Planinska tura Ovčarsko- kablarskom klisurom

 

Poslednjih godina Ovčarsko-kablarska klisura, zauzima sve značajnije mesto na turističkoj mapi Srbije. Prelepo prirodno okruženje, čist vazduh i mir među 10 manastira, ugostiteljski objekti, sve češće postaju odredište turista kako iz naše  zemlje tako i iz inostranstva. Klisura, dužine oko 20 kilometara,usečena  između planina Ovčar i Kablar,  je zasigurno, najživopisnija u Srbiji , pa zato nije čudo da sve više privlači poklonike prirode, splavarenja i planinarenja. S obzirom na to da je ovo predeo izuzetnih odlika i kategorije, klisura je pod zaštitom države.

Ovčarsko –kablarska klisura je bogata  živopisnom florom i faunom, izvorima tople i lekovite mineralne vode, izvorima čiste pijaće vode koji su kao dragulji rasuti u zelenilu predela. Brzi i bistri planinski potoci i rečice, stoletne šume, sunčani proplanci i svež planinski vazduh, mame ljubitelje prirode.

Obilazak velikog broja manastira skoncentrisanih na tako malom prostoru doneće vam smirenje. Manastiri predstavljaju najveću vrednost Ovčarsko-kablarske klisure. Smešteni  su na  levoj i desnoj obali Zapadne  Morave. Na desnoj strani Morave nalaze se manastiri: Preobraženje, Svete Trojic, Sretenje ,Vavedenje, i Vaznesenje, dok su na levoj strani Morave smešteni : Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje, crkva posvećena Svetom Savi i crkva-pećina Kađenica.  U ovim manastirima mogu se  videti razne crkvene relikvije, vredne ikone, stari zapisi i retke rukopisne knjige. Jednom rečju mogu se upoznati drevni koreni srpskog naroda.

Ovčar i Kablar  važe za planine pogodne za planinarenje. Obeležene planinarske  staze, različitog stepena težine i dužine, pružiće vam zadovoljstvo da uživate u planinarskim pohodima, kao i u pogledu na prelepu Ovčarsko-kablarsku klisuru.  Sa vidikovca na vrhu Kablara  pruža se divan  pogled na meandre Zapadne Morave, obrise okolnih planina, na reku koja  vijuga između planina i teče ka gradu  koji na njenim obalama živi. Kažu da se sa Ovčara i Kablara pruža najljepši pogled u Srbiji.

10 markiranih staza, ukupne dužine preko 90km, pogodne su  za različite nivoe spremnosti korisnika, tako da svako može pronaći  odgovarajuću maršrutu. Staze vode od Ovčar Banje do vrhova planina Ovčar i Kablar. Najbolji period  za planinarenje  je proleće i jesen, dok zima i leto mogu da posluže zavisno od situacije.

Staze vode pored pojedinih manastira, a na vrhovima su atraktivni vidikovci. Staze  dužine od 10-15 km, kreću od Ovčar Banje ka vrhovima planina Ovčar i Kablar. Pohodi, u zavisnosti koju maršutu izaberete traju od 4-6 sati.

Opremu za sportsko penjane ukoliko je nemate, moguće je iznajmiti u Planinarskom društvu „Kablar“ ili u  klubu za ekstremne sportove „Armadilo“ .

Potpuno opremljeni možete zakoračiti  tajnovitim planinarskim stazama Ovčara i Kablara.

Do vrhova se penjete dobro markiranim planinarskim stazama, a kada dođete na vrh  kao na dlanu videćete meandre Zapadne Morave, srednjevekovne manastire, sela trubačkog Dragačeva, čačansku kotlinu i grad Čačak. Kada se popenjete na vrh Kablara, uloženi napor  biva nagrađen najlepšim vidikovcem na Ovčarsko – Kablarskoj klisuri.

Jedna od lakših staza  za pohod na Kablar je staza broj 4, koja vodi pored Manastira Blagoveštenje, ispod crkve Svetog Ilije, preko Mečkovog brda i imanja Radovića. Postoje i druge   dobro markirane staze koje vode do vrha, neke od njih su duže neke kraće. Stazom koja ide pored isposnice Svetog Save do vrha vam je potrebno oko 3 sata pešačenja. Do vrha Kablara visinska razlika je 600m. Idući severnom stranom pored pećina prva destinacija je Savina pećina. Pod samim liticama Kablara 1938 godine podignuta je ispod jedne velike stene mala crkva, isposnica posvećena Svetom Savi. Ugrađena u vertikalnu stenu, teško pristupačna, isposnica osim religijskog poseduje i svetovnu atraktivnost. U pećini je i  izvor nazvan Savina voda, za koji  narod veruje da je čudotvoran i lekovit.

Od isposnice se penjete dalje  i stižete na prekrasan vidikovac Devojačka stena sa koga puca pogled na Ovčar banju. Od Devojačke stene do vrha ima 200 m uspona koji ide cik cak putem,dobrim delom uz same provalije, a pogled često zna da ostavi bez daha. Koliko god puta da se popenjete na Kablar,  pogled sa vrha  na susedni Ovčar i na meandre Morave će vas uvek fascinirati. Pohod na vrh Kablara, vredan je samo jednog pogleda na meandre Zapadne Morave, jer  kada sa te visine pustite pogled na meandre Zapadne Morave, ostaćete bez reči, jer to spada u nešto najlepše što se u Srbiji može doživeti.

 

Ceo predeo je lep i zanimljiv, sa bujnom i snažnom prirodom. Iako je čitavih 100m niži od Ovčara Kablar je divljiji i atraktivniji za planinarenje.

Polovinom aprila u periodu  vegetacije klisura je najlepša, mada i u oktobru i početkom novembra, dok ima lišća u svim bojama jeseni. Priroda je veličanstvena, kako to samo ovde može biti.

Najviši vrh Ovčara  je visok 985 m. Na stazi koja vodi ka vrhu Ovčara nalaze se dva manastira Svete Trojice  i Sretenje.

Manastir Svete Trojice predstavlja najlepše arhitektonsko delo među svim ovčarsko-kablarskim manastirima. Smešten na  predivnom mestu, usred divljine, u tišini, okružen zelenom šumom  i cvrkutom ptica, prizor koji ugledate je  magičan.

Drugi manastir na koji nailazite je Sretenje, koji se nalazi se na izvorištu Koronjskog potoka,  na nadmorskoj visini od 600m. Prvi susret sa manastirom koji se nalazi na zaravni  po izlasku iz šume, zaista će vas ostaviti bez daha. Mir i tišina koju osetite, dvorište manastira  prepuno cveća najlepših boja, konaci, grobnice monahinja prekrivene belim cvećem, sam manastir, sve Vam liči nestvarno, kao iz bajke.

Staza je strma i  ide kroz šumu, morate se provlačiti  ispod niskog granja i žbunja, gaziti preko sitnog sipara i većeg kamenja, gaziti klizavo lišće i zemlju koja se zajedno sa kamenjem obrušava ispod nogu. Ali sav taj napor vredi truda kada se popenjete na vrh Ovčara. Pogled sa vrha je nestvaran. Meandri Zapadne Morave su vam  kao na dlanu, prirodni fenomen sa ove visine izgleda kao neverovatna čarolija.

Takođe možete ići i u pohod  pećini Turčinovac  koja se se nalazi u Centralnoj steni na planini Kablar i poznata je kao sklonište našeg naroda od Turaka, a deo je  istorijske baštine.

Priroda je u stvaranju ovog prirodnog bisera bila izuzetno blagonaklona, pa se u Ovčarsko-kablarskoj klisuri  nalazi veliki broj brzih, bistrih planinskih rečica sa čistom pijaćom vodom, strmih litica, šumovitih predela, pašnjaka i proplanaka od kojih zastaje dah.