Oplenačka berba – Topola

 

oplenačka berba

Vašar u Topoli  održavao se još u  19 veku, u vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića , i  preteča je manifestacije Oplenačka berba. Od 1962 godine, kada je ova manifestacija pod ovim nazivom prvi put održana, do dana današnjeg svake godine u oktobru mesecu  ovaj tradicionalni festival  u Topoli  okupi veliki broj turista u slavu grožđa i vina. Oplenačka berba se tradicionalno održava svake jeseni u ovoj Šumadijskoj varošici kao dokaz tradicije proizvodnje vina na ovim prostorima. U okviru ove manifestacije  organizuje se međunarodno takmičenje u ocenjivanju vina i rakije, izlažu  i prodaju proizvodi izrađeni u domaćoj radinosti ,organizuju se izložbe, koncerti, takmičenje za Prvu harmoniku Srbije. Mnogi od proizvođača na manifestaciji u Topoli pronađu poslovne partnere i nove kupce za svoje proizvode.

Proizvođači grožđa, vina, rakije, suvenira, predstavnici starih zanata, izlažu svoje proizvode  na ulicama Topole, a početak manifestacije  tradicionalno se ozvaničava pucnjem iz Karađorđevog topa. Oplenačka berba se odvija u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada na Oplencu.

Veliki broj izlagača posetiocima Oplenačke berbe  predstavi svoje proizvode: grožđe, vino i rakiju. Tokom tri dana koliko traje festival  posetioci mogu videti  izložbu domaće radinosti, izložbu grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Brojne kulturno zabavne manifestacije kao što su saborsko poselo, takmičenje na harmonici, izložbe slika, koncerti kulturno-umetničkih društava  prate Oplenačku berbu.  U Srbiji se svake godine  održava veliki broj sličnih manifestacija. Oplenačka berba svrstana je u pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji. Topola ima  bogato istorijsko nasleđe, kulturne sadržaje, vinski turizam,  pa stoga ne čudi  da godišnje privuče veliki broj  posetilaca. Na turističkoj mapi Srbije Topola zauzima značajno mesto.

Deo ove manifestacije je i Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, koji je prava atrakcija za posetioce Oplenačke berbe, i koji predstavlja krunu u očuvanju  narodnog stvaralštva. Svečani defile ulicama Topole svih učesnika  Sabora označava početak Sabora narodnog stvaralaštva. Učesnici Sabora narodnog stvaralaštva su  brojne izvorne pevačke i igračke grupe i instrumentalisti, pobednici na smotrama narodnog stvaralaštva održanih tokom čitave godine  širom Srbije.

Za Oplenačku berbu postoji veliko interesovanje medija. Svake godine elektronski i štampani mediji emituju direktne ili odložene emisije i reportaže o ovoj značajnoj privredno- turističkoj manifestaciji.  Po oceni posetilaca i organizatora Oplenačka berba, iz godine u godinu značajno podiže nivo i  što se tiče kvaliteta i ponude sadržaja programa, sve sa namerom da svaki posetilac bude zadovoljan.

U okviru manifestacije Oplenačka berba organizuju se međunarodna takmičenja:

– međunarodno takmičenje u ocenjivanju vina i rakija

– međunarodni festival Prva harmonika Srbije “Oplenački zlatni grozd”.

Osim ova dva  međunarodna takmičenja, na Oplenačkoj berbi  održava se takmičenje i u sledećim kategorijama:

-najautentičniji stari zanat

-prepoznatljiv suvenir

– stalnost u pojavljivanju

-najkompletnije predstavljanje.

U dane festivala mnogobrojni gosti  mogu uživati osim  u vašarskim đakonijama, i u grožđu iz oplenačkih vinograda, pečenju, svadbarskom kupusu, kvalitetnom starom i mladom vinu, provoditi se uz bogat kulturno umetnički program i pazariti.

Topola je danas  razvijen šumadijski turističko-kulturni centar. Oplenačka berba predstavlja brend Topole i Šumadije.

Opština Topola, Savez amatera Srbije i Turistička organizacija “Oplenac” iz Topole su  pokrovitelji ove manifestacije.