Jezero Zaovine na Tari

 

Nezaobilazna atrakcija Tare jezero Zaovine, tokom letnjeg perioda odlično je mesto za boravak ljubitelja prirode, pa stoga ne čudi da je u tom periodu prepuno turista, koji osim kupanja u jezeru imaju mogućnost šetnje pešačkim stazama i posete vidikovcima.

Zaovinsko jezero nastalo  je pregrađivanjem toka Belog Rzava i izgradnjom brane u zaseoku Đurići kod sela Zaovine.

Pravo planinsko selo na planini Tari, čine brojna brda, visovi, reke i potoci. Selo Zaovine  pripada Bajinoj Bašti. Smešteno je  na jugozapadnoj i južnoj padini planine Tare i graniči se sa Republikom Srpskom ka opštini Višegrad.

Na 892  metra nadmorske visine, svojom lepotom Zaovinsko jezero pleni. Nad jezerom nadvijaju se vrhovi Tare. Jezero  okruženo gustim borovim šumama i proplancima, prava je oaza mira i tišine. Kristalno čista jezerska voda bogata je raznim vrstama riba. Jezero  turistima osim kupanja  i ronjenja pruža mogućnosti za bavljenje sportovima na vodi i ribolov.

Jezero sa visine ima oblik zmaja u letu, duboko je 130 metara i u sebi krije bogati živi svet. Preko 14 vrsta riba. Kapitalne primerke pastrmke, soma, klena, štuke, skobalja, grgeča, mladice .

Lepi živopisni predeli, prirodna, staništa, izuzetno bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet  učinili su da selo Zaovine koje se nalazi između Nacionalnog parka Tara i Parka prirode Mokra Gora bude  zaštićeno područje. 2008. godine Zavod za zaštitu prirode proglasio je Zaovine predelom izuzetnih odlika. Zaovine predstavljaju  prirodnu sponu planine Tare sa zlatiborskim masivom i mokrogorskom kotlinom.

Jedinstveni primerci  stabala Pančićeve omorike koju je poznati botaničar Josip Pančić, otkrio i nazvao je svojim imenom  jedino se mogu videti ovde. Pančićeva Omorika jedan je od simbola Tare.

Prelepo ali opustelo selo Zaovine na Tari još nije u potpunosti iskoristilo svoje prirodne lepote. Planira se u budućnosti da Zaovine postanu novi turistički dragulj Srbije. Ovo selo po mišljenju mnogih može da bude jedno od najatraktivnijih destinacija u Srbiji. Potencijal je veliki: jezera, šume, vidikovci, kanjoni , planinski vrhovi, pešačke, planinske i biciklističke staze ,bogatstvo šumskih plododova. .Raznovrsnost očuvane prirode postaje potencijalni razvojni resurs.

Svake godine juna meseca na dan slave –Trojice  u Zaovinama se organizuje  vašar u centru sela, kojom priikom se skupi veliki broj Zaovljanaca iz svih krajeva sa svojim gostima.

Smaragdne vode među planinskim vrhovima Tare privlače iz godine u godinu  sve veći broj  turista.

Turisti dolaze na izlet do jezera, traže smeštaj u seoskim domaćinstvima i vikendicama, a najveći zaljubljenici  prirode kampuju i pecaju duž obale jezera.

 

Kupanje, pecanje, vožnja čamcem ili samo sunčanje, fotografisanje i obilazak velikog i malog jezera oduševljava turiste.

U Zaovinama upoznaćete najlepšu Taru, sa prelepim  pejzažima, tradicionalnim planinskim kućama.  Zaovine, selo  smešteno u prostranstvu planine Tare, sa bisernim Zaovinskim jezerom, bogatim šumama, lekovitom biljem i proplancima, vidikovcima od kojih zastaje dah,  jedinstvenom Pančićevom omorikom, oduševiće svakog posetioca. Aktivni odmor i odlična  turistička ponuda  učiniće da napunite baterije kao nikada do sada. Lepota je svuda unaokolo, šta treba više za odmor.