Vinarija Budimir

 

Vino vinarije Budimir

Vinarija Budimir nalazi se u najvinorodnijem kraju naše zemlje u Župi, u centru Aleksandrovca. Relativno nova vinarija, koja ima dugu tradiciju. Vinarija nosi  ime po Budimiru Zdravkoviću jednim od  nastavljača porodične tradicije bavljenja vinarstvom.  Deda Buda kako ga zovu, jedan je od najiskusnijih vinara na ovim prostorima. Zadužen je za čuvanje tradicionalnog u vinariji, a za razvoj vinarije  i uvođenje novih savremenih tehnologija  zadužene su mlade generacije, njegova porodica koja svoje živote ugrađuju  u ovu jedinstvenu vinsku priču.  Iako zašao u godine Budimir nastavlja vinarsku  tradiciju svojih predaka. Sa mladalačkim žarom neguje vinograde i pretače ih u kvalitetna i  vrhunska vina. Vinarija Budimir ima tradiciju koja seže do daleke 1878 godine.

Budimir Zdravković,  je glavni i odgovorni  za svako vino koje izađe iz vinarije. Zadužen  je za čuvanje provereno dobrog, tadicionalnog, a zadatak  mlade generacije je razvoj i uvođenje  novih trendova i tehnologija. Uvezena je savremena oprema, pored starog podruma,  deda Budimira podiglnuta je moderna vinarija 2006 godine. Ideja je bila da se, u novom ruhu, sačuva tradicija, kao i da se gaje srpske autohtone sorte.

Osnovne segmente vinarije Budimir čine autohtone  sorte Tamjanika i Prokupac. Sa stručnjakom iz Italije prave nesvakidašnja vina od domaćih sorti. Vina koja danas izlaze iz podruma Budimir  su zanimljiv spoj deda Budinog iskustva i znanja mladog italijanskog enologa Mikelea Beana. U ovoj vinariji  susrešćete  spoj najsavremenije opreme i tehnologije, sa pravom merom tradicije. Mnogo ljubavi i velike želje uloženo je da svaka boca, koja izađe iz podruma Budimir sadrži vino sa prepoznatljivim stilom.

U vinariji planiraju dinamiku daljeg proboja na strano tržište. Vino Budimir na američkom tržištu zastupljeno je  sa četiri vina – od belih Tamjanika Župska i rizling Margus Margi, a od crvenih Triada i Sub Rosa. Elitni restorani na Istočnoj obali uvrstili su vina ove vinarije  u svoju stalnu ponudu. Uspeh ove vinarije je i ponos cele Srbije. Vinarija Budimir trećinu svoje proizvodnje proda na tržištu u regionu . Nakon izvoza u Ameriku usledio je izvoz u Holandiju i Belgiju.

San Francisco International Wine Competition je najprestižnije takmičenje vina u Americi. Dva  vina vinarije Budimir  nagrađena  su u 2013 godini na ovom takmičenju. Rizling Margvs Margi – srebrnom medaljom i Tamjanika Župska – bronzanom.

Posle osvojene  zlatne, srebrne, i bronzane medalje na China Wine Awards 2013. Zainteresovanih za vina ove vinarije  ima i u azijskim zemljama. Zlato, srebro i bronza za tri crvena vina iz vinarije Budimir ponos su šeste generacije velike porodice koja vodi ovaj posao i koja je, ponosna na svoju tradiciju i pretke.

Pored osvojenih nagrada  koje su potvrda vrhunskgo znanja, iskustva i rada vinarije Budimir, za pohvalu je porodičan biznis koji se prenosio sa kolena na koleno već šest generacija što je u Srbiji retkost. Aleksandra i Jovana Antović šesta su generacija vinara u porodičnom biznisu vinarije “Budimir” iz Aleksandrovca Župskog.

U Srbiji vina ove vinarije moguće  je pronaći u svim boljim restoranima i vinotekama u Beogradu.

Podrum vinarije Budimir  ima kapacitet od pola miliona litara. Najpoznatija vina sa etiketom “Budimir” su crvena i bela “Triada”.

Za turiste  koji imaju želju da posete vinariju, pored obilaska vinarije  u ponudi su i  apartmani.

Vinarija Budimir intenzivno radi na promociji svojih vina i van granica Srbije, a prokupac i tamjanika polako nalaze  potrošače u svetu.

Vinarija Budimir

Ponuda vina Vinarije Budimir  :

Triada crvena

Stono suvo crveno vino idealno  uz mezetluk i musaku od  plavog patlidzana, razne vrste pečuraka. Temperatura serviranja 18-20 C.

Triada bela 

Stono suvo belo vino, kupaža tri sorte, tamjanike, šardonea i sovinjona. Ovo vino je na IWC u Londonu, 2012 godine  dobilo bronzanu medalju, jedino iz Srbije, od svih vina koja su poslata na takmičenje. Ide uz crvena mesa i jake soseve. Temperatura serviranja je 12C.

Tamjanika Župska

 Suvo belo stono vino,sorte tamjanika. Može se služiti kao aperitiv a ide uz kečigu i pršut. Temperatura serviranja  8-11C.

SVB ROSA

Stono suvo crveno vino (reserve) po kome je vinarija Budimir najpoznatija i koje je našlo put do Amerike i ekskluzivnih restoran u Njujorku. Moćno i jako, barikirano vino koje će Vas  oduševi u startu, ukoliko ste ljubitelj jakih vina. Zasluženo najbolje srpsko vino.Temperatura serviranja 18-20C

Rizling Margvs Margi

Belo vino, boje starog zlata. Ide uz pečenja, kuvana ili zapečena jela sa mesom, pečene kobasice u kupusu, masnijom rečnom ribom.Temperatura  služenja  13-14 C.

Veliko vino u punoj zrelosti i mladalački sveže.

Ružica Džulina

Rose vino pitko, jednostavno i sveže, bakarno crvene boje sa mirisom divljih ruža i notama hibiskusa. Ide uz sva jela srpske nacionalne kuhinje.Temperatura služenja 14-15 °C

I kao da si anđeo.

Crveno vino sorte 90% Merlot i 10% Prokupac

Ide uz  crvena mesa, pršutu, srednje starije sireve. Temperatura služenja  17do18 °C.

Vinarija Budimir je primer kako mali porodični biznis može da napreduje  uz kreativnost, sveže ideje, naporan rad i trud.

Aleksandrovac

Ulica Borjanska 23

Tel:+381 (0) 37 751 649

Mob:+381 (0) 63 738 37 81

E-mail: office@vinobudimir.com

Sajt: http://www.vinobudimir.com/