Rakija fest

Rakija fest Beograd

Rakija Fest slovi za najstručniji i najposećeniji sajam posvećen rakiji  u regionu. Prvi Rakija fest održan je 2007 godine.  Ova privredno turistička manifestacija ima za cilj promovisanje proizvodjača prirodne rakije. Organizator Rakija fest-a  je poznati domaći franšizni concept Rakia Bar.

Rakija fest se već  profilisao kao najznačajnija manifestacija o rakijama u našoj zemlji, ali i kao jedinstveni festival u  Evropi.  Najbolji pokazatelj da je Rakija fest prevazišao domaće okvire  je učešće eminentnih stručnjaka koji drže predavanja iz  oblasti proizvodnje, promocije i plasmana alkoholnih pića. Edukativni karakter ove manifestacije ogleda se kroz niz kreativnih radionica i predavanja koja su organizovana u vreme trajanja festivala.

Rakija Fest okuplja veliki broj  izlagača-proizvođača rakije kako iz zemlje tako i iz regiona. Iz godine u godinu raste broj posetilaca , sve veće  je interesovanje medija za ovaj festival, što pokazuje da je Rakija Fest manifestacija  od velikog značaja ne samo za Beograd već i za Srbiju.

Veliki broj ljubitelja rakije svake godine poseti ovaj festival, što je rezultiralo  brojnim sklopljenim ugovorima za domaće i strano tržište.

Vlada Srbije prepoznala je  srpsku rakiju kao domaći brend koji može da utiče na povećanje izvoza,  pa je ovih godina Ministarstvo za dijasporu radilo na promociji ovog festivala rakije u zemljama gde žive iseljenici iz Srbije.

Podršku festivalu  na kome izlagači iz zemlje i inostranstva prezenutuju srpsko nacionalno piće daju  osim Grada Beograda i Turistička organizacija Beograda, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Turistička organizacija Beograd, Privredna komora Srbije i Privredna komora Beograda.

Rakija Fest na pravi način predstavlja  rakiju i proizvođače iz Srbije i regiona,  a kroz brojna predavanja domaćih i stranih stručnjaka  ostvaruje i svoju edukativnu ulogu.

Tokom dva dana koliko manifestacija traje posetioci imaju mogućnost da se upoznaju sa aktuelnom ponudom najboljih rakija i izabranim proizvođačima hrane.

Rakija fest je  najznačajniji nacionalni festival posvećen rakiji, i ima svoj prepoznatljiv koncept. Svake godine festival nudi nove dodatne zanimljive sadržaje.

2013 godine na Rakija festu  za sve izlagače i posetioce   organizovana  je zabava – Rakija Party.

Najbolji izlagači rakija dobijaju nagrade stručnog ali i veselog žirija koji čine poznate ličnosti.

Tradicionalno, pre samog festivala, održava se stručno ocenjivanje rakija. Uzorke rakije ocenjuje žiri sastavljen od 15 članova koji bira najbolju srpsku rakiju koja se svečano  proglašava  na Rakija festu.

Za izbor Beogradskog pobednika uzimaju  se samo rakije koje su kupljene u  maloprodaji kako bi  bio ocenjen  objektivan kvalitet tih proizvoda. Za najbolju rakiju takmiče se rakije napravljene od  šljive, kruške viljamovke, maline, loze, jabuke, dunje, kajsije, kao i rakije travarice i slatki i gorki likeri. Ocenjuju se i rakije koje se ne mogu naći u ,maloprodaji, a čije su uzorke organizatorima dostavili  proizvođači.

Rakija fest je internacionalni sajam rakije i najjačih ukusa Srbije. Najpoznatije domaće destilerije na ovoj manifestaciji, posetiocima prezentuju   najbolje rakije svojih kazana.  Ako bi birali  jedinstveni srpski brend po kojem je Srbija poznata u celom svetu, prvo mesto bi svakako pripalo rakiji.

Bez obzira da li preferirate šljivovicu, dunjevaču, medovaču ili neku drugu voćnu rakiju ne bi trebalo da propustite Rakija fest koji se u Beogradu održava svake godine.