Slaninijada u Kačarevu

 

slaninijada kačarevo

U Kačarevu selu  pančevačke opštine već od 1988 godine krajem meseca februara održava se slaninijada, svake godine sve uspešnija i sve posećenija. Ova manifestacija je praznik za gurmane, koji u veselom i nasmejanom društvu uživaju u najboljoj slanini na svetu. Stanovnici  Kačareva veoma su ponosni na ovu manifestaciju, pa se trude da iz godine u godinu bude sve bolja  i svake godine je pripremaju s velikim zadovoljstvom.

Bogata ponuda  i veliki broj gostiju ožive ovo mirno vojvođansko selo u dane  održavanja Slaninijade.

Slanina je prava hrana u zimskim danima. U narodu se kaže da je dobitna kombinacija za dobro zdravlje slanina koja diže pritisak, beli luk koji ga snižava i rakija  koja razlaže masti. Za Banaćane slanina je najbolji prirodni antibiotik.

Na slaninijadi održanoj 1989 g. drugoj po redu  jedan od učesnika slaninijade napravio je pravo remek delo od 5 tona slanine, sklupturu visoku 12 metara  koju je nazvao„Satara“. Te 1989 godine  slaninijada je dobila minute na CNN-u. Još jedno umetničko delo nastalo je zahvaljujući slaninijadi. Milenko Žumborski pesnik svoje utiske sa slaninijade pretočio je u delo “Svinjski život u 13 pevanja”.

Ako joj do sada niste prisustvovali, krenite sledeće godine. Na najvećem sajmu slanine na svetu na stotinu štandova čeka Vas najbolja slanina na svetu i najbolje prerađevine od mesa velikog broja proizvođača iz Kačareva  i proizvođača sa celog Balkana. Čeka Vas dvadesetak vrsta slanine  od  banatske sapunjare, pančete, potrbuše, dimljene i barene, sa mlevenom paprikom … Mada Kačarevci tvrde da se ništa ne može uporediti sa njihovom slaninom.  Mirisu  mesa koje se peče, dimu sa roštilja, vrućim čvarcima teško da će odoleti i najveći pobornici zdrave hrane. Veliki broj štandova sa prvoklasnim suvomesnatim specijalitetima okuplja brojne posetiloce.  Na štandovima najviše ima slanine i kobasice i svaki prodavac tvrdi za svoj  proizvod  da je najbolji. Posetioci mogu proizvode od mesa  da kupe po povoljnim cenama, ali i da besplatno degustiraju.U Kačarevu ima slanine i drugih mesnih prerađevina za svačiji džep.

Po rečima organizatora  u dana trajanja ove manifestacije Slaninijadu poseti preko 100.000 gostiju.

Takmičenja koja se organizuju na  ovom jedinstvenom sajamu slanine, mesa i mesnih prerađevina su:

– „Zlatni kotlić”- takmičenje u kuvanju paprikaša

-„Zlatni čvarak” takmičenje u topljenju slanine

Organizatori za sve posetioce, ljubitelje proizvoda od mesa, priređuju bogat prateći program. Prateći programi Slaninijade su i svinjokolj na tradicionalan način i  hvatanje praseta iz džaka. Najzanimljivije takmičenje na „Slaninijadi“ je hvatanje prasta iz džaka pod nazivom  “Prase je pušteno”. Ko ga uhvati – njegovo je. Propozicije ovog nadmetanja  nalažu da onaj  ko uhvati  prase mora do sledeće Slaninijade da ga čuva i hrani  i sledeće godine njgovo meso ponudi posetiocima.

Slaninijada u Kačarevu

Slaninijada u Kačarevu, inicirala je pokretanje drugih privrednih manifestacija poput bostanijade,štrudlijade…

U sklopu pratećeg  programa slaninijade organizuje se izložba i degustacija starih i zaboravljenih jela i smotra stvaralaštva nacionalnih zajednica Vojvodine.  Ljubitelji slanine i mesnih prerađevina na ovoj manifestaciji mogu  uživati u bogatoj  ponudi  i zanimljivim događanjima.

Slaninijada 2013 je po prvi put imala  i humani karakter. Organizacioni odbor osmislio je  niz aktivnosti kojima se pomoglo  revitalizaciji Doma slepih u Pančevu.

Kacarevo M Tita 35

Tel:  013/601-511

E-mail: slaninijada@gmail.com

Sajt:www.slaninijada.com