Ljubičevske konjičke igre

Konjičke igre Požarevac

Ergela Ljubičevo  je jedna od najstarijih ergela u Srbiji, osnovana 1853. godine. U znak sećanja na svoju majku knjeginju Ljubicu osnivač ergele knez Mihailo Obrenović  ergeli je dao ime Ljubičevo. Najveću posetu ergela beleži u dane kada se u Požarevcu  održavaju  Ljubičevske konjičke igre u kojima učestvuju  konjari, takmičari, vlasnici konjičkih klubova i ergele iz Srbije i regiona.

Grad Požarevac, Turistička organizacija Požarevca, ergela Ljubičevo i konjičko društvo ” Knez Mihailo ” trudi se da na Ljubičevske konjičke  igre dovede što veći broj takmičara iz zemalja Evrope, i promoviše ovu manifestaciju koja predstavlja  značajan segment ukupne turističke ponude Požarevca.

Dvodnevni konjički praznik  za žitelje Požarevca i ljubitelje konjičkog sporta održava se od 1964 godine  prvog vikenda septembra meseca. Ta dva dana Požarevac postaje stecište ljubitelja konja i konjičkih veština. Evropska elita konjičkog sporta, moderni vitezovi na požarevačkom hipodromu takmiče se u kasačkim i galopskim disciplinama, daljinskom jahanju,  preskakanju prepona i  Ljubičevskom višeboju.

Najatraktivnija disciplina posebno interesantna posetiocima Ljubičevskih igara je Ljubičevski višeboj na kome se nadmeću moderni vitezovi  na odabranim konjima u pet disciplina.  Ljubičevski višeboj, je nadmetanje najhrabrijih  jahača za titulu viteza u kurirskom jahanju, seči sabljom, gađanju kopljem, gađanju strelom i topuzom.  U svakoj od ovih  disciplina takmičari osvajaju bodove. Za pobednika proglašava se  takmičar sa najviše osvojenih bodova, koji dobija titulu Viteza Ljubičeva, crveni viteški plašt i sablju. Sablja na kojoj je ugravirano” Ne vadi me bez povoda – ne vraćaj me bez časti ” je unikatna. Svaki novi pobednik višeboja sablju dobija od pobednika prethodne godine i sa ponosom je čuva do narednih Ljubičevskih konjičkih igara.

Dan pre početka takmičenja svi učesnici Ljubičevskih igara prodefiluju u svečanoj povorci centrom  Požarevca. Tom prilikom je i polaganje  svečane zakletve kojom se učesnici obavezuju da će se  nadmetati sportski i viteški.

Prva takmičenja počinju konjičkim nadmetanjem u izdržljivosti, potom sledi kvalifikaciona utakmica u preskakanju prepona, a zatim  deca od jedne do sedam godina izvode razne vragolije na konju. Slede galopske i kasačke trke najboljih domaćih i stranih grla. Kup Ljubičeva galopska trka je glavna trka u kojoj se takmiče najbolja grla.

Ljubičevske konjičke igre iz godine u godinu se obogaćuju novim programima. Osim kasača, galopera, preskakanja prepreka, ljubičevskog višeboja  posetioci igara mogu pogledati i voltižovanje dece, izložbu konja i izložbu sitnih životinja.

Požarevac Ljubičevske konjičke igre

Prateći program Ljubičevskih konjičkih igara čine koncerti, koncert folkornih ansamabala požarevačkog kraja, predstave, izložbe, požarevački karneval, sportski događaji, književne večeri, organizovano razgledanje ergele, vožnja fijakerom, razgledanje trofejne sale, obilazak spomenika koji je podignut u znak uspeha grla Ljubičeva. Požarevački međunarodni karneval pre nekoliko godina   uvršten je u prateći program Ljubičevskih konjičkih igara. Održava se pred Ljubičevske konjičke igre. Učesnici karnevala su grupe, od toga veliki broj iz zemalja bivše Jugoslavije, Rumunije, Bugarske, Turske.

Osim posetilaca iz Srbije, ovu manifestaciju poseti i veliki  broj ljubitelja konjičkog sporta iz  Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Mađarske.

Ljubičevske konjičke igre su  manifestacija koja traje skoro pola veka, manifestacija sa najbogatijom tradicijom u Srbiji, i  jedan od događaja po kojima bi Srbija mogla da bude poznata u svetu. Ljubičevske konjičke igre zatvaraju se proglašenjem viteza.