 0,15 ml grenadine sirupa  u visoku čašu ispunjenu do pola kockicama leda. Prelijte sa 60 ml gignger ale ili Sprite-a i  ukrasite kriškom pomorandže.

 

  1. Cosmopolitan -Cosmopolitan koktel prvi put je pripremljen 1980. godine, ali je svetsku popularnost stekao preko serije Sex i grad. Ovaj koktel je omiljeno piće Carrie Bradshaw.

Super koktel odlične boje.

Osnovni sastojak ovog koktela je što kvalitetnija vodka. Za pripremu je potrebno 30 ml vodke, 15 ml soka od brusnice 15 ml triple sec likera i 15 ml soka od limuna ili limete. Sve sastojke dobro promešajte i servirajte bez leda u velikim čašama za martini. Dodatno čašu možete ukrasiti limunom ili limetom.

 

  1. Pina Colada – Savršen koktel za osveženje u vrelim letnjim večerim. Sve sastojke – 50 ml belog ruma, 100 ml soka od ananasa, 25ml šlaga od kokosa stavite u električni mikser i miksajte sa 2 kaščice izdrobljenog leda na najvećoj brzini, zatim iscedite u čaše i servirajte sa slamkom. Dekoracija  kriške ananasa ili Maraskino trešnje.

 

  1. Bloody Mary – Do pola šejkera stavite kocke leda, 90 ml soka od paradaiza, 40 ml vodke, 15 ml soka od limuna, nekoliko kapljica tabaska i vorčester sosa, biber, prstohvat rendane limunove kore, zatim sve zajedno dobro promućkajtie i poslužite uz stabljiku celera.

 

  1. Sex On The Beach – Koktel koji takođe spada u veoma popularne letnje koktele, a pravi se od 45 ml  vodke,15 ml likera od breskve, 60 ml soka od pomorandže i 60ml soka od borovnice. Sve sastojke promešajte u šejkeru sa ledom, a zatim ga poslužite u visokim čašama. Dekoracija kriška pomorandže.

Šejker u ruke  i opustite se sa prijateljima uz  neki od koktela za koje smo Vam dali recepte.