10 najboljih svetskih piva

 

 

Pivo je alkoholno piće, poznato čovečanstvu kroz vekove. Prema nekim  arheološkim istraživanjima 7000. god. pre nove ere, u iskopinama Vavilona,  pronađena su određena dokumenta,koja  kazuju o pravljenju piva. Za pravljenje piva koristila se pšenica i šećer dobijen od ječma. Sa razvojem poljoprivrede počela je i era pravljenja piva, pa su tako Sumeri 4000. godine pre nove ere, pravili 19. različitih vrsta piva. Pivo im je služilo ne samo kao osveženje već i kao lek. Posle njih tradiciju pravljenja piva nastavili su Egipćani a zatim i ostali narodi.

Sa napretkom civilizacije napredovala je i tehnologija pravljenja piva, a sastojci od kojih se pivo pravi su se vremenom  menjali. U srednjem veku za pravljenje piva  bili su zaduženi kaluđeri.  Otkriće hmelja  u 19. veku  doneo je revoluciju u pravljenu piva,  a hmelji je od tada postao jedan od glavnih sastojaka. Pivo je alkoholno piće koje sadrži mali procenat  alkohola. Izraženo u procentima  kreće se  od 2,0 do 6,0 %, mada može iznositi i do 14% .

Osnovni sastojci  piva su: voda, ječmeni slad, hmelj, kvasac. Moguć je dodatak raznih aditiva koji poboljšavaju kvalitet piva. Umesto  ječmenog slada koji je glavna sirovina  može se koristiti surogat i to do jedne trećine  ukupne mase osnovne sirovine. Kao surogat ječmenog slada  u Evropi  i Americi  koristi se  kukuruz, a u Aziji pirinač. Nemačka je  zakonom zabranila upotrebu surogata za proizvodnju piva , štiteći  na taj način potrošače ali i kvalitet ovog popularnog pića.

Kod kvalitetnih piva mehurići  u peni su sitniji i gušći a sama pena trebala bi da se zadrži bar minut. Različite vrste piva imaju i različite boje. Svetla piva koja se i najčešće  konzumiraju treba da imaju zlatnu-žutu boju. Miris piva zavisi od dodatog hmelja i razlikuje se od vrste do vrste. Aroma takođe zavisi od sadržaja i vrste hmelja.  Ne postoji univerzalni ukus piva. Jednostavno svako pivo ima ukus za sebe i morate probati svako.

Praksa je da se pivo služi u kriglama sa drškom kako bi se  izbeglo  grejanje piva razmenom toplote izmedju ruku i piva. Aromatična piva služe se u dugačkim uskim čašama , kako bi se aroma što duže zadržala a  njen intenzitet tokom ispijanja pojačao.

Temperatura serviranja piva  takođe zavisi od vrste piva. Lager piva  služe se na temperaturi od 8 do 10  stepeni, tamna na temperaturi od 12 do 15, voćna piva od 5 do 10,a gorka piva na temperaturi od 10 do 12.

U svetu postoji veliki broj malih pivara, koje proizvode  malo poznate vrste piva, koje su najčešće i najbolje. Dok  pivo ne probate, ne vredi o njemu ni pričati. Pogotovo ako ste  imali priliku da konzumirate samo  MB i Heineken.

Najskuplje pivo na svetu je “Vie Bon Secours” koje možete konzumirati samo u jednom baru u Londonu. Bure ovog piva košta oko 1000 dolara, dok krigla u ovom baru  košta oko 78 dolara.

Danas u svetu postoji ogroman broj vrsta piva. Najveći proizvođači  piva u  svetu su Nemačka, Velika Britanija, SAD, Češka, Belgija, Irska…

Na pivarskoj mapi sveta najpoznatija je Nemačka, sa preko 1300 pivara. Po broju fabrika piva nalazi se odmah iza Amerike na drugom mestu. Najbolja piva su  Krombacher, Bitburger, Warsteiner i Becks i Kolsch.

Iz Holandije  još jedne relativno važne zemlje piva dolaze nam najpoznatiji brendovi  poput  Heinekena, Amstela, Bavarie, Grolscha.

Belgija  važi za zemlju u kojoj možete pronaći najrazličitije ukuse piva sa najrazličitijm sadržajem alkohola u istom.

Najveće svetske pivopije su Česi, čija je pivska kultura jedna od najpoznatijih u Evropi. Poznata piva u češkoj su  su Plzensky Prazdroj i Gambrinus.

Najprodavanjie Irsko pivo je Guinness o kome ne vredi trošiti reči, jednostavno se mora probati.

10 najboljih svetskih piva prema nekim istraživanjima su:

1.Heineken – Holandija

Prepoznatljiv brend i najpopularnije pivo na svetu.

  1. Pilsner Urquell – Češka Republika

Prvo pilsner pivo na svetu. Danas je istaknuti brend.

 

  1. Guinness – Irska

Spada u najpoznatija piva na svetu . Crno točeno je mnogo bolje od  istog u konzervi.

4. Newcastle – Engleska

Newcastle je najbolje tamno pivo, koje je ekskluzivno proizvedeno u Newcastle-u još  davne 1927. godine. Postoji razlika između točenog i flaširanog. Flaširano je slatkog ukusa i preporučuje se kao piće uz čokoladni  desert.

  1. Stella Artois – Belgija

Belgijanci imaju najbolja svetla piva. Pored mnogo dobrih piva poput  Benoit, Duvel, Delerium Tremens, najkvalitetnije je  Stella Artois. Savršeno gorko a pitko.

   6.Corona – Meksiko

Vema popularno pivo ali definitno ne spada u najbolja Meksička piva.

7.Double Diamond – Engleska

Omiljeno pivo ljubitelja piva širom sveta.

8.Samuel Adams – Amerika

Pivo koje je definitno korak  ispred ostalih je Samuel Adams. Savršen ukus piva i u flaši  i točenog. Amerikanci vole da piju pivo. Budweiser i Coors Light su obična piva  i nisu ono što najviše pivopije vole.

9. Beck’s – Nemačka

Nemačka imaj  mnogo dobrih vrsta piva, ali najkvalitetnije je Beck’s.

  1. Harp – Irska

Irsko svetlo pivo, jedno od najboljih blond piva.

Ovo su 10 najboljih svetskih piva.