Pršutijada Zlatibor

Pršutijada na Zlatiboru

Selo Mačkat u stara dobra vremena je bilo nezaobilazno odmorište na putu ka moru,  zbog pečenjara, koje su uvek na meniju  imale vruće jagnjeće pečenje. Jagnjetina iz sela Mačkat još uvek je na glasu, ali je ovo selo poslednjih godina postalo poznato zahvaljujući  Pršutijadi.

Nacionalni specijalitet Zlatibora pršuta pre par godina postala je  zaštitni znak i jedan od “brendova” ovog regiona. Tradicionalana “pršutijada”, jedna je od manifestacija koju Zlatibor nudi  turistima tokom zimske sezone. Svake godine prog vikenda po Božiću održava se popularna pršutijada praznik i za oči i za dušu. Prsutijada  se održava u Mačkatu, čuvenom selu na Zlatiboru gde se već nekoliko vekova neguje tradicionalna proizvodnja pršute. Tehnologija proizvodnje prerađevina od mesa  nepromenjena je u Mačkatu stotinama godina unazad.  Zahvaljujući nadmorskoj visini  i vlažnosti,  zlatiborskoj ruži vetrova koja je jedan od glavnih preduslova  za proizvodnju kvalitetne pršute,  dobija se pršuta nenadmašna  po ukusu i karakteristikama.

Domaćini  sela Mačkat  uspeli su svojim umećem i upornošću, da odneguju  ovu manifestaciju koja postaje srpski brend. Ova manifestacija svake godina ima svoje goste bez obzira da li je Zlatibor  pod snegom. Manifestaciju privuče bar petnaestak hiljada ljudi. Održavanje „Pršutijade“, nekada se poklapa  sa održavanjem Internacionalnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“,  pa zato nije čudo  da Pršutijada namami goste iz inostranstva koji na putu za Mećavnik  svrate i posete ovu čaroliju na Mačkatu. Zato se ne čudite ako čujete i po neku stranu reč.

Montažna hala, velika da primi sve proizvođače pršute i posetioce ove manifestacije, postavlja se na uzvisini između škole i najpoznatije crkve na Zlatiboru. Svoje proizvode od mesa, izlažu registrovani proizvođači iz Mačkata i okolnih mesta: Kačera, Šljivovice, Crne Reke. Pod sajamskom šatrom načičkani su štandovi  sa suhomesnatim proizvodima kao što su goveđa, svinjska i ovčija  pršuta, slanina i kobasica, stelja, pastrma. Nađu se tu i rakija i čuveni zlatiborski sir i kajmak. Do punog izražaja dolazi gostoprimstvo zlatiborskog seljaka. Gužva i vreva na sve strane, iz svih kutaka sajamske šatre odzvanjaju zvuci trube, gosti se opuštaju uz rakiju i taktove stare izvorne pesme.

Degustiraju se proizvodi, peva se i igra i pod šatrom i izvan nje. Bogat kulturno-umetnički program, izložbe domaće radinosti, koncerti  trubačkih orkestara ,tradicionalne narodne muzike i folklornih ansambala, ali i predavanja iz oblasti poljoprivrede, su prateći događaji pršutijade.

Mačkat pršutijada

Do ove godine pobednike pršutijade birao je stručni žiri. Od ove godine pobednika biraju posetioci glasanjem posle nezaobilazne degustacije. Svaki posetilac može da glasa za proizvođača čiji proizvod smatra najboljim. Samim glasanjem učestvuju u izvlačenju   specijalno pripremljenih nagrada. Tri najsrećnija posetioca dobijaju  džak pršute, kvadrat slanine i 10 metara kobasice.

Proizvođači pršute takmiče se za najbolji kvalitet u sledećim kategorijama:

-Najbolja kobasica

-Najbolja ovčija pršuta

– Najbolja svinjska pršuta

-Najbolja goveđa pršuta

-Najbolja slanina

Gosti Pršutijade, osim dobre zabave i pozitivne energije  iz Mačkata  obavezno ponesu i poneki suvenir. A šta bi drugo poneli nego ono što im se nudi na štandovima. Gotovo prazni štandovi poslednjeg dana manifestacije su najbolji  pokazatelj da sa pršutijade odu zadovoljni i izlagači i posetioci.  Pršutijada na Zlatiboru možda za neku godinu postane  zimska Guča.