Izlet na Mokru Goru

 

Ukoliko želite da obiđete turističke znamenitosti u Srbiji, izlet na Mokru Goru pružiće Vam dobar provod i uživanje u prirodi.

Mokra Gora nekada je bila seoce sa oko hiljadu stanovnika. Dugo godina je bila neotkrivena, sve dok nije postala turistička atrakcija i omiljena destinacija za mnogobrojne  turiste. Ime je dobila sa razlogom, jer kuda god  se okreneš vidiš izvore , goru, šumu.

Preporod Mokre Gore  počeo je onog momenta kada je od pruge uskog koloseka napravljena turistička atrakcija i  izgrađen Drvengrad na brdu Mećavnik. Mokra Gora je postala destinacija na koju hrle i domaći i strani turisti. Čitava priča deluje kao bajka.

Mokra Gora, pravi mali raj, smeštena je uz samu granicu sa Bosnom, između planina Tare i Zlatibora. Izuzetno lep predeo, čaroban, bajkovit i  poznat po mnogo čemu. Prelepa brda koja okružuju selo, bujne livade, stare i guste šume, planinski bistri  potoci, čist vazduh, mnoštvo divljih životinja, tišina, mir, velelepno etno selo, izvori lekovite vode, je sve ono što Vas očekuje na Mokroj Gori.

Mokra Gora svoju ponudu  u potpunosti je prilagodila turistima koji dolaze u ovaj kraj. Turistički voz Nostalgija, neobična pruga uskog koloseka poznata kao Šarganska osmica po kojoj se kreće voz, etno selo Drvengrad čine  karakterističnu jedinstvenost  Mokre Gore.

Na Mokroj Gori je dosta toga neobično. Šarganska osmica je svetski fenomen, a uska pruga i popularni ćira – nešto čime se Srbija  ponosi.

Mokra Gora se dosta izgradila, seoski turizam je razvijen, pa ukoliko se odlučite da više dana boravite ovde smeštajnih kapaciteta ima  dovoljno kako u privatnom smeštaju tako i u većim ugostiteljskim objektima.

Jedan od parkova prirode Srbije ’’Šargan-Mokra Gora’’ prostire se na  površini od skoro 11.000 hektara i pod zaštitom je  države.

Na padinama Mećavnika nastao je Drvengrad, jedinstven kulturno turistički kompleks, nastao kao inspiracija posle snimanja filma’’Život je čudo’’. Emir Kusturica inspirisan lepotom Mokre Gore došao je na ideju da na brdu Mećavnik  izgradi malo etno selo  spojivši tradiciju i savremenu kulturu.  Stare i napuštene planinske brvnara restaurirane su i premeštene u etno selo. Neke od njih stare su i preko  jednog veka.

Mećavnik vredi videti i doživeti. Ima sve elemente nephodne da se nazove u isto vreme i gradom i hotelom. Za samo nekoliko godina po izgradnji,  Mećavnik su posetili osim mnogobrojnih turista I gotovo sve javne ličnosti iz Srbije, a bilo je i predsednika i ambasadora stranih država. Mećavnik je proglašen za jedno od najlepših evropskih etno oaza, dobitnik je nagrade UNESCO , i pod zaštitom je ove organizacije.

U Drvengradu  se održavaju mnoga kulturna dešavanja, pa stoga ne čudi da ga posećuju i  rado svraćaju i velika imena  svetskog filmskog stvaralaštva. Ako planirate putovanje u Mokru Goru tempirajte  boravak u vreme održavanja  kulturnih manifestacija kao što su  “Zavičajni dani Mokre Gore” koji se održava u junu, ili u vreme  održavanja filmskih festivala kojih u Drvengradu, ima često.

 

U okviru ovog turističko kulturnog kompleksa možete posetiti crkvu posvećenu Svetom Savi, sagrađenu po ugledu na ruske crkve brvnare,  u bioskopu ’’Andergraund ’’ koji je smešten pod zemljom  pogledati film, u poslastičarnici  Anica  probati najukusnije  kolače i popiti bozu, u  nacionalnom  restoranu ’’Lotika’’ uživati u ukusu specijaliteta nacionalne kuhinje. Šetnjom kroz etno selo  videćete neobične nazive ulica i trgova, koje nose imena slavnih ličnosti kulture , nauke i sporta, Dijega Maradone, Novaka Đokovića. Dostojevskog, Če Gevare, Felinija, Bergmana, Miodraga Petrovića Čkalje. Glavna ulica  nosi ime našeg poznatog nobelovca Ive Andrića.… Tu je još i  biblioteka ’’Meša Selimović’’ Sportski centar i  konaci za prenoćište takođe se nalaze u okviru ovog kompleksa.  U Drvengradu će Vas oduševiti arhitektonski usklađen ambijent,  zelene žaluzine sa ukrasima u obliku trešanja, stari crveni I plavi  lonci  na tufne u kojima je posađeno cveće, i što je veoma bitno  savršena čistoća na svakom koraku što prija i  za svaku  je pohvalu.

Osetite duh prošlog vremena, provozajte se  vozom “Nostalgija“.Obiđite stare železničke stanice u Mokroj Gori, Šargan, Golubiće, Jatare, crkvu Svetog proroka Ilije i lekoviti izvor „Bele vode“.

Turistički kuriozitet Srbije  je jedinstvena i neobična pruga uskog koloseka Šarganska osmica.  Pruga vijuga  planinom Šargan, putanjom u obliku broja osam, pa otuda i naziv pruge  Šarganska osmica. To je trasa pruge koja je nekada povezivala Beograd sa Dubrovnikom preko Sarajeva. 1974 godine nakon 49 godina rada, pruga je demontirana da bi 1999 godine deonica između Užica i Višegrada obnovljena  i puštena u rad za potrebe turizma.   .

Pruga je duga 13,5km, prolazi kroz 22 tunela, i preko desetak mostova i vijadukta. Putnom petljom  u obliku broja 8 prolazi kroz slikovite i impresivne predele. Vožnja „Ćirom“ je nezaboravan doživljaj.

Turističku atrakciju  voz Nostalgija , čini mala minijaturna lokomotiva na parni pogon, i kompozicija  sastavljena od minijaturnih drvenih vagona. Enterijer svakog vagona je urađen  u duhu početka dvadesetog veka. U jednom broju vagona su  obične  drvene klupe, dok u drugom brojuvagona nalaze se  udobni separei. Svoje mesto u vagonu našla je i starinska  peć na drva koja je nekada služila za grejanje putnika. U vozu ćete primetiti i zanimljive natpise iz tog vremena, ispisane na našem i stranim jezicima. Jedan od natpisa glasi  „Zabranjeno pljuvanje u kolima!“

Vožnja vozom traje dva i po časa. U toku vožnje voz staje na železničkim stanicama, iznad kojih se nalaze najlepši  vidikovci sa kojih se pruža pogled  na  predivno   i živopisno okruženje Mokre Gore, jedne od najlepših i najatraktivnijih  muzejsko turističko železničkih trasa u svetu.  Na usputnim stanicama  na kojima voz staje možete predahnuti, osvežiti se pićem ili ručati po cenama koje su nešto niže od cena u  većini beogradskih kafića i restorana..

Mokra Gora je jedinstvena turistička destinacija  kako Evrope tako i sveta. Ukoliko Vam  treba odmor, ali istinski odmor kao terapija, samo opuštanje i šetnja, Mokra Gora je savršen izbor.

Izvori  lekovite vode u Mokroj Gori  decenijama  privlače znatiželjne,  koji veruju u  njihovo blagotvorno dejstvo po zdravlje. Izvorima, Bela voda koji se nalazi pokraj  uske pruge u podnožju  Šargana, Dulovoj vodi, Česmi, Jatarici, izvoru slane mineralne vode u livadama Kotromana, nedostajala su stručna tumačenja kvaliteta i osobina tih voda.

Veliku pažnju izazvala je knjiga „Lekovite vode u kompleksu Muzejsko-turističke železnice Šarganska osmica”  čiji je autor profesor dr Ratomir Tišma, priznat balneolog koji decenijama proučava kvalitet voda u banjama širom bivše Jugoslavije. Knjiga je predstavljena na „Zavičajnim danima Mokre Gore, uz rezime da lekovite vode ovog kraja spadaju u visokoalkalne vode koje su retke u svetu, i koje deluju povoljo na čir na želucu I kožna oboljenja, sprečavaju stvaranje peska u bubrezima.  Na Mokroj Gori postoje uslovi  za otvaranje  moderne banje koja će doprineti  daljem napretku ovog veoma posećenog mesta.

Iz Mokre Gore možete otići do sela Kremne, planinskog mesta u kome je nastalo Kremansko proročanstvo, koje je udaljeno svega desetak kilometara. Zahvaljujući  Tarabićima i čuvenom Kremanskom proročanstvu, svako domaćinstvo u selu  se bavi seoskim turizmom, pa ko želi može provesti vikend u ovom selu po cenama smeštaja sličnim kao na Mokroj Gori. Osim uređenog seoskog ambijenta, izvora lekovite vode, možete videti i kuću  proroka Tarabića i  Kremanski kamen“ iskopan početkom osamdesetih godina za koga se vezuju brojne misterije.  Kremansko proročanstvo, nalazi se po čuvenju na trećem mestu  svetskih proročanstava, odmah iza Nostradamusovog i Celestinskog.  Svojim vizijama Mitar I Miloš Tarabić pobudili su interesovanje srpskog naroda .

U okolini Mokre Gore  se nalazi veliki broj turističkih atrakcija koje možete posetiti: Zlatibor, Tara, jezero Perućac.