Jednodnevni izlet na Zlatibor

 

 

Najatraktivnija planina  u Srbiji, svoje posetioce nikada ne ostavlja ravnodušnim. Naprotiv, uvek joj se vraćaju, jer u jednom danu nemoguć je upoznati sve lepote koje nudi Zlatibor. Ova  planina izuzetne lepote, sa prostranim i bujnim  pašnjacima, planinskim potocima i prijatnom klimom, ubraja se među najlepše u Srbiji.

Sirogojno je. zlatiborsko selo poznato u svetu mode po vunenim odevnim predmetima ručne izrade,  koji su proneli slavu Sirogojna Evropom. Osim po džemperima Sirogojno  je poznato i po jedinstvenom   muzeju pod otvorenim nebom, pod nazivom  “Staro selo”  koje čuva najlepše primerke zlatiborskih kuća. Muzej pod otvorenim nebom “Staro selo” je zapravo autentično selo iz XIX veka.

47 objekata smeštenih na pet hektara prostora, čuvaju duhovno nasleđe srpskog sela ove planinske oblasti.  Preko 100.000 hiljada posetlaca  ponesu sa sobom nezaboravan utisak posle obilaska apartmanskih smeštaja u brvnarama, prodavnice suvenira sa krčmom, i oko 200 eksponata koji su izloženi u ovom etno selu.

1979 godine  Jugoslovenski republički Institut za zaštitu spomenika kulture osnovao je  Sirogojno, muzej na otvorenom, sa ciljem oživljavanja tipičog zlatiborskog domaćinstva iz 19. veka. Zgrade napravljene od drveta, donete su iz  okolnih sela sa Zlatibora.

U ovom etno selu izloženi su sadržaji i predmeti autentične arhitekture, koji predstavljaju  život planinskog dinarskog područja i jugozapadne Srbije  u drugoj polovini  19. Veka. U etno selu iz tog perioda možete videti autentičnu  zgradu za stanovanje,  vajat koji je služio  samo za spavanje mladih bračnih parova,tu su još gostinska kuća, ambar, pekara, staja, kačara, mlekar, kovačnica, kazandžijska radionica, pčelinjak, grnčarska radionica, šupa za sušenje šljiva, krčma. U drvenim kućama  izloženi su  eksponati koji su se koristili u svakodnevnom životu u jednoj  porodici.

 

U starom selu Sirogojnu u toku godine se tradicionalno  održavaju kulturne manifestacije kao što su Izložba ručno tkanih i štrikanih predmeta sa Zlatibora, Letnja radionica tradicionalnih zanata.

Ceo kompleks Muzeja na otvorenom “Staro selo Sirogojno” kao i crkva Svetog Petra i Pavla iz osamnaestog veka su proglašeni za kulturno dobro od velikog značaja i  pod zaštitom su Republike Srbije.

Kajmak, sir, pršuta, ražani crni hleb, pita od heljde, krompir ispod crepulje su specijaliteti i tradicionalna jela Zlatibora koje možete probati u Sirogojnu. Hranu pripremljenu u zemljanim posudama ješćete drvenim kašikama kako se nekada davno jelo.

U sklopu kompleksa su i prodavnica Sirogojno Style, u kojoj možete kupiti  svetski čuvene ručno štrikane jakne i džempere kao  i druge predmete izrađene od vune. Jedinstveni, ručno rađeni džemperi zlatiborskih pletilja, godinama su deo modnih metropola širom sveta. Muzej pletilja Sirogojno pokazaće vam zašto su džemperi iz ovog kraja koje su ručno plele ovdašnje žene osvojile svetsku modnu scenu.  Sirogojno Company turistima  je pripremio sušeno voće,  maline, kupine, borovnice, slatka i džemove.  Sirogojno je sigurno  jedinstvena i  jedna od zanimljivijih destinacija atrktivne turističke ponude Zlatibora. Ovo specifično mesto poseti veliki broj turista tokom godine.

Na  petnaestak kilometara od centra Zlatibora je čuvena Stopićka pećina,  koja lepotom svojih oblika predstavlja atrakciju, i ubraja se u najlepse pećine u Srbiji, do koje možete doći  kada krenete u pravcu prema Sirogojnu i Gostilju. Pećina je izuzetno atraktivna zbog monumentalnog ulaza, bigrenih kada i prelepog vodopada. Pećina je visoka  50m, a istraženi deo je dužine  oko 1600 m. Nažalost za turiste je dostupan obilazak pećine u dužini samo 400 metara. Glavna atrakcija pećine je podzemni vodopad, visok 10 metara. Stopića pećinu  čine  pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal.  Pećinskih ukrasa je malo, ali zato su tu  veoma zanimljive bigrene, to jest kade, koje su karakteristične po  svojoj veličini i dubini. Kade su ustvari  udubljenja oivičena zidovima od kamena u kojima se skuplja voda, prilikom topljenja snega. Voda koja nadolazi  preliva se iz kada i pravi  jedinstvene kaskade. Klima u pećini  zavisi od vremenskih uslova spolja, pa je stoga zimi u pećini hladno a leti toplo.

Još jedna nezaobilazna turistička atrakcija na Zlatiboru je dvadesetak metara visok vodopad na gostiljskoj reci, koji se ponosno pruža na 20 m uz krečnjačku liticu i prava je atrakcija za posmatranje. Vodopad u Gostilju na reci Katušnici jedan je od najvećih vodopada u Srbiji.  Pored vodopada nalazi se restoran u kome možete uživati u pastrmci.

Na jugoistocnoj strani zlatiborske visoravni, naslonjen na brda Čigotu, Murtenicu i Borkovac, smeštemo je selo Ljubiš. Jedno je od najlepših sela zlatiborskog  kraja, uzdignuto na 840 metara nadmorske visine, okruženo prelepom prirodom. Mir, tišina i zvona ovaca krase ovo selo, opevano u pesmama poznatog dečjeg pisca Ljubivoja Ršumovića , inače jednog od najčuvenijih izdanaka ovog sela.

Ljubiš je pravo mesto za odmor, za sve one koji vole šetnju netaknutom prirodom, i aktivan planinski odmor.  Boškova voda, Villa Natural Wood, Dacovića Konaci su objekti u kojima možete pronaći smeštaj.

U ribnjacima u Ljubišu gaji se nadaleko čuvena pastrmka, ali ne  obična pastrmka, već pastrmka koja se sa posebnom pažnjom i voljom hrani i gaji, koju možete probati u  nacionalnoj  kući Simex ili  restoranu Pećinar . Osim pastrmke u restoranima  možete uživati u tradicionalnim  nacionalnim jelima koja su u ponudi restorana. Vruća proja napravljena od  brašna  mlevenog u vodenici potočari, čuveni  zlatiborski sir i kajmak, pršuta, teletina i jagnjetina ispod sača, su samo neka od tradicionalnih  jela ovog kraja. Za ljubitelje slatkiša tu su neprevaziđene tufahije, baklave i princes krofne. Uz bogatu gastronomsku ponudu u restoranu će vas dočekati ljubazni domaćini  spremni da ispune svaku Vašu želju. Bićete očarani enterijerom restorana u kom se mešaju mirisi specijaliteta.

U Ljubišu morate obavezno videti  i Ledenu pećinu, u kojoj se skrivaju  ogromne ledenice kojima su domišljati stanovnici ovog kraja nekada davno tokom leta hladili piće.

U koje god doba godine da ste gost  Zlatibora  ne propustite da posetite Ljubiš.

Još jedno mesto na Zlatiboru  svojom lepotom očaraće ljubitelje prirode. Reč je o Vodicama, netaknutom delu prirode, jednim od najlepših predela Zlatibora, koje se nalazi  na desetak kilometara, kada krenete  magistralnim putem prema moru. Ima jedan zanimljiv podatak  vezan za Vodice. Prema neki podacima  prvi turista na Zlatiboru bio  je Hadži Nikola Selak, koji je  u selu Vodice sagradio kolibu za odmor još davne 1750 godine.

U vrelim letnjim danima  pravo je uživanje biti na Vodicama. Na ovom ravnom  predelu na kome  ni duga šetnja nije zamor, uživaćete u hladovini borova,  pored  pitome planinske reke koja krivuda kroz livade između bregova.

 

Sem hotela Lovac i poneke vikendice,  Vodice nemaju turističko naselje, tako da ćete Vodice videti  izvorno sačuvane, što je na Zlatiboru retkost.

Mnogi se slažu da je jedan od najlepših pejzaža  Zlatibora na Vodicama. Takve  lepote nema nadaleko.

Boškova voda, Zlatiborska jezera, Jokino vrelo i Čajetinsko jezero, su kupališta smeštena na četiri strane Zlatibora. Danas ona predstavljaju prava rajska izletišta,  na kojima vredi provesti vikend ili barem jedan dan.  Zato ne propustite kupanje u bistroj planinskoj vodi, dremkanje u hladovini borova i letnjikovaca, šetnju uređenim stazama.

Na samo desetak minuta vožnje od centra Zlatibora, na putu prema Mokroj Gori i Višegradu na obroncima Zlatibora, u Branešcima, nalazi se izletište  Jokino Vrelo. Jokino vrelo je mali kompleks sa dva jezerceta, koja puni mala planinska reka. Jedno jezerce je predvidjeno za sportski ribolov, a drugo jezerce  je ozidano kamenom i u njemu se mogu kupati posetioci ovog izletišta. Oko jezera uređene su staze i prelepi etno park, tu je i restoran sa nacionalnom kuhinjom,  kao i bungalovi koji se nalaze na samom jezeru u kojima se može prenoćiti.

Ovo je samo deo bogate ponude prirodnih i kulturnoistorijskih zmamenitosti koje Zlatibor nudi.