Šumadijska kraljica- Izbor za najbolju rakiju

 

Manifestacija Šumadijska rakija Trepča

Etno festivali su postali pravi hit u Srbiji. Jedan od njih je i festival  Šumadijska  kraljica koji se održava u Gornjoj Trepči,  atomskoj banji  smeštenoj u  jugozapadnoj Šumadiji, ispod  planina Vujan  i Bukovik,  u trouglu između gradova Čačak, G.Milanovac i Kragujevac.  Gornja Trepča je  poznata  i van granica Srbije po lečenju reumatskih i neuroloških bolesti, zahvaljujući jedinstvenom sastavu vode, postaje prepoznatljiva  i po takmičenju Šumadijska  kraljica.

Od 1997. godine  u organizaciji  mesne zajednice Gornja Trepča, a pod pokroviteljstvom grada Čačka održava se manifestacija pod nazivom  “Šumadijska kraljica”, takmičenje za izbor najbolje rakije prepečenice od šljive. Najboljem proizvođaču dodeljuje se priznanje, istog naziva  kao i ova manifestacija. Ovo je jedno od najstarijih rakijskih takmičenja u Srbiji, na kome je i konkurencija najjača. Ideja za organizovanje manifestacije krenula je od proizvođača rakije. Stručni ljudi i tehnolozi su prihvatili ideju i manifestacija je zaživela. Osnovno zalaganje organizatora takmičenja je  da rakija prepečenica dobije status srpskog Brenda. Manifestacija, koja je u početku zamišljena kao lokalna, ubuduće će  imati obeležje republičkog takmičenja. Iz godine u godinu odziv takmičara je sve veći, što nedvosmisleno govori da je u selima sve više domaćina koji u proizvodnji rakije vide svoju veliku šansu.

Poslednjih godina među visoko rangiranim rakijama su rakije sa područja takovskog kraja,  Kablara, Arilja, Ivanjice i Kosjerića. Da bi se dobila kvalitetna rakija  treba odraditi kvalitetno proces od  same berbe šljiva do skladištenja, previranja, pečenja i skladištenja.

 

U sklopu manifestacije organizuje se bogat kulturno umetnički program. Na dan proglašenja pobednika vlada prava festivalska atmosfera praćena svečanim ručkom i  pratećim događajima  jednog seoskog sabora.

Dobra  strana ovakvih manifestacija ogleda se u tome što na jednom autentičnom mestu, u prirodi, možete da porazgovarate sa proizvođačima o njihovim iskustvima  u zanatskoj proizvodnji rakije.

Procenu kvaliteta rakije  vrše eminentni stručnjaci. Predsednik žirija već deset godina je  dr Ninoslav Nikićević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, predavač na predmetu Proizvodnja jakih alkoholnih pića.

Na takmičenju Šumadijska kraljica ocena rakije se vrši u pet kategorija. Ocenjuje se ukus, miris, boja, bistrina i jačina rakije. Žiri dobija šifrovane uzorke i do sada nije bilo primedbi na rad žirija. Novčanu nagradu dobijaju najbolje tri rakije  a pobednik i pehar i plaketu za osvojeno prvo mesto. Svi ostali takmičari dobijaju pismenu analizu njihove rakije sa ocenom kvaliteta.

Ukoliko ste proizvođač rakije od šljive  prepečenice, ova manifestacija je prilika da dobijete sertifikat o kvalitetu, a možda baš Vaša rakija ponese titulu Šumadijska  kraljica.

U našem narodu oduvek  postoji verovanje da je rakija veoma lekovita i da poneka čašica ovog žestokog pića povoljno utiče na zdravlje. Najkvalitenija rakija šljivovica se dobija od zrelih, očuvanih i neoštećenih plodova šljive  i predstavlja najkvalitetniju od svih voćnih rakija. Kvalitetna rakija koja je odležala nekoliko godina može se meriti po kvalitetu sa bilo kojim viskijem  ili votkom. Nemoguće je zamisliti bilo kakvo slavlje ili veselje a da  na njemu nije zastupljena rakija kao piće.

Kontakt telefoni:

069/622-105, 032/822-105 i 069/120-9953

Pokrovitelj manifestacije:

GRAD ČAČAK

Organizator:

MZ GORNJA TREPČA