Najbolja vina na svetu

 

Samo najbolji i najskuplji restorani na svetu  mogu se pohvaliti kolekcijom najboljih  svetskih vina. Osim vrhunskih restorana kolekcionari, poznavaoci dobrog vina ne žale novac da u svojoj kolekciji imaju retke i skupe primerke najboljih vina na svetu.

Po mišljenju Luce Gardinija poznatog  italijanskog sommeliera, najbolje vino na svetu je  Quinta do Noval Silval Vintage Port 2003!

Posle 15 godina  istraživanja Gardini je objavio knjigu „Enciklopedija vina”, u kojoj su se  po njegovom izboru našle  najbolje vinarije na svetu i  čak 3000 najboljih vina na svetu. ZajednO sa njim na enciklopediji su radili profesor enologije Pjerluđi Gorgoni, urednik magazina Duh Vina  Andrea Grignafini i novinar Marko Pozali. U knjizi osim podataka o najboljim vinima i vinarijama, mogu se naći  iscrpne informacije o istoriji, vitikuluri, sortama grožđa i degustacijama.

Po Gardiniju najbolja vina na svetu su:

Quinta do Noval Silval Vintage Port 2003

Najbolje vino na svetu je Port Noval. Ovo legendarno vino napravljeno je samo nekoliko puta u jednoj deceniji u posebnim godinama, što znači da se proizvodi u ekstremno limitiranim količinama. Nacional je vrhunsko vino  zbog samog  grožđa od koga se pravi, a ne zbog načina proizvodnje. Vino jedinstvenog karaktera, izvanrednog  intenziteta. I posle dugo godina odležavanja  zadržava mladost. Ovo je vrlo snažno i koncentrovano  vino stvoreno za starenje u boci. Razvija vrlo složene arome tokom godina. Bocu treba otvoriti nekoliko sati pre posluživanja i pažljivo odliti.

Romanee Conti Grand Cru 2008, Domaine de la Romanee-Conti

Najskuplje i često  proglašavano najboljim vinom na svetu. Domaine de la Romanee-Conti , je imanje u Burgundiji  u Francuskoj  na kome se proizvode bela i crvena vina. Važe za najveće svetske proizvođače vina. Boce njihovih vina spadaju u najskuplje na svetu. Cena jedne boce vina  se kreće od 5000 funti pa naviše.

Vrhunsko vino koje u sebi nosi ukus starih vremena. Clive Coates vinski kritičar  pohvalio je  Romanée-Conti kao: ” Najčistiji, najviše aristokratski i najintenzivniji primer Pinot Noir koji ne možete ni zamisliti“

Musigny-grand-cru-cote Musigny Grand Cru 2008, Domaine Leroy

Vino proizvedeno u jednoj od vodećih vinarija Francuske Domaine Leroy.  Pinot Noir  tamno crvene boje, sa mirisom crne kupine i sušenog cveća. Usklađeno u ustima, skrivene energije tamnih bobica, začina i mineralnih ukusa.

ChambertinChambertin Grand Cru 2008, Domaine Leroy

Ovo je senzacionalno  crveno vino ukusa kupine i crne višnje, neverovatne gustine i sjajne kiselosti i mineralnosti.

La-TachLa Tache Grand Cru 2008,Domaine de la Romanee Conti

Glavna sorta za vino  La tache je Pinot Noir. La Tâche je vino kod koga se ispod repetitivne tvrdoće tanina, javlja strast i otmena elegancija.

ChambertinChambertin Grand Cru 2009, Domaine Armand Rousseau

 Neverovatno aromatično vino, slatko i sočno, sa notama cimeta.

 

Champagne Brut Oenothèque 1996, Dom Pérignon

 Dom Perignon je  nastao dvadesetih godina, kao prvi luxury cuvee  kategorija u sklopu tržišta šampanjaca. Champagne Brut Oenothèque 1996,  je linija starih berbi koje su dugo odležavale na talogu, i koja je promovisana  tek pre desetak godina. U svetu proizvođača šampanjskih vina Dom  Perignon zauzima visoku poziciju.

-fritz_haagBrauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese 2007, Fritz Haag

Vino bogatog i slatkog ukusa, proizvedeno  od kraljevske sorte, kasne probrane berbe sušenog grožđa. Sve ljubitelje dobrog vina  ostaviće bez daha.

Definitivno kralj belih vina je Rizling.

Još jedno misljenje koja su najbolja vina na svetu.

Pekka Nuikki,  Ralf Frenzel, Essi Avellan, Juha Lihtonen i Jan-Erik Paulson priznati  međunarodni poznavaoci vina degustirali su  najkvalitetnijia vina i napravili rang listu  koju su objedinili u knjizi “1000 najboljih svjetskih vina”. U periodu od 2000-te do 2008-me godine degustirali su različite sorte vina i  ocenjivali ih  na skali od 1-100 bodova. Samo odabrana francuska vina iz regije Bordo osvojila su maksimalnih 100 bodova.

Po njihovom mišljenju na prvom mestu najboljih svetskih vina našlo se vino  Château Latour iz 1961. Na drugom mestu  Château Mouton-Rothschild (1945.), a na trećem  Romanée-Conti Domaine de la Romanée-Conti (1945.). Vino koje  se našlo na trećem mestu  proizvedeno je u samo 608 boca.

Gore navedena vina  dostupna su  samo ljubiteljima retkih sorti vina visoke platežne moći. Neka od ovih vina našla su se na aukciji. Boca Château Lafite Rothschild iz 1787 godine pre 24 godine na aukciji u aukcijskoj kući Kristi  u Londonu dostigla je neverovatnu cenu od  210.000 eura. Ovo   crno vino je najskuplje plaćena boca  vina ikada.

Najbolje vinske regije na svetu  su u Italiji Pijemont i Toskana, u Nemačkoj   Mozel,  u Francuskoj Bordo, Šampanj i Burgundija, u Španiji  Ribera del Duero, u Australiji Dolina Barosa,  i Kalifornijska centralna obala. Dolina Napa u Kaliforniji, poznata je kao dom nekih od najvećih i najuspešnijih svetskih vinarija.