Drvengrad

 

Zahvaljujući etno selu Drvengrad, Mokra Gora je postala top turistička destinacija u Srbiji.

Popularnosti etno sela doprineo je čuveni reditelj Emir Kusturica koji je i idejni tvorac i graditelj magije Drvengrad.

Od samog ulaska u ovaj turistički kompleks susrešćete se sa neobičnim detaljima.

Čitavo naselje ima obeležja malog grada. Tu su kućice napravljene od drveta, ulice popločane  kamenom i starim drvenim pragovima sa železničke pruge, trgovi, hotel, bazen, biblioteka, nacionalni restoran, poslastičarnica, bioskop.

Svaka ulica i svaki trg nosi ime nekog od poznatih ličnosti iz sveta umetnosti i sporta.

Od ulazne kapije u grad pa do crkve Svetog Save, koja je smeštena na prostranom trgu prostire se ulica nazvana po našem  nobelovcu Ivi Andriću.

U biblioteci koja nosi ime našeg nobelovca smeštena je biblioteka u kojoj se osim svih dela Ive Andrića nalazi još desetak hiljada naslova.

Poslastičarnica Kod Ćorkana u kojoj možete probati  neprevaziđene domaće urmašice, popiti  domaći sok od maline  i restoran Lotika koji nudi tradicionalne specijalitete domaće kuhinje  I neverovatna lokalna jela  nose imena junaka Andrićevih knjiga.

Bioskop Andergraund  smešten je u podrumu  glavne  kuće koja je dom Emira Kusturice. U prizemlju kuće nalazi se velika dnevna soba a na spratu sobe za goste. U sklopu kuće su bazen, teretana i sauna. Sportsko rekreativni centar naziva Prokleta avlija,  gradski zatvor Humanizam i renesansa i Kuća pisaca na čijoj fasadi je naslikan portret Dostojevskog takođe se nalaze u sklopu turističkog kompleksa Drvengrad.

U  slikarskoj galeriji Macola uvek su aktuelne izložbe mladih slikara.

 

Svoje ulice koje krivudaju između autentičnih  drvenih kućica  u ovom neobičnom i bajkovitom etno selu imaju kubanski vođa  Ernesto Če Gevara, fudbaler Dijego Maradona, srpski glumac  Miodrag Petrović Čkalja, svetski poznati režiseri Federiko Felini i Ingmar Bergman. Jedna od ulica nazvana je po najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću.

Svakog januara  u Drvengradu održava se filmski festival Kustendorf čiji su specijalni gosti proteklih godina bili poznata imena iz sveta filma režiser Nikita Mihalkov, Abas Kjarostami, Džim Džarmuš, Džoni Dep, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči.

Stari modeli automobila, neobične skulpture, zidovi oslikani originalnim motivima, figura Džoni Depa, sve to čini Drvengrad zanimljivim i nesvakidašnjim. Imate utisak da ste u  nekom drugačijem svetu, gradu iz bajke, pozorišne predstave ili filma.

Zahvaljujući udobnomm smeštaju i ugostiteljskim sadržajima u Drvengradu i na Mećavniku se održavaju brojne međunarodne i nacionalne manifestacije.

Hotel Mećavnik koji se takođe nalazi u Drvengradu gostima nudi sobe uredjene u etno stilu, sa jedinstvenim etno motivima.Cena  jednokrevetne sobe je 30 evra, dvokrevetne 60 evra, sobe sa francuskim ležajem 50 evra, a apartmana 120 evra. Boravišna taksa iznosi 60,00 dinara po osobi dnevno, a osiguranje 5,00 dinara po osobi dnevno i nisu uključeni u cenu.

Hotel u svom sastavu ima i bazen, tri saune, teretanu i salu za male sportove. Rezervaciju možete izvršiti na telefone + 381 31 315 2000 ; +381 64 88 30 213

Smeštaj možete naći  u nekom od 500 domaćinstava u podnožju samog Drvengrada. U većini kuća cena punog pansiona je 12 evra po osobi, a samo noćenje je 4 evra.

Drvengrad je izgrađen 2003. godine, i od tada neprestano se dograđuje i menja.

U Drvengradu postoje čak i bankomat i bežični internet.

Na 8 kilometara udaljenosti od Drvengrada izgrađeno je skijalište koje je dobilo naziv po  po istoimenom vrhu na Tari- Iver, zahvaljujući kome je Mokra Gora postala zimski turistički centar.

Skijalište poseduje četiri kategorisane staze kao i topove za veštački sneg.

Cena dnevnog ski pasa je 1000 dinara, a  najam ski opreme 900 dinara na dan.

Hotel „Mladost” smešten je uz smučarski kompleks. Osim petnaest dvokrevetnih soba, hotel sadrži restoran salu, piceriju i terasu sa ukupno trista mesta za sedenje.

Ovaj jedinstveni grad iz godine u godinu  privlači sve više i više posetilaca ne samo iz naše zemlje već i stranaca. Drvengrad u kombinaciji sa Šarganskom osmicom je najbolja turistička atrakcija Srbije.

Cena vožnje šarganskom osmicom je 600 dinara za odrasle i 300 dinara za decu od 6-14 godina. Vožnja traje 2 sata.

Ulaz u Drvengrad je 250 dinara.