Vinarija Spasić

 

Vinarija Spasić Aleksandrovac

Stanovnici Župe  vekovima  su tradicionalno vezani za proizvodnju grožđa i vina.

I danas  Župa je  prestonica loze i  vina, poznata  po vinogradima i vrednim vinogradarima koji pronose slavu ovog kraja. Geografski i klimatski uslovi ovog podneblja,  spadaju u najbolje u Srbiji za gajenje vinove loze. Vinogradi u Župi prostiru se na 3000 hektara  U Aleksandrovcu i okolini gaje  se tamjanika i prokupac, najstarije autohtone sorte grožđa u Srbiji. Sorta prokupac ili takozvani  rskavac, stara je  oko 1000 godina, a muskatna sorta tamjanika koja  vodi poreklo iz francuske , u Srbiji  se gaji više od  500 godina

Još krajem 18 veka  familija Spasić se naselila  u pitomo župsko selo- Tržac.

Dokumenti iz 1856 godine koji se nalaze u porodičnoj zaostavštini, su dokaz da se porodica Spasić vise od  150 godina bavi vinarstvom. Dugi niz godina  u porodici Spasić se neguje tradicija spravljana vina, koje ima karakteristike i specifičnost  župskog krajolika – Tržac.

Milan Spasić je nastavio porodičnu tradiciju, u početku proizvodivši vino samo za sebe i svoje prijatelje, a od 2003 godina u posao sa vinom ušao je ozbiljno.

Čuvar tradicije srpskog vina iz ovog kraja je vinarija Spasić.

Vinarija Spasić ide u korak sa vremenom, primenjujući nove tehnologije u proizvodnji vina, trudeći se da ono što je tradicionalno u proizvodnji ne menja.

U svojim vinogradima Spasići gaje autohtone stare sorte grožđa  tamjaniku i prokupac.

Konstantnim radom u vinogradu, osavremenjavanjem tehnologije proizvodnje i stalnim usavršavanjem, Spasići su najzaslužniji za  popularnost tamjanike.

U centralnoj Srbiji tamjanika je kruna vinarstava , a vino  Tamjanika Spasić najcenjenije na domaćem tržištu.

Kapacitet vinarije Spasić je oko 60.000 litara vina godišnje.  Proizvode pet vrsta vina  od kojih je najpoznatije Tamjanika. “Kad kažem Tamnjanika, mislim na Spasića” izreka je koju često izgovaraju ljubitelji dobrog vina. Milan Spasić u planu ima povećanje  proizvodnje vina, koja je danas manja od potražnje. Proizvodnja će biti  ograničena jer je Spasić protivnik masovne proizvodnje.

Proizvodi  vinarije Spasić iz Aleksandrovca pripadaju Viteškom redu i nose oznaku vrhunskih vina.

Vina vinarije  Spasić možete naći u svim većim restoranima i vinotekama u Beogradu, Nišu, Vojvodini , Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Zbog ograničene proizvodnje  vina o izvozu  u inostranstvo  još ne razmišljaju.

Spasići planiraju proširenje vinograda, izgradnju novog podruma sa degustacionom salom, kao i apartmana za smeštaj putnika namernika.

U svako doba možete da svratite u domaćinstvo Spasić, koje je udaljeno  samo nekoliko minuta vožnje od centra varošice.

Ukoliko Vas put nanese u pitomo župsko selo Tržac, obavezno svratite u vinariju Spasić  i uverite se u vrhunski kvalitet njihovih  vina.

Vina vinarije Spasić iz Aleksandrovca

Ponuda vina Vinarije Spasić

Tamnjanika

Suvo belo stono vino, proizvedeno od srpske autohtone sorte  grožđa tamjanika, slamasto žute boje sa zelenkastim odsjajem prepoznatljivog mirisa izvorne tamjanike. Nema ženske osobe koja je ravnodušna na ukus ovog vina. Kvalitetno, lagano, pitko, vino prelepog mirisa. Jedno  je od najtraženijih belih vina. U Srbiji ovo vino je sinonim za tamjaniku ,po mnogima najbolje vino proizvedeno od ove sorte sa našeg podneblja. Odlično se slaže  sa predjelima i salatama, glavnim jelima i desertima. Preporučuje se uz tradicionalnu srpsku kuhinju. Servira se rashlađeno, na temperaturi od 10° do 12°C.

Selekcija

Suvo belo vino .Elegantno Vino Tamjanika Selekcija  proizvedeno je od muskatne sorte, sadrži dosta visok procenat alkohola, intezivnog  je mirisa. Ukus vina ostaje dugo u ustima.

Slaže se sa najrazrličitijom  hranom, najviše ide uz mesa divlje ili domaće peradi pripremljene sa kremastim belim sosevima. Odlično se slaže sa mesom sa roštilja, kolačima od oraha, lešnika i badema, ribom i morskim plodovima.

Kod tamjanike je najvažnija dobra temperatura služenja  . Servira se na temperaturi 10-12 C.

Dar

Kupažom  2/3 rajnskog i 1/3 italijanskog rizlinga dobijeno je Vino Dar, najnoviji proizvod  kuće vina  Spasić.

Podaci koji su  ilustracija tehničkih parametara ovog vina su 13,3% alkohola i kiseline na 6,2, uz izvanrednu pH vrednost.

Izuzetno elegantno vino blage gorčine, uprkos činjenici  da nije odležalo u buretu

Kao i svaki rizling, odlično ide  uz razne vrste ribe i salate, pohovane lignje i domaće suve kolače poput vanilica i orasnica.

Servira se rashlađeno, na temperaturi  od 10° do 12°C.

Ovo vino 2013 godine odlikovano je bronzanom medaljom  na takmičenju najbolja vina Srbije. Vina na ovom takmičenju  ocjenjivao je veliki međunarodni žiri sastavljen od vinskih eksperata koji i inače ocjenjuju vina na najvećim svetskim smotrama,

Rujno

Vino otvorene crvene boje, sa naglašenim sortnim karakteristikama autohtone sorte prokupac.

Stoprocentni prokupac u laganijoj varijanti.

Proizvedeno po tehnologiji za bela vina uz prethodno urađenu  veoma kratku maceraciju, od svega 16 sati. Vino veoma skladnih kiselina,  precizno izbalansirano na ukusu.

Despot

Vino sortnog sastava: 60% prokupac, 20%  merlot i 20% cabernet suvinjon. Intezivne boje višnjovače. Zbog odležavanja u bariku, spoj  hrastovine i vina sa mekim taninima, dali su vinu Despot  bogat zaokružen ukus.

Odlično ide uz nepečeniji biftek sa jako začinjenim sosovima, pečenje, roštilj, ljutikav gulaš.

Servira se na sobnoj temperaturi.

Vinarska kuća SPASIĆ

Tržac, 37230 Aleksandrovac, Srbija

Tel : +381 (0) 37 751 353

Mob: +381 (0) 64 24 37 422

E- pošta: info@vinarijaspasic.com

Sajt: http://www.vinarijaspasic.com/