Kako odabrati vino u restoranu

 

 

Kultura pijenja vina u posljednjih desetak godina u našoj zemlji se bitno promenila i  polako hvatamo korak sa svetom.

Ukoliko niste dobar poznavalac vina, a nađete se u restoranu koji u vinskoj karti  u ponudi ima 30-40 vrsta vina, izbor vam neće biti nimalo lak. U tim situacijama najbolje je obratiti se konobaru i zatražiti preporuku. U malo boljim restoranima postoje  obučeni somalijeri koji će vam pomoći da za sebe odaberete odgovarajuće vino.

Dobra vinska karta pored naziva vina mora sadržati podatke oproizvođaču vina, zemlji porekla, opis specifičnih osobina datog vina, sadržaju alkohola, idealnu kombinaciju sa hranom, i naravno cenu. Budite vrlo oprezni ako vinska karta na sadrži cene, ili ako nije navedeno godište vina.

Izbor vina treba napraviti na osnovu jela koje ste poručili. Za vreme obroka  možete konzumirati samo jedno vino koje se slaže sa glavnim jelom,  ili naručiti  belo vino koje se slaže sa predjelom ,a kasnije možete preći na moćnije crveno vino koje se slaže sa glavnim  jelom jače teksture. Ono što treba znati je da se bela vina serviraju pre crnih, a tokom obroka ide se od mlađih prema starijim i od suvih prema slatkim. Postoje jasna pravila koje vino ide uz koju hranu, ali nekada treba  osluhnuti i šta volite, pa naći najbolje rešenje.

Ono što treba da znate dok degustirate vino je da  treba da se fokusirate na izgled, miris i ukus. Bela vina su bledo žute boje do bogate zlatne. Što su starija, bela vina dobijaju sve tamniju boju. Sa druge strane crvena vina vremenom gube boju i dobijaju braonkastu nijansu..

Što se tiče mirisa, vina mogu imati  jači i slabiji miris. Nekada ćete osetiti miris čim približite čašu, a nekada morate nos da gurnete malo dublje u čašu. Kvalitetna bela vina mirisom podsećaju na voćne i cvetne ukuse, a. crvena na bobičasto voće.Vina odležala u buretu svojim mirisom podsećaju na kedrovinu, vanilu, karamelu, cimet.

U vinskoj kulturi važno mesto zauzima postupanje sa vinom tokom njegovog serviranja. Serviranje vina  ima svoja pravila , koja podrazumevaju izbor vina i prezentaciju boce sa vinom, otvaranje boce, degustaciju, sipanje vina u odgovarajuće čaše. Vino treba piti kulturno i umereno, do granice koje ne prelazi granicu  pijanstva.

Flaša vina mora doći na sto neotvorena. Vino se otvara odstranjivanjem kapice koja je postavljena preko čepa, a zatim se alatom koji se zove štopciger  vadi čep do 80% njegove dužine, da bi se zatim palcem i kažiprstom čep izvadio napolje.  Ovim načinom otvaranja flaše   izbegava se stvaranje vakuma u flaši usled naglog vađenja čepa  pri čemu deo mirisnih materija napušta vino. Zatim se čep polaže na tacnu  sa salvetom i pruža gostu na uvid.

Serviranje vina ima svoja pravila. U čašu se sipa prvo mala količina vina radi probe i provere ispravnosti, a zatim se u drugu čašu naliva malo vina radi procene boje mirisa i ukusa.

Vino se  prvo  sipa damama a na kraju domaćinu stola. Čaše se nikada ne pune do vrha. Belo vino i šampanjac  se sipaju do 2/3 čaše a crno do 1/3. Svi gosti za stolom treba da dobiju jednak  deo vina iz flaše koja se služi. Osoba koja sipa vino treba da stoji na pristojnoj distanci desno od gosta, sa levom rukom savijenom  na leđima.

Čaša za vino treba da bude sa drškom od tankog stakla bez aplikacija. Čaša se drži za dršku a ne za telo. Temperatura serviranja vina je takođe izuzetno važna. Bela vina serviraju se na temperaturi od 9-14C, crvena od 15-20C, a penušava na temperaturi od  8-10C.

U slučaju serviranja izuzetno starih, arhivskih vina neophodno je izvršiti dekantiranje. U toku ležanja moguće je da se u flaši vina formirao talog. Iz tog razloga potrebno je  odvojiti bistro vino od taloga. Dekantiranje podrazumeva presipanje vina u posudu za dekantiranje vodeći računa da talog ostane u flaši.  Na ovaj način vino prima kiseonik a talog ostaje u flaši.

Kako bi sva čula bila angažovana vino treba piti u malim gutljajima. Vino treba da upotpuni i oplemeni  gastronomski doživljaj. Odlično vino vašoj večeri treba da da jednu sasvim novu dimenziju.

Ne očekujte da već pri prvom odlasku u restoran sami napravite kvalitetno slaganje hrane i vina. Normalno je da ukoliko nemate potrebno iskustvo u poznavanju vina, potražite pomoć profesionalaca.