Fijakerijada

Fijakerijada Crepaja

Konji i konjički sport su neizostavni deo srpske  tradicije, a vožnja fijakerima  dugo je bila deo svakodnevice u našim gradovima. Danas je deo tradicije i ljubavi prema rasnim konjima koja se odavnina neguje na prostorima Srbije. Lepo je videti i setiti se vremena  kada su Vaš deda i pradeda vozili fijaker. Fijakerijada  obuhvata takmičenje u jednopregu, dvopregu, tropregu i četvoropregu. Svaku fijakerijadu prati  bogat kulturno umetnički program. Cilj ovakvih manifrestacije je podsećanje  na prohujala vremena fijakera, vranaca i čilaša.  Na fijakerijade koje se održavaju u Srbiji a kojih ima preko 30 dolaze ljubitelji konja, fijakera i dobre opreme. Fijakerijade ma gde da se održavaju privuku veliki broj učesnika od Đevđelije pa do Subotice.

Fijakerijada  Crepaja

U Crepaji se tradicionalno već više od 20 godina  održava fijakerijada. Pošto je njeno održavanje prvo u sezoni svake godine privuče kako veliki broj  učesnika tako i  posetilaca. Fijakerijada u Crepaji je najveća smotra paradnih zaprega. U Crepaju ljudi dolaze da vide fijakere, opremu i prelepe lipicanere koji su se nekada koristili za teže radove u polju, a danas služe samo za paradu. Fijakerijada u Crepaji je  najveća ovakvog tipa ne samo u Srbiji nego i u zemljama u okruženju.  Za konjare ovo je najjača fijakerijada i statusni simbol konjičkog sporta Srbije.

Fijakerijada  Opovo

Za organizaciju  fijakerijade u Opovu najveće zasluge ima konjički klub “Opovački lipicaner.” Veliki broj ergela iz Vojvodine i Srbije dolaze u Opovo da pokažu svoje ljubimce i da se takmiče. Osim fijakerijade u Opovu se održava i Prvenstvo Vojvodine u savladavanju  prepreka dvopregom i četvoropregom. 2012 godine opovačka fijakerijada proglašena je za najbolju u Srbiji. Organizatori imaju ambiciju da fijakerijada u Opovu  preraste u najbolju i najveću u Vojvodini. Opovačka fijakerijada je  primer ostalim mestima kako treba organizovati ovakvu manifestaciju  na najvišem nivou.

Fijakerijada Odžaci

Prve nedelje u mesecu junu  u organizaciji Konjičkog kluba „Ždralin“ održava se fijakerijada u Odžacima.  Takmičenje u jednopregu, dvopregu, tropregu i četvoropregu.  prati  bogat kulturno umetnički program. Učesnici fijakerijade dolaze  iz raznih krajeva Vojvodine, sa željom da  gledaocima pokažu umeće u kormilarenju svojim fijakerima  u koje su upregnuti prvoklasni konji.

Fijakerijada  Pećinci

Fijakerijada u Pećincima je  praznik i za oči i za dušu. Konjički klub Kanisa svake godine na  pećinačkom vašarištu organizuje fijakerijadu koja okuplja učesnike iz svih krajeva Srbije. Takmičenje se održava u tri kategorije: jednopreg, dvopreg i četvoropreg, dok vožnja petoprega ima revijalni karakter. Ljubitelji konja dolaze u Pećince na  lepo druženje, da sa ponosom predstave svoje ljubimce, i da uživaju u gostoprimstvu Pećinčana.

Fijakerijada  Sombor

Još od 1998 godine u Somboru  se u drugoj polovini jula, tradicionalno održava Fijakerijada u organizaciji konjičkog kluba iz Sombora. Na manifestaciji se bira najlepši fijaker, izbor najlepše kobile i pastuva, takmičenje zaprega. Obavezne su i konjičke trke koje se održavaju na hipodromu. Na takmičenju učestvuju takmičari iz Vojvodine i Srbije.

Fijakerijada  Zrenjanin

Fijakerijada koja se održava u okviru manifestacije Dani piva u Zrenjaninu  okuplja  najuspešnije i najuglednije uzgajivače konja, da pokažu kako njihove zaprege prevazilaze prepreke i prepone.

Fijakerijada Novi sad

Posle mnogobrojnih fijakerijada  koje se održavaju širom Vojvodine, konačno je jedna stigla i u Novi Sad. Prva fijakerijada održana je 2013. g a njeni organizatori se nadaju da će postati tradicionalna.

Organizator manifestacije čiji je Pokrovitelj  manifestacije je Grad Novi Sad a organizator   konjički klub “Salajka”. Fijakerijada u Novom Sadu  ima takmičarski i revijalni karakter.

Fijakerijada

Božićna fijakerijada Kragujevac

Konjički klub „Kragujevac”, organizator je Božićne fijakerijade, koja ima za cilj da postane tradicionalna. Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista, ulicama Kragujevca prodefilovali su  fijakeri, čeze i lipicaneri iz šumadijskih ergela, a u vožnji kočijama posebno uživaju najmlađi. Vožnja fijakerom je stari običaj, u kojoj po objašnjenju etnologa, učestvuju   svi članovi porodice, i na taj način  simbolizuju jedinstvo i slogu.

Fijakerijada u Kucuri kod Vrbasa

Tradicionalna Fijakerijada  koja se održava u Kucuri kod Vrbasa, svake godine okupi  rekordan broj najpoznatijih odgajivača rasnih konja i najboljih vozača paradnih zaprega. Konjički klubovi i ergele sa područja Bačke, Banata i Srema, kao i iz okoline Beograda i Čačka su učesnici ove manifestacije. Fijakerijada u Kucuri  već nekoliko godina važi za najprestižniju manifestaciju  ove vrste u Srbiji. U takmičarskom i revijalnom programu svake godine nastupi  veliki broj paradnih zaprega sa domaćim rasnim grlima.

Vojislav Gaković, preduzetnik iz Kucure, neposredni je  domaćin „Fijakerijade”,  i predsednik ovdašnjeg KK „Vezir”, vlasnik je nekoliko skupocenih grla, ali i fijakera čija je vrednost veća i od mnogih luksuznih auta. Ovaj zaljubljenik u konjički sport, sa trojicom sinova  redovan je učesnik svih revija paradnih zaprega i osvajač najvećih nagrada i priznanja.

Fijakerijada Preljina

Na hipodromu u Preljini održava se Fijakerijada, koja posetiocima  nudi bogat takmičarski i revijalni program. Na manifistaciji osim članov konjičkog kluba Milenko Nikšić nastupaju i fijakeristi iz svih krajeva Srbije.