Kobasicijada – Turija

 

 

Kobasicijada u Turiji

Turija je mesto u sklopu Srbobranske opštine. Mesto je dobilo ime po desnoj pritoci reke Drine rečici Turiji – odakle potiču njeni prvi stanovnici .Turija je odavno poznata po  tradicionalnoj manifestaciji  “Turijska Kobasicijada”.

Počevši od 1985 godine  u februaru mesecu svake godine  u Selu Turiji  održava se nadaleko čuvena Kobasicijada. Selo Turija slovi za bačku prestonicu kobasice.

Na desetine hiljada gostiju poseti ovu manifestaciju godišnje. Glavni  događaj i atrakcija Kobasicijade svakako je čudo od kobasice, džinovska kobasica koja se svake godine pravi, koja je dugačka  više od 2 km i teška više od 2 tone. Najduža napravljena sirova kobasica na svetu ušla je u Ginisovu knjigu rekorda. Dužina napravljene kobasice svake godine se podužava za jedan metar, te stoga svake godine kobasica obara Ginisov rekord.

Da bi napravili  ovu džinovsku kobasicu  16 profesionalnih mesara predvođeni Miroslavom Medurićem Čikom legendarnim turinskim mesarem, potrošilo je 40 tovljenika I nekoliko dana neprekidnog rada.Kobasica se pravi nekoliko dana pre početka  Kobasicijade. Kobasica je 100% prirodna, napravljena od kvalitetnog mesa domaćih svinja , bez dodatka  štetnih aditiva, prava turinska, samo sa dodatkom soli bibera, paprike i belog luka.  Za jubilarnu Kobasicijadu koja će biti održana 2015 godine najavili su pravljenje kobasice neverovatnih tri kolematara dužine.

Za vreme trajanja manifestacije na centralnoj  bini održava se bogat kulturno-umetnički program, u kojem učestvuju  folklorne grupe, plesni ansambli, horovi.

Glavna turinska ulica u vreme održavanja Kobasicijade načičkana je štandovima na kojima se najviše prodaju proizvodi od mesa  šunke, pečenice, kobasice i kuleni. Nađu se tu i prodavci slatkiša i dečijih igračaka, suveniri sa znamenjima Turije i široka ponuda noževa i britvi.

Na  platou ispred amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” kuva se svinjski paprikaš, topi se mast i prave se čvarci, specijalitet koji pridošli gosti sa uživanjem degustiraju.

Na trodnevnoj manifestaciji, osim prodajne izložbe prerađevina od mesa, organizuje se i izbor za  najbolju kobasicu u privatnom gazdinstvu i klaničnoj industriji, takmičenje u brzom jedenju kobasice i  nadmetanje  za najtežeg čoveka pod nazivom “Najčovek”.

Turinska kobasicijada svake godine ima i humanitarni karakter jer se deo zarađenog novca  poklanja humanitarnim organizacijama.

Kobasicijada spada u veće manifestacije koje se održavaju u Srbiji, jedan je od poznatijih vojvođanskih turističkih brendova. Traje tri dana i za to vreme kroz Turiju prođe  desetine hiljada posetilaca iz svih delova Srbije, grupe iz Mađarske, Hrvatske, Republike Srpske,  i drugih evropskih država. Pokrovitelj Kobasicijade je SO Srbobran a organizator  udruženje građana iz Turije.

Uobičajeno je da Kobasicijadi pre održavanja prethode promocije u većim gradovima Vojvodine .

Ljubitelji dobrog zalogaja, imaju priliku da uživaju u najukusnijim kobasicama na svetu..

Na Kobasicijadi se organizuje svakodnevna, celodnevna prodaja svežih,sušenih i pečenih kobasica kao i drugih prerađevina od mesa.  U Planu je zaštita brenda turijske kobasice, koju bi proizvodili i prodavali tokom cele godine, od čega bi mnoga domaćinstva Turije  imala finansijsku korist.  Vlade Vojvodine ima nameru  da ova manifestacija postane brend i ponese znak “Najbolje iz Vojvodine”.

Kobasicijada Turija

 

Organizator: Udruženje građana iz Turije, Opština Srbobran

Trg Slobode 2, Srbobran

Tel: +381 (0)21 731 077

E-mail: info@srbobran.rs

Sajt: www.srbobran.rs