Vinska Kuca Minića

 

Vina ninske kuće Minić

Župa slovi za jednu od najstarijih i najznačajnih vinogradarskih lokaciju u Srbiji. Vino je u Župi vekovima bilo znak moći, bogatstva, vlasti, ali i izvor opstanka. Župsko vinogorje, je iznedrilo  neke od najčuvenijih i najkvalitetnijih srpskih vina. Poznavaoci vina i vinogradarstva  kažu da su klimatski uslovi  Župe i poznate francuske oblasti Bordo identični.

Istorija župskog sela  Tržac vezana je za proizvodnju i trgovinu vinom.

Porodica Minić iz sela Tržac se decenijama bavi vinogradarstvom. Još 1936. godine dobili su zvaničnu dozvolu za proizvodnju vina. Dvadesetih godina prošlog veka porodica Minić je imala točionice vina i kafane u gradovima  tadašnje  Kraljevine Jugoslavije.  Milorad Minić šesta generacija  porodice, posle nekoliko decenija pauze  nastavio je porodičnu tradiciju.  Milorad se zalaže za povratak domaćih loznih sorti, koje su se vekovima  gajile  na župskim blagim kosama.Veliki je  zagovornik da se u vinograde  vrate stare autohtone sorte, što je u praksi pokazao u svojim vinogradima.

Poštujući porodičnu tradiciju Milorad Minić je svoj životni i radni vek posvetio tamjanici. Eksperimentisao je sa momentima berbe, načinom odležavanja i sazrevanja vina. Proces proizvodnje je osavremenio  i usavršio , I  dobio  vrhunski kvalitetne  tamjanike.

Među srpskim vinarijama  Vinska kuća Minića  prepoznatljiva je po tome što je  iz tamjanike  izvukla sve kvalitete ove sorte. Godišnja proizvodnja podruma  Vinske kuće Minić je oko 35000 boca vina.

Pet hektara vinograda zasađeno je autohtonim srpskim sortama grožđa, tamjanika i prokupac. a pored njih zastupljene su i sorte  burgundac crni i kaberne sovinjon. U planu je povećanje zasada  i proizvodnje.

Vinska kuća Minić  ima veliki izbor vina koje možete probati ali je posebno ponosna na  Stotu suzu (tamnjanika), Tamnjaniku Barik, Tamnjaniku kasna berba, Dorotej (crno, prokupac) Ružicu (crveno vino).

U svojoj ponudi vinska kuća Minića nije se zadržala samo na kvalitetnim vinima, već je   veliki značaj  dala i vinskom  i etno turizmu, pa su stoga 2005 godine preuredili staru kuću u salu za degustaciju ,a kasnije izgradili još jednu degustacionu  salu kapaciteta 100 mesta.

U dvorištu posebno dominiraju ogromne stare vinske  bačve koje su pretvorene u bungalove, u kojima posetioci posle degustacije dobrih vina i uživanja u autentičnim jelima mogu da prenoće ili da se odmore. Svaki detalj u okućnici i  vinskoj kući Milorad   je godinama sa uživanjem  sam uređivao, kasnije se u posao  uključila cela porodica Minić..

U okviru vinskih tura veliki broj kako domaćih, tako i stranih turista  su se uverili u originalnost i  autentičnost  jedinstvenih apartmana izgrađenih od upotrebljavanih vinskih bačvi, i saznali kako se vina spravljaju.

Miloradu Miniću, vlasniku Vinske  Kuće Minića gostiju ne manjka, posebno vikendom i praznicima. Ovakav vid  odmora je jedinstven izuzetaniI drugačiji, pogotovo za turiste iz inostranstva.

Poželjno je da se posete vinariji najave nekoliko dana unapred, jer domaćini žele svakom gostu da se posvete na pravi način.

Vinska kuća Minić Aleksandrovac

Vina u ponudi Vinske kuće Minića

Tamjanika STOTA SUZA

Suvo belo vino  proizvedeno probirnom berbom iz Župskog vinogorja, od grožđa ćilibar žute boje, po starom porodičnom receptu. Vino prijatne arome, sa raskošnim sortnim bukeom , sa jako izraženim sortnim mirisom  na tamnjan i bosiljak. Ide uz salate, ribu i bela mesa.

Servira se rashlađeno na temperaturi od 10-12°C

Tamjanika KASNA BERBA Naziv vina: Tamjanika Kasna Berba

Belo  polu slatko vino  proizvedeno od prezrelog grožđa tamnjanike ćilibar žute boje. Izuzetno jako vino sa dosta ekstrakta i jako izraženim sortnim mirisom na tamjan i bosiljak.

Ide uz  uz ribu i bela mesa.

Servira se na temperaturi od  10-12°C

Tamjanika BARRIQUE

Belo suvo vino napravljeno  po starom porodičnom receptu, odležalo u posebnim  Barik buradima, od 10-12 meseci. Osim prepoznatljivog mirisa tamjana i bosiljka, obogaćeno je  posebnim postupkom mirisom vanile. Proizvodi se u ograničenim količinama.

Ide uz testenine,ribu I belamesa.

Servira se na temperaturi od  10-12°C

Dorotej PROKUPAC

Suvo crveno vino  proizvedeno od sorte grožđa prokupac. Izuzetan prokupac jedinstvenog ukusa  iz Vinske kuće Minića. Bogato, snažno vino, punog bukea, tamne rubin crvene boje, prijatnih aroma i izuzetne dužine. Svojevrstan  je dragulj vinogorja Župe. Napravljeno je sa puno umešnosti I ljubavi  kući vina Minića.

Ide uz jako začinjena jela, tamna mesa, i mesa  od divljači. Preporučuje se uz jela tradicionalne srpske kuhinje.

Služi se na sobnoj temperaturi.

Dorotej PINOT NOIR

Suvo crveno vino spravljeno po starom porodičnom receptu, veoma izraženog sortnog buke koji asocira na šumske plodove. Odležavanjem u barik buretu  oplemenjeno  je prijatnim elementom hrastovine i diskretnim tonom vanile.  Proizvedeno sa ljubavlju I umećem.  Preporučuje se da se boca sa ovim vinom otvori 30-60 min pre posluženja da bi vino intenzivno  izrazilo svoj buke i aromu.

Ide uz  uz masnu i jako začinjenu hranu.

Temperatura služenja sobna

Po mišljenu stranih i domaćih stručnjaka, jedno od trenutno najboljih srpskih Pinot Noir-a, koje će puni sjaj dobiti  posle još neku godinu odležavanja.

VINSKA KUĆA MINIĆA

Tržac, 37230 Aleksandrovac

Tel: +381 37 751 612

Mob: +381 64 18 97 306

E-mail: info@vinskakucaminica.com

Sajt: http://www.vinskakucaminica.com/