10 najboljih srpskih vina

Svb rosa vino

Više od hiljadu godina datira istorija srpskog vinarstva. Pronađene posude iz bronzanog i gvozdenog doba su potvrda da se u to doba znalo za vino.

Verni pratilac čoveka u svim njegovim fazama razvoja bilo je vino .Velike  ljubavi, ratovi, slavlja i tuge bile su praćene sa vinom. Mnogi umetnici i pesnici u svojim delima je našlo  mesta za ovo božansko piće.  Poslednjih dvadesetak godina trend poštovanja ovog “božanskog napitka” prisutan je u Srbiji. Obnovljeni su mnogi zapušteni vinogradi, podignuti novi zasadi. Sve je više istinskih znlaca u oblasti vinarstva i vinogradarstva.

U Srbiji je vinogradarstvo postalo  razvijena grana poljoprivrede. Veliki broj malih proizvođača, prvenstveno brine o kvalitetu svojih vina.

Privatne vinarije  koje se nalaze u ruralnim područjima, su idealno mesto za odmor i beg od urbanog života. Na vinskim turama, turisti mogu upoznati  prirodne lepote predela, kulturne i istorijske znamenitosti, tradiciju kao i posebne karakteristike vinogradarskih područja.

Kvalitet vina u poslednjih nekoliko godina u Srbiji je  neverovatno napredovao. Srpska vina imaju potencijal, za proboj na svetsko tržište. Ovo se posebno odnosi na crvena vina.

Odgovor na pitanje kojih su 10 najboljih srpskih vina nije jednostavan. Koliko ljudi toliko i različitih odgovora. Ni sami stručnjaci za vina ne mogu da se slože. Najbolja prava domaća vina, su gusta slatka vina, od kojih vam se glava zagreje a jezik poplavi. Dobro domaće vino je i lek. Naučna istraživanja su dokazala da vino u umerenim količinama smanjuje rizik od smrti usled srčane bolesti.

  1. Svb Rosa – Vinarija Budimir

Ako volite jaka vina ovo vino je favorit. Sjajno, moćno, jako vino koje će Vas  oduševiti u startu. Preporučuje se za osobe koje vole lagana vina. Predviđeno odležavanje ovog vina je 25 godina. Iako spada u skuplja vina našlo je svoj put do ekskluzivnih restorana Amerike.

  1. Dorotej Pinot Noir – vinska kuća Minića

Odlično srpsko vino neobičnog ukusa. U programu  ove vinske kuće postoji i vino Dorotej Prokupac, ali Dorotej Pinot Noir je neprikosnoveno. Jedina mana je što se proizvodi u malim količinama.  Odnos cene i kvaliteta je odličan. Po ovom kriterijumu je vino broj jedan u Srbiji. Po ocenama stranih i domaćih stručnjaka, ovo je jedan od trenutno najboljih srpskih Pinot Noir-a, čiji se puni sjaj očekuje posle još par godina odležavanja.

  1. Rodoslov reserve –Vinarija Aleksandrović

Vrhunsko crveno vino vinarije Aleksandrović. Raskošan buke, jasan i doradjen ukus, vidi  se da ga je profesionalac stvorio. Vinarija Aleksandrović u svom posedu ima  oko 40 hektara vinograda zasađenog visokokvalitetnim sortama grožđa. Imperativ u proizvodnji vina  ove vinarije je  kvalitet. Vinarija Aleksandrović danas je lider u proizvodnji vrhunskih vina u Srbiji. Dobitnik je velikog broja medalja za kvalitet kako u  zemlji tako i u inostranstvu.

   Vino milenijum vinarija jelić

 4.   Millenium – vinarija Jelić

Sva vina ove vinarije su odlična. Postavili su visoke standarde za svoja vina i odigrali revolucionarnu ulogu u novijem srpskom vinarstvu. Zahvaljujući zaokruženoj ponudi ove vinarije  Turistički savez Srbije dodelio je nagradu „Turistički cvet“vinariji Milijan Jelić. Millenium je Crveno suvo vino. Sastav vina je  45% merlot, 55% cabernet sauvignon.

  1. Cabernet Sauvignon reserve – vinarija Radovanović

Vinarija  koji pogadja ukus konzumenata vina. Vina ove vinarije od kada su se pojavila postala su hit  po restoranima i veoma popularna. Cena vina je popularna i prihvatljiva za prosečnog kupca.  Caberneut Sauvignon Reserve je zaista odlično vino i zasluženo je na listi 10 najboljih srpskih vina.

  1. Tvrdoško crveno vino – manastir Tvrdoš

Podrum Manastira Tvrdoš proizvodi vrhunska vina. Ukus Tvrdoškog crvenog vina je najbliže ukusu domaćeg vina. Jako, oporo, puno, divlje, snažno,fine strukture.

  1. Cuvee No1 – Vinarija Zvonko Bogdan

Ne sapada u jaka vina. Pitko je i ukusno, vino koje Vas opčini čim ga prvi put probate. Na mnogim takmičenjima proglašeno je za  najbolje srpsko vino. Vinarija Zvonko Bogdan je moderna vinarija, smeštena u tradicionalnom vinskom kraju, na istočnoj obali jezera Palić. U proizvodnji primenjuje  najsavremeniju tehnologiju.

  1. Aurelius barrique – Vinarija Kovačević

Ovo crveno vino je standard i klasika na listi 10 najboljih  srpskih vina. Zahvaljujući najboljem odnosu kvaliteta i cene, je vino koje se najviše kupuje i vino koje će se stalno piti. Vinarija Kovačević ima tradiciju gajenja vinove loze i proizvodnje vina dužu od 100 godina.

  1. Dečansko vino – manastir Dečani

Odlično vino, koje u sebi spaja mnogo kvaliteta. dobro uradjeno. Ne spada u sam vrh srpskog vinarstva, ali zaslužuje da bude na listi 10 najbolji srpskih vina.

  1. Vranac – vinarija Jović

Ovo vino iz vinarije Jović  je vrhunsko vino, napravljeno  od vranca, i pokazuje svu plemenitost i raskoš te domaće sorte. Najprefinjeniji vranac na tržištu i najbolji srpski vranac. Kvalitet vina ove vinarije potvrđuju najviša priznanja, zlatne i srebrne medalje sa međunarodnih sajmova i festivala vina. Poznata vina ove vinarije su:  Vranac potrkanjski, Rajnski Rizling, Rose Dionizije, Chardonnay i specijalno voćno vino Višnjica. Vinarija Jović je porodična vinarija koja ima tradiciju  više generacija.

Postoji još vina poznatih u Srbiji, koja se cene i koja su kvalitetna a nisu na listi.

10 najboljih srpskih vina čekaju da ih probate.