Sajam šljiva Osečina

 

Osečina Sajam šljiva

Jedan od brendova Srbije je i šljiva. Sajam šljiva Osečina je tradicionalna privredno turistička manifestacija posvećena šljivi i proizvodima od šljive. Sajam se održava od 2006, svake godine poslednjeg vikenda u avgustu.

Ova manifestacija  svake godine zavređuje sve veću pažnju kako institucija, tako i medija i država u regionu. Preko svojih resornih ministarstava Vlada Srbije je  institucionalni pokrovitelj Sajma.

Osečina se nalazi na 130km od Beograda na putu Valjevo-Loznica, u blizini gradova Valjeva, Loznice i Šapca.  Prva asocijacija na Osečinu je šljiva,  jer je ovo opština među šjlivama, sa preko milion stabala šljiva. U čast šljivi  organizuje se  Sajam šljiva koji je dobio međunarodni karakter jer na njemu izlažu  poljoprivrednici  Srbije, kao i izlagači iz zemalja u okruženju. Sajam šljiva Osečina obiluje zanimljivim događajima.

Tokom tri dana  koliko traje sajam, svoje proizvode i usluge veliki broj izlagača  iz Srbije  zemalja regiona, i šire  predstavlja posetiocima sajma. Na brojnim stručnim prezentacijama i predavanjima koja se održavaju u toku sajma  poljoprivredni proizvođači imaju priliku da se upoznaju sa najnovijim  dostignućima i novim tehnologijama  u oblasti voćarstva. Osim stručnog i privrednog dela turistička organizacija i opština Osečina za posetioce sajma organizuje bogat kulturno- zabavan program, namenjen  dobrom raspoloženju posetilaca i učesnika Sajma, kao i obilazak  turističkih atrakcija u Osečini i njenoj okolini.  Na sajmu se održava i berza voća, na kojoj svoje proizvode predstavljaju  poljoprivrednici, kao i prestižno takmičenje proizvođača rakije. Na sajmu za vredne nagrade takmiče se majstori starih zanata voćari, prerađivači i preduzetnici. Kategorije takmičenja su: najbolji voćar, najkvalitetnija rakija, originalni proizvod od šljiva.

Sajam promoviše prerađivačku industriju i preradu šljive. Štandovi na Sajmu šljiva su prepuni jer je Osečina  centar šljivarstva Srbije. Osečani  očekuju da do 2020. godine Osečina bude najveći proizvođač šljive sa zaštitnim geografskim poreklom. Svake godine uvećavaju se zasadi šljive u Osečini ali i broj sušara. Osečina je poznata  kao prestonica suve šljive. Suve šljive, pekmez bez aditiva, kolač od šljiva , prirodni energent „karaban”, domaća rakija su prepoznatljivi brendovi podgorske šljivarske proizvodnje. Svi ovi proizvodi su napravljeni po tradicionalnoj recepturi, 100% su  prirodni, bez konzervansa, sa neponovljivom aromom, i simbol su zdrave hrane. Ove proizvode posetioci sajma mogu da degustiraju i  po povoljnoj ceni pazare.

Sajam šljiva  u Osečini je pokazatelj  da sela i gradovi  u Srbiji mogu dobro da žive od svog rada i da se razvijaju.

Na sajmu svoje najkvalitetnije proizvode predstavljaju  izlagači  iz regiona. Na stotinak izložbenih štandova svoje mesto nađu kako šljive u svežem stanju tako i brojne prerađevine, koje  će postati ili već jesu brendovi ovog kraja Sajam svake godine poseti  veliki broj privrednika, javnih ličnosti iz oblasti politike, kulture, sporta, medija, nevladinih organizacija. Osečina pruža gostoprimstvo hiljadama gostiju svake godine u dane sajma. Osečina je pitom gradić i na svakom koraku možete uživati u blagodetima turističke ponude koju  ovo mesto nudi . Gostoljubivi domaćini će vas sačekati sa čašicom rakije i punim korpama šljiva koje možete okusiti samo u ovom kraju.

Sajam šljiva Osečina je jedan od najznačajnijih voćarskih sajmova u Srbiji i regionu. Svi prateći događaji na sajmu su vrlo lepo osmišljeni, sa  programom koji ima za cilj da posetioce Sajma podseti na stara vremena i tradicionalne  starinske običaje .

Trodnevna manifestacija sajam šljive u Osečini završava se dodelom  priznanja pobednicima.

 E-mail: soosecina@open.telekom.rs

Sajt: www.sajamsljiva.rs