10 najboljih piva u Srbiji

Jelen pivo

Poznato je da pivo, osvežava, gasi žeđ, krepi i relaksira. Osim toga pivo je i lekovito. Lekovitost zbog sadržaja kompleksa vitamin B, piva prepoznata je još u davna vremena. Još u starom Egiptu pivo je bilo obavezan deo obroka  za robove – graditelje piramida. Služilo je za vraćanje snage posle napornog rada. Sem vitamina B, u sadržaju piva se nalaze i magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, cink. Sadrži i veliku količinu ugljenih hidrata, pa se može koristiti kao tečna hrana. Osim predhodno nabrojanih sastojaka, u pivu se nalaze i antioksidansi, koji povoljno utiču na cirkulaciju i nivo šećera u krvi. Koristi se i kod čišćenja mokraćnih kanala i kamena u bubregu.

Sem za piće, pivo se odavnina koristi i u kozmetičkoj industriji za osvežavanje kože na licu i za prevenciju kožnih oboljenja. Pivo utiče na kvalitet kože.

Pivo i proizvodnja piva kod Srba imaju dugu tradiciju. Proizvodnja piva bila je poznata još u doba vladavine dinastije Nemanjića.

U periodu od 1718. do 1739.godine na  Dorćolu su izgrađene prve pivare.

Do značajnog razvoja pivarske industrije došlo je u prvoj polovini 19 veka. Pivo se u tom periodu proizvodilo na zanatski način. Pronalaskom  parne mašine poboljšan je i unapređen proces proizvodnje. Proizvodnja  piva se sve brže razvijala, a pivare sve više modernizovale. Nabavljana je nova tehnika i tehnologija i stvarali su se uslovi  za poboljšanje kvaliteta piva.

Tehničke novine  uvedene su krajem 19 i početkom 20 veka, u beogradske i  ostale pivare na teritoriji Srbije. Početak pivarske industrije u Beogradu vezuje se za poznatog industrijalca Vajferta. 1873.godine otvorena je ”Prva srpska parna pivara Đorđa Vajferta ’’. Đorđe Vajfert vlasnik pančevačke pivare prvi je uveo sve novine, i izgradio  novu veliku pivaru u Beogradu.

Pivo možemo podeliti prema polaznim sirovinama, prema udelu ekstrakta, prema sadržaju alkohola, i prema boji.

Prema polaznim sirovinama pivo se deli na: kukuruzno, pšenično i ražano.

Prema udelu ekstrata u pivu, pivo delimo na

– Laka piva  koja sadrže od 6 – 9% ektrata,

– Standardna piva – koja sadrže od 10 – 12% ekstrata

– Specijalna piva -koja sadrže od 12,5 – 14% ekstrata

– Jaka piva – koja sadrže od 18 – 20% ekstrata,

-Ječmena piva -koja sadrže od 20 – 26 % ekstrata.

Prema količini alkohola, piva se dele na:

-Bezalkoholna. Ova  piva sadrže oko 0,5 % alkohola

– Laka piva. Ova piva sadrže oko 3,5 % alkohola

– Standardna piva. Ova piva sadrže od 3,5% do 5% alkohola

– Jaka piva. Ova piva sadrže oko 5% alkohola

-Ječmena piva. Ova piva sadrže oko 8% alkohola

Prema boji piva  se dele na:

– Svetla

-Tamna

-Crna

Temperatura čuvanja piva zavisi od vrste piva. Različite vrste piva, kako bi se očuvao kvalitet  zahtevaju i različitu temperaturu čuvanja. Temperatura piva utiče na ukus piva. Hladnije pivo, ima manje izražen ukus i miris.  Najbolje je pivo konzumirati hladno, ali ne previše, jer pravi ukus nećete moći da  osetite ukoliko je tečnost na ivici da postane led. Temperatura između tri i sedam stepeni je u redu, kada su u pitanju svetla piva, koja se u Srbiji najviše i piju. Iz tog razloga  pivo  se isključivo servira u čašama od debelog stakla, poznatim kao krigle, jer one sprečavaju da se rukama zagrejava pivo. Krigle se razlikuju po obliku i debljini stakla, a u kojim kriglama će se pivo konzumirati zavisi od vrste piva.

Pivo se ubraja u  grupu alkoholnih pića koja sadrže  manji procenat alkohola. Piće koje važi kao jedno od najboljih za opušteno druženje.

„Bear fest“ Beograd  i „Dani piva“ Zrenjanin su najpoznatije manifestacije posvećene pivu koje se održavaju u našoj zemlji.

 

10 najboljih piva u Srbiji

1.Jelen pivo

Vodeću poziciju na našem tržištu u oblasti proizvodnje piva ima Apatinska pivara, koja je ovu poziciju stekla zahvaljujući tehnološkoj modernizaciji, uvođenju svetskih standarda u proizvodnji, edukaciji zaposlenih i visokokvalitetnom  pivu.  Lider je u proizvodnji piva u Srbiji, sa svojim  čuvenim pivom Jelen. Svako drugo pivo  koje se popije u Srbiji proizvedeno je u  ovoj pivari!

Jelen je brend u proizvodnji piva, lider u inovacijama, koji  prati potrebe modernog tržišta. U ponudi su nova piva Jelen Fresh Crna ribizla, Jelen Fresh Limun i Jelen Fresh Grejpfrut.

Na prestižnim smotrama kvaliteta  u svetu Jelen pivo je dobitnik poslednjih nekoliko godina  najviših priznanja za kvalitet. Jelen Pivo  pravi se po tradicionalnoj recepturi od najboljih sastojaka iz prirode. Ukus piva je rezultat tradicije duge 257 godina. Jelen pivo je od lokalnog piva prerastao u internacionalni brend. Može se naći na tržištima zemalja Ex Jugoslavije, ali i na tržištu Austrije, Švajcarske, Grčke i Italije.

 

  1. Niksićko pivo

Nikšićko tamno pivo po mišljenju dobrih poznavalaca piva važi za najbolje tamno pivo na našim prostorima, i može se porediti sa najpoznatijim tamnim piviima svetske klase. Napravljeno je od najbolje vrste aromatičnog slada, vode i specijalnih sastojaka. Pravo je uživanje za čulo ukusa.

  1. Tuborg pivo

Blago pivo, smanjene gorčine, sa manjim sadržajem alkohola, tako da bez problema možete konzumirati nekoliko flaša isto veče bez neželjenih posledica.

4.Lav pivo

Svetlo pivo punog ukusa, prijatne arome koja je karakteristična  i izbalansirane gorčine. Dobitnik zlatne medalje za vrhunski kvalitet. 2007. Godine. Lav brend je po izboru  “Superbrands Bible”, proglašen za  jedan od najboljih brendova Srbije.

  1. Efes pivo

Gotovo da nema muškarca u Srbiji koji nije čuo je za Efes pivo. Fino, pitko, lepo. Proizvodi se i puni u Zaječaru.

6.Zaječarsko pivo

Jedno od najprepoznatljivijih piva u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji. Pivo sa dugom tradicijom i nasleđem. Vrhunski kvalitet piva stvorio je od njega brend koji je  ponos regiona.

7.Bip pivo

Pivo koje je obeležilo čitavu epohu razvoja Beograda kao svetske metropole.  Danas se ponovo vraća na velika vrata u srpske kafane.  BiP je šmekersko pivo za sve sezone. BIP danas proizvodi samo prepoznatljivo svetlo pivo.

  1. MB pivo

MB je pivo koje se pre desetak godina pojavilo na našem tržištu, zasijalo ukusom, kvalitetom i duhom, i obećavalo mnogo na srpskom tržištu. Kako se brzo pojavilo tako je  brzo i nestalo. I dalje se može ponegde naći u prodavnicama u  Srbiji.

  1. Pils pivo

Pils plus je domaće svetlo pivo. pitkije od ostalih, a i osetno  manje  gazirano.

  1. Laško pivo

Svetlo pivo spscifičnog ukusa , karakteristične gorčine, proizvedeno od  slovenskih sorti hmelja poznatih u svetu, bogate pene.

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu. Po potrošnji piva po glavi stanovnika Srbija se nalazi u evropskoj sredini.